Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 19:44

Ικανοποιητική η ανακύκλωση στην Καλαμάτα: Η οικιακή κομποστοποίηση θα μειώσει τα δημοτικά τέλη

Γράφτηκε από την

Η Καλαμάτα ξεχωρίζει σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση. Είναι η πόλη η οποία διατηρεί τις μεγαλύτερες επιδόσεις στο κομμάτι αυτό και τα μεγάλα ποσοστά που πετυχαίνει στην ανακύκλωση απορριμμάτων η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλονται στο Δήμο Καλαμάτας.

Οι Καλαματιανοί διαχωρίζουμε τα σκουπίδια μας και φροντίζουμε να πετάμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στον μπλε κάδο. Υπάρχουν ωστόσο μερικά βασικά λάθη που μπορεί όλοι να κάνουμε και εμποδίζουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης, όπως, για παράδειγμα, το να πετάμε λερωμένες συσκευασίες ή με υπολείμματα φαγητού, αλλά και γυαλί, το οποίο πηγαίνει μόνο στους μπλε κώδωνες.

Με την Κοκκωνία Γιαννοπούλου προϊσταμένη στο Τμήμα Ανακύκλωσης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας συζητάμε πώς να ανακυκλώνουμε υπεύθυνα, αλλά και πώς το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης μπορεί να "χαρίσει" 30% έκπτωση στα δημοτικά τέλη.

 

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ

Να ξεκαθαρίσουμε τι ρίχνουμε και τι δεν ρίχνουμε μέσα στους μπλε κάδους και ποια είναι τα λάθη που κάνουμε οι δημότες συνήθως; Δεν ρίχνουμε ακάθαρτα πράγματα, ό,τι και να ρίξουμε θα φροντίζουμε να είναι καθαρό - δηλαδή αν ρίξουμε ένα κουπάκι καφέ, θα πρέπει οπωσδήποτε αυτό να είναι λίγο ξεπλυμένο, γιατί ο καφές θα μας λερώσει όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα που είναι μέσα. Ομοίως και στα υπόλοιπα, αν ρίξουμε ένα κουπάκι από γιαούρτι πάλι θα πρέπει να είναι καθαρό. Βέβαια, δεν επιμένουμε τόσο στο να τα σαπουνίσουμε γιατί πολλές φορές κάποιες κυρίες μου λένε "α, εγώ τα σαπουνίζω", όχι δεν είναι αυτός ο σκοπός, να είναι πεντακάθαρο, γιατί ούτως ή άλλως θα υποστούν τέτοια επεξεργασία, που ό,τι και να περιέχουν μέσα θα καθαριστεί.

 

ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ

Εάν όμως έχουν ένα περιεχόμενο που μπορεί να λερώσει τα υπόλοιπα, αυτό σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα. Δεν πετάμε, για παράδειγμα, κουτιά από μπογιές, μπορεί το κουτί σαν υλικό να είναι πολύτιμο, γιατί είναι μέταλλο, όμως η μπογιά είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε, ούτε να ανακυκλωθεί. Δεν πετάμε οργανικά, δηλαδή υπολείμματα φαγητών σε καμία περίπτωση, γιατί πάλι δημιουργούν πρόβλημα και στη διαλογή και ιδίως τώρα το καλοκαίρι, γιατί όλα αυτά τα υλικά τα διαλέγουν ανθρώπινα χέρια. Στον μπλε κάδο δεν πετάμε γυαλιά, ακόμα κι αν δεν είναι σπασμένα. Πετάμε μόνο στις ειδικές καμπάνες και αυτό γιατί τα γυαλιά θρυμματίζονται γιατί τα απορριμματοφόρα οχήματα είναι πρέσες και σπάνε -και μπορεί να έχουμε θέμα τόσο με τα φορτηγά που καταστρέφονται οι πρέσες, αλλά επίσης και οι άνθρωποι που τα πιάνουν μπορούν να πάθουν κάποιο ατύχημα.


ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ

Τι άλλο δεν πρέπει να πετάμε; Τις τροφές σίγουρα (τα οργανικά, δηλαδή). Οσο για τα κουτιά από πίτσα, όταν είναι λερωμένα όχι, δεν τα πετάμε ούτε αυτά στον μπλε κάδο. Αν όμως βγάλουμε το χαρτί από το εσωτερικό που είναι λερωμένο, μπορούμε να βάλουμε το καθαρό μέρος στην ανακύκλωση. Ή την πλαστική συσκευασία από το φαγητό, αν δεν τρέχουν λάδια, δεν πειράζει να μην την έχω σαπουνίσει. Στην ανακύκλωση δεν είναι απόλυτα λάθος να ρίχνω και το μαύρο πλαστικό, που ναι μεν έχει ανακυκλωθεί ήδη και κατά συνέπεια έχει χάσει την αντοχή και τη συνοχή του, αλλά είναι προτιμότερο να τα ρίχνουμε και να κάνουμε λάθος, παρά να μην τα ρίχνουμε καθόλου.

"Οταν με ρωτάνε σε αυτά, λέω συνήθως, εκτός και δημιουργεί κάποιο θέμα στο φορτίο, αν είναι καθαρό, ρίξε το και θα γίνει διαλογή ούτως ή άλλως" διευκρινίζει η Κ. Γιαννοπούλου. Κατηγορηματικά όχι πάντως στην ανακύκλωση χαρτιά κουζίνας, γιατί δεν ανακυκλώνονται, όπως και τα χαρτιά τουαλέτας.

 

ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

Εχει σημασία το μέγεθος στο χαρτί και στην πλαστική μεμβράνη που θα πετάξω; Εχει, συνήθως το χαρτί πρέπει να είναι μέχρι Α4, σύμφωνα με τις οδηγίες και η μεμβράνη πάλι να έχει κάποια διάσταση, την οποία να μπορούν να την διαχειριστούν -δηλαδή αν πιάσω και το κόψω κομματάκια, σίγουρα αυτό κάπου στην πορεία θα χαθεί και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί τόσο εύκολα.
Στο πλαστικό μπουκαλάκι από νερό που πετάμε ή στα πλαστικά μπουκάλια από απορρυπαντικά, το καπάκι αν το ρίξουμε ξεχωριστά, θα χαθεί. Αφήνουμε το καπάκι και ό,τι συμπιέζεται να το συμπιέζουμε.

Οσο για τις πλαστικές σακούλες, τις ρίχνουμε στους μπλε κάδους εφόσον δεν είναι βιοδιασπώμενες και είναι πιο χοντρές, ενώ κανονικά ρίχνουμε χύμα μέσα τα ανακυκλώσιμα, αν και πολλοί τα δένουν με τη σακουλίτσα, αλλά ακόμα κι έτσι δεν θα κολλήσουμε σε... τέτοιες λεπτομέρειες, τονίζει η ίδια, αρκεί να κάνει κάποιος ανακύκλωση.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;

Είμαστε σε καλό επίπεδο, λέει η Κοκκωνία Γιαννοπούλου, και προσθέτει ότι η Καλαμάτα είναι πάντα μπροστά, αλλά θα πρέπει "να το πάμε και λίγο παρακάτω, δεν αρκεί αυτό που κάνουμε μέχρι στιγμής". Καταρχάς, διευκρινίζει, δεν μιλάμε γι' αυτούς που έχουν περιβαλλοντική συνείδηση, γιατί ήδη αυτοί κάνουν αυτό που πρέπει. Ηδη, δηλαδή, πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο, τα ρούχα τους τα ανακυκλώνουν στους κόκκινους κάδους, τις μπαταρίες τους τις πετάνε στις ειδικές στήλες ΑΦΗΣ, ενώ για τα ηλεκτρικά τους παίρνουν τηλέφωνο στο δήμο να τα πάρει ή τα μικρά τα βάζουν οι ίδιοι στους πράσινους κάδους. Ομως υπάρχουν και οι δημότες, οι οποίοι αδιαφορούν.

