Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 19:33

Απάντηση μετά από επτά μήνες για τις Κιτριές

Γράφτηκε από την
Απάντηση μετά από επτά μήνες για τις Κιτριές

 

Μόλις... 7 μήνες απαιτήθηκαν για να εγκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος την εξαίρεση από την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης για... επείγοντος χαρακτήρα έργα “αποκατάστασης κατολισθήσεων και υποσκαφών”, τις οποίες προκάλεσε στην ακτογραμμή των Κιτριών πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο μεσογειακός κυκλώνας “Ζορμπάς”.

Αυτό προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του υπουργείου προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Μεσσηνίας, με ημερομηνία 13 Ιουνίου, με το οποίο συναινεί ως προς την “εξαίρεση από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων επείγοντος χαρακτήρα για την αποκατάσταση κατολισθήσεων και υποσκαφών (κατά θέσεις) στην ακτογραμμή της παραλίας στην περιοχή Κιτριών (θέση Πλαγιά) του Δήμου Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας, που προκλήθηκαν ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και έντονους κυματισμούς” πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, τα έργα που προτείνονται αφορούν α) απομάκρυνση των προϊόντων κατολισθήσεων, β) θωράκιση του μετώπου της παραλίας με φυσικούς ογκόλιθους και γ) διαμόρφωση κρηπιδώματος.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Δήμος Δυτικής Μάνης όσο και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, από πέρυσι τον Νοέμβριο είχαν κηρυχθεί, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -κατάσταση η οποία, με συνεχείς ανανεώσεις έκτοτε, ισχύει μέχρι και τις 28 Ιουνίου φέτος.

Ωστόσο, η αλληλογραφία σχετικά με τα απαιτούμενα έργα στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει από φέτος τον Μάρτιο μεταξύ της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Μεσσηνίας, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, ενώ ο φάκελος με το αίτημα εξαίρεσης της υποχρέωσης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων υποβλήθηκε στο υπουργείο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα του φετινού Πάσχα.


NEWSLETTER