Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 16:44

Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας: 1972 - 2020, 48 Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος

Γράφτηκε από την
Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας: 1972 - 2020, 48 Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος


Ενας απολογισμός και μια ευχή για ορθές επιλογές με πρόταγμα την αειφορία

48 ολόκληρα χρόνια, περίπου μισός αιώνας, πέρασε από το 1972, αφότου ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Με λίγα λόγια θα προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό.
Τι γνωρίζαμε τότε και τι γνωρίζουμε σήμερα για τις προκλήσεις που αφορούν στο περιβάλλοντος.
Τα πρώτα 20 χρόνια 1972 - 1990 η ανθρωπότητα είχε επικεντρώσει την προσοχή της στον κίνδυνο ενός παγκοσμίου πολέμου με πυρηνικά όπλα και τις συνέπειές του. Χιλιάδες διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών όπλων και των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Διαμαρτυρίες σε όλους τους τόνους για τις ρυπάνσεις από τα πυρηνικά απόβλητα και τους πυρηνικούς εξοπλισμούς.
Οι κάθε είδους ρυπάνσεις των θαλασσών, των ποταμών, των λιμνών, του εδάφους και του αέρα από απόβλητα κάθε είδους, βρέθηκαν στο στόχαστρο των αγώνων των χιλιάδων περιβαλλοντικών οργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έτσι ξεκίνησε σιγά – σιγά και με βήμα αργό η αφύπνιση του κόσμου για τα τοπικά και παγκόσμια προβλήματα που άρχισαν να σκιάζουν τους ουρανούς της Γης μας.
Αναδύθηκαν μεγάλες μορφές του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος προσπαθώντας να στρέψουν την προσοχή του κοινού στα προβλήματα του περιβάλλοντος που άρχιζαν να αναζητούν επίμονα λύσεις. Οι λύσεις θα καθυστερούσαν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και θα έδιναν τη δυνατότητα στοχασμών για το μέλλον. Τότε υπήρχε καιρός να ξεκινήσουμε λύνοντας τα προβλήματα. Όμως, η προσοχή της ανθρωπότητας στάθηκε, σχεδόν απόλυτα, στην λύση των οικονομικών προβλημάτων που πραγματικά ήταν ένα παγκόσμιο πρόβλημα και μάλιστα για τον τρίτο κόσμο, που ζούσε και δυστυχώς εξακολουθεί να ζει κάτω από απαράδεκτα καθεστώτα υποβάθμισης.
Εν τω μεταξύ