Η ανακύκλωση άρα πρέπει να γίνει ένα μέρος από τις συνήθειές μας κι όπως καθαρίζουμε το σπίτι μας έτσι, αντίστοιχα, να φροντίζουμε και για το περιβάλλον γύρω μας.

 

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα κομποστοποίησης που είχε ξεκινήσει ο δήμος "μας έχει καθυστερήσει η έλλειψη προσωπικού", λέει η προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης. Επιπρόσθετα, αναζητούν πώς θα μπορούσε αυτό το πρόγραμμα να ελεγχθεί καλύτερα, πώς θα μπορούσε δηλαδή να προφυλαχθεί η χρήση του καφέ κάδου. "Εμείς έχουμε αναπτύξει έναν αριθμό καφέ κάδων στην περιοχή της Μαρίνας, αλλά έχει πάει λίγο πίσω το πρόγραμμα γιατί δεν είχαμε το προσωπικό γα την αποκομιδή", αλλά και "ψάχνουμε κι έναν τρόπο, ο οποίος θα μας εξασφαλίζει ότι δεν θα πετάνε μέσα άλλα πράγματα, εκτός από οργανικά", εξηγεί.

 

30% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ


Η οικιακή κομποστοποίηση αντίθετα λειτουργεί και ο δήμος έχει μοιράσει 300 κάδους. "Περιμένουμε να εγκριθεί ένα πρόγραμμα κι εφόσον εγκριθεί θα πάρουμε άλλους 1.000 κάδους, τους οποίους θα μοιράσουμε σε δημότες" επισημαίνει, ενώ τονίζει ότι "με την οικιακή κομποστοποίηση έχουμε 30% έκπτωση στα δημοτικά τέλη σε όποιον δημότη πραγματικά κάνει οικιακή κομποστοποίηση".
Ως προς το πώς πιστοποιείται αυτό και πού μπορεί ο δημότης να απευθυνθεί για τον κάδο, η κ. Γιαννοπούλου διευκρινίζει πως "καταρχάς δεν είναι απαραίτητο να σας δώσουμε εμείς κάδο, μπορεί κάποιος δημότης είτε να φτιάξει έναν αυτοσχέδιο κάδο, που είναι πολύ εύκολο, είτε με οδηγίες δικές μας, είτε με μία απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, ή αλλιώς να αγοράσει έναν κάδο". Οταν, λοιπόν, χρησιμοποιεί κάποιος έναν κάδο, "απλά μας ενημερώνει και όταν έρθει η ώρα πηγαίνουμε και κάνουμε έναν έλεγχο να δούμε ότι πραγματικά λειτουργεί, επίσης θα πρέπει να μας ανοίγει την πόρτα του κάθε φορά που θα τον ελέγχουμε, γιατί ο έλεγχος επαναλαμβάνεται και υπάρχει συνεργασία".

 

ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ


Η ανακύκλωση πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη έχει και μια σημαντική οικονομική πτυχή, που έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων. "Ηδη οι Καλαματιανοί πληρώνουμε τη διαχείριση των σύμμικτων απορριμμάτων 71 ευρώ τον τόνο", παρατηρεί η προϊσταμένη, για να τονίσει πως αντίθετα "για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων δεν πληρώνουμε τίποτα". Ομως, "μέσα στα σύμμικτα υπάρχουν πάρα πολλά ανακυκλώσιμα και ναι μεν δεν το αντιλαμβανόμαστε στην τσέπη μας αυτό, όμως ο δήμος θα μπορούσε να εξασφαλίζει σημαντικά κονδύλια και αυτά τα χρήματα να τα κάνει έργα για τους δημότες". Δηλαδή "το όφελος είναι έμμεσο, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν πληρώνεις, λέμε για παράδειγμα 2 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και θα μπορούσες να πληρώνεις 1,5 εκατ. ευρώ, καταλαβαίνουμε τι έργα θα μπορούσαν να γίνουν, αφού αυτά που πληρώνει ο δημότης για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι εντελώς ανταποδοτικά", σημειώνει καταλήγοντας η Κ. Γιαννοπούλου.