Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 20:30

Τα απορρίμματά μας δεν είναι όλα σκουπίδια

Γράφτηκε από την
Τα απορρίμματά μας δεν είναι όλα σκουπίδια

 

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά και δεν θα σταματήσουμε αν δεν γίνουν πράξεις. Τα «σκουπίδια» -εμείς τα λέμε απορρίμματα- δεν πέφτουν από τον ουρανό στους δρόμους και μέσα στους υπάρχοντες κάδους. Πέφτουν από όλους μας και μέσα από τα χέρια όλων μας, μικρών και μεγάλων.

Παρ’ όλο πως οι δύο αυτοί κάδοι -μπλε και γκρι- έχουν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης, εν τούτοις δεν επιτελούν, δυστυχώς, το σκοπό της ύπαρξής τους. Ενα μικρό παράδειγμα που αφορά στην «τύχη» δύο και μόνο συσκευασιών προϊόντων: Των  αλουμινένιων κουτιών αναψυκτικών και των πλαστικών μπουκαλιών νερού.

Δεν μπορεί να υπάρχουν δημότες -πολίτες αυτού του δήμου- που να μην έχουν ενημερωθεί ή δεν έχουν ακούσει ποτέ(!) ότι αυτά τα απορρίμματα πρέπει να βρίσκονται όχι μέσα στον γκρι κάδο αλλά στον μπλε!

Φανταστείτε, και αν δεν μπορείτε να φανταστείτε, τι γίνεται με υπόλοιπα απορρίμματά μας μέσα σε αυτούς τους κάδους, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά τόσο στα απορρίμματά σας που μένουν στις σακούλες για να «πεταχτούν» στους κάδους και θα δείτε τα χάλια μας.

Ερωτούμε, λοιπόν, τόσο τους πολίτες αυτής της πόλης και του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου και τον κ. δήμαρχο: Ποιος ή ποιοι ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση; Πώς μπορεί να διορθωθεί; Και ποιος θα το διορθώσει; Πώς θα σωθεί η κατάσταση;

Εμείς προτείνουμε, για να γλιτώσουμε πλέον μια για πάντα από αυτόν τον βραχνά, να γίνουν άμεσα οι πιο κάτω απλές κινήσεις:

1ον: Ο Δήμος Καλαμάτας να τοποθετήσει τον τρίτο κάδο (με ό,τι χρώμα θέλει, καλύτερα κίτρινο) πέρα από τους δύο υπάρχοντες. Να συμπληρώσει τον κανονισμό καθαριότητας με διάταξη της μεθόδου «Διαλογή στην πηγή», δηλαδή εκεί που παράγονται τα απορρίμματα. Ο τρίτος (π.χ. κίτρινος) θα αφορά στα οργανικά ή ζυμώσιμα για την παραγωγή κομπόστ για χρήση και όχι για πέταμα.

2ον: Ο δήμος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΥΑΚ να κοινοποιήσει εν περιλήψει τον κανονισμό καθαριότητας και ειδικότερα τις διατάξεις του τρόπου διαλογής για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Η κοινοποίηση του λογαριασμού να επέχει γνωστοποίηση για όλα τα μέλη της κοινωνίας των υποχρεώσεών τους αλλά και των επισκεπτών τους, με όλες τις συνέπειες που προβλέπονται.

3ον: Ο δήμος να ενεργοποιήσει αμέσως μετά τη γνωστοποίηση το μηχανισμό του δήμου για την τήρηση του κανονισμού. Να δοθεί η αρμοδιότητα στη Δημοτική Αστυνομία να επιβλέπει, να ελέγχει και να παραπέμπει, χωρίς επιβολή προστίμου από το όργανο, αλλά μόνο με την έκθεση διαπίστωσης της παράβασης, τον μη τηρούντα τον κανονισμό. Ο δήμος, με το όργανο που θα συστήσει, θα εκδικάζει, αφού καλέσει τον παραβάτη και θα αποφασίζει να επιβάλει τα προβλεπόμενα. Σημαντικό να τηρείται μητρώο παραβάσεων.

4ον: Οι δημότες - πολίτες του δήμου αλλά και οι επισκέπτες μας οφείλουν να τηρούν τον κανονισμό καθαριότητας όχι διότι «έχουν την ευαισθησία που το πράττουν» αλλά επειδή ο κανονισμός καθαριότητας είναι νομικό κείμενο με δικαιώματα και υποχρεώσεις και νομικές συνέπειες.

Επί τέλους όλοι πρέπει να είμαστε πλέον υπεύθυνοι και υπόλογοι για τις πράξεις και παραλείψεις μας για το μέγα πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο το δήμο μας αλλά και ολόκληρη τη χώρα μας, την Ελλάδα.

 

Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας

 

Υ.Γ. Συμπλήρωμα: Προσοχή! SOS! Σήμερα ο κορονοϊός μπορεί να «καραδοκεί» παντού, ακόμη και μέσα στα απορρίμματα μας. Εμείς κάνουμε αυτό. Τις μάσκες, τα γάντια και τα χαρτομάντιλά μας, τουλάχιστον αυτά, τα βάζουμε αποκλειστικά σε μια μικρή πλαστική σακούλα και την κλείνουμε πολύ καλά.

Ο δήμος οφείλει να εγκαταστήσει σε όλη την πόλη αλλά και τις δημοτικές ενότητες αμέσως τώρα κάποιους κάδους μικρού μεγέθους (έστω από χονδρό χαρτόνι, ή ό,τι άλλο μπορεί να επιλέξει) για την υποδοχή αυτών των συγκεκριμένων απορριμμάτων και να τα διαχειριστεί όπως προβλέπεται για τα μολυσματικά νοσοκομειακά απορρίμματα! Αμεσα!!!   


NEWSLETTER