Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 16:29

Αξιοποίηση πεζοπορικής διαδρομής ζητεί ο Σύλλογος “Φίλοι της Βέργας”

Γράφτηκε από την
Αξιοποίηση πεζοπορικής διαδρομής ζητεί ο Σύλλογος “Φίλοι της Βέργας”


Tην αξιοποίηση πεζοπορικής διαδρομής άνω των 10 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει 8 χλμ. λιθόστρωτων καλντεριμιών σε Βέργα - Καλάθι, μέσω της στρατηγικής των ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων) Ταϋγέτου, ζητεί ο Σύλλογος “Φίλοι της Βέργας”.

Σε ανακοίνωσή του ο Κωνσταντίνος Ανδρ. Μαρκάκης, εκπρόσωπος - διαχειριστής των “Φίλων της Βέργας” αναφέρει χαρακτηριστικά: “Από τους "Φίλους της Βέργας" έχει υποβληθεί στον Δήμο Καλαμάτας, στην ΠΕ Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ολοκληρωμένη και ώριμη μελέτη αποκατάστασης του παλαιού καλντεριμιού στη Ροβόλα και της Πάνω Βρύσης, καθώς και ευρύτερη πρόταση αξιοποίησης μιας ιστορικής πεζοπορικής διαδρομής άνω των 10 χλμ., που περιλαμβάνει 8 χλμ. λιθόστρωτων καλντεριμιών σε Βέργα - Καλάθι και την ιστορική διαδρομή Αλμυρός - Ξερολιθιά της "Μάχης της Βέργας". Αυτή η πεζοπορική διαδρομή αξιοποιεί και προβάλλει πάνω από 20 χαρακτηρισμένα παρόδια μνημεία - παραδοσιακές λιθοδομές, όπως καλντερίμια, πετράλωνα, ξερολιθιές, βρύσες, δεξαμενές παλαιού υδραγωγείου, λιοτρίβι, το ταμπούρι της ιστορικής μάχης, πολλά δρομοκκλήσια και εκκλησίες, σε μια διαδρομή με μαγευτική θέα στον Μεσσηνιακό Κόλπο από την παραλία Αλμυρού μέσω Κάτω και Ανω Βέργας έως τα 1.340 μ. στον Αγ. Γεώργιο στο ελατοδάσος στο Καλάθι. Οι μελέτες αποκατάστασης/ανάπλασης καλντεριμιού - βρύσης στην αρχική μορφή τους, έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και θα εποπτεύει τις σχετικές εργασίες.


Αυτά τα 10 χλμ. πεζοπορικής διαδρομής προτείνεται να αποτελέσουν τμήμα του Περιφερειακού Δικτύου Μονοπατιών Ταϋγέτου που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με συμπληρωματικές διαδρομές από Αγ. Γεώργιο προς Μυστρά και Δυτική Μάνη. Από τους οργανωτές της -γνωστής στη Μεσσηνία και στη Λακωνία- πρωτοβουλίας, του “Προγράμματος Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου”, προβλέπονται πολλές άλλες δράσεις που προτείνεται να ενταχθούν στην ΟΧΕ Ταϋγέτου, σχετικές με την αναβίωση των ορεινών οικισμών, την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου στον Ταΰγετο, τη βιωσιμότητα της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας με έμφαση στα δάση και τις μέλισσες. Ολες οι δράσεις υποστηρίζονται από το σύνολο των ενεργών συλλόγων Μεσσηνίας - Λακωνίας και από ορεινές κοινότητες, όπως εκφράστηκε συχνά τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά και από την ευρεία συμμετοχή εισηγητών στις 3 ημερίδες του ως άνω προγράμματος, που έχουν αναβληθεί δυστυχώς λόγω της πανδημίας.
Ευελπιστούμε στην αρμονική και παραγωγική συνεργασία με τον δήμο, την Π.Ε. Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ένταξη των ανωτέρω δράσεων στην ΟΧΕ Ταϋγέτου”.


NEWSLETTER