Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 07:46

Μήνυμα ευαισθητοποίησης με τον καθαρισμό του προλιμένα Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Μήνυμα ευαισθητοποίησης με τον καθαρισμό του προλιμένα Καλαμάτας

 

Μήνυμα ευαισθητοποίησης για την προστασία της ακτής και της θάλασσας έστειλαν τα παιδιά της Καλαμάτας και οι εκπρόσωποι των φορέων που μετείχαν, χθες το πρωί, στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας και του βυθού στον προλιμένα της πόλης.

Στην περιβαλλοντική δράση, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, συμμετείχαν ενεργά μαθητές του Summer Camp του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, των Eκπαιδευτηρίων Μπουγά, των Ναυτικών Αθλητικών Συλλόγων Αίολος και ΝΟΚ, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία «Η Υπομονή», του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Καλαμάτας, καθώς και δύτες από το Kalamata Dive Center.

Στην επιτυχή διοργάνωση της δράσης συνέβαλαν ο Δήμος Καλαμάτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Ενωση Αποστράτων Λ.Σ. Μεσσηνίας, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Καλαμάτας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών - Γραφείο Καλαμάτας. Περισυλλέχθηκαν σκουπίδια σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 20 σακούλες απορριμμάτων, αλλά και αρκετά ογκώδη αντικείμενα.

Την εθελοντική δράση συνέδραμε ενεργά και τίμησε με την παρουσία του εκπρόσωπος της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλασσίου Παραβάλλοντος HELMEPA, διανέμοντας έντυπο υλικό και προσωπικά ευχαριστήρια σε κάθε συμμετέχοντα.

Τα παιδιά που καθάρισαν την ακτή στον προλιμένα μάζεψαν εκατοντάδες γόπες τσιγάρων, κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, καλαμάκια και πλαστικά, μέχρι παρατημένες καρέκλες και λάστιχα αυτοκινήτων.

Ευχαριστώντας τα μικρά παιδιά που πήραν μέρος στον καθαρισμό, ο λιμενάρχης Καλαμάτας Αντώνης Δουμάνης, σημείωσε ότι “εμείς πρέπει να καθαρίζουμε ένα μεγάλο σπίτι, το σπίτι των ψαριών που είναι η θάλασσα. Να μαζεύουμε και να πετάμε ό,τι σκουπίδια βρίσκουμε”. Και προέτρεψε τα παιδιά: “Να παίρνετε και ένα μπουκάλι που άφησαν οι μεγάλοι, για να ντρέπονται και να μην το αφήσουν ξανά”.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ο λιμενάρχης Αντώνης Δουμάνης, αφού αναφέρθηκε στην παρουσία της HELMEPA και τη συνδρομή των φορέων που πήραν μέρος στον καθαρισμό, επεσήμανε ότι “η επιτυχία δεν συνίσταται στα σκουπίδια που μαζεύτηκαν, αλλά στο ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 παιδιά, σε μια προσπάθεια να φτιάξουμε πιο υπεύθυνους περιβαλλοντικά πολίτες”.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σαράντος Μαρινάκης στάθηκε στο μήνυμα που στάλθηκε πως “πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η παραλία και η θάλασσα πρέπει να είναι καθαρές και να βάζουμε τα σκουπίδια εκεί που πρέπει”.

Η Ελένη Τσόλκα, από τη HELMEPA, επικέντρωσε στη σημασία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης των παιδιών και της νέας γενιάς, και στο μήνυμα “όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές”. Παρατήρησε ότι γενικά είναι καθαρή η παραλία της Καλαμάτας και πως τα απορρίμματα προέρχονται κυρίως από δραστηριότητες αναψυχής, ενώ επεσήμανε ότι “οι πολίτες από μέρος του προβλήματος πρέπει να γίνουμε μέρος της λύσης”.

Η Δέσποινα Σέργη, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, παρατήρησε ότι “είναι καλό τα παιδιά να μαθαίνουν και να βοηθούν το περιβάλλον”.

Η Κατερίνα Γκόνου, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, επεσήμανε πως “πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον, και τα παιδιά από μικρή ηλικία να μαθαίνουν να το φροντίζουν”.

Η δύτρια Ανθούσα Παπαδοπούλου, από το Kalamata Dive Center, είπε ότι ο βυθός στον προλιμένα δεν είχε σκουπίδια - και πως αυτά που βρέθηκαν είναι περισσότερο από «ατυχήματα»: μπουκαλάκια που έπεσαν από κάποιον ψαρά, σκοινιά από ξεχασμένα ρεμέτζα ή από σημαδούρες που έχουν κοπεί. Σημείωσε ότι “έχουμε ένα πολύ καθαρό λιμάνι, είναι καθαρά τα νερά. Εχει αρχίσει να είναι πιο συνειδητοποιημένος ο μέσος πολίτης”. Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε ότι από τις καταδύσεις που κάνει έχει διαπιστώσει πως “έχει γίνει υπεραλίευση του Μεσσηνιακού Κόλπου, έχει καταστραφεί ο βιότοπος: δεν υπάρχουν αχινοί, φύκια. Είναι ξυσμένος ο βυθός, κρανίου τόπος. Γίνεται περισσότερο ψάρεμα απ’ όσο θα έπρεπε”.

Τέλος, η μικρή Μελίνα που είπε ότι “βρήκαμε πολλά σκουπίδια, μέχρι και καρέκλες”, έστειλε το μήνυμα πως “θέλουμε καθαρές θάλασσες και ακτές”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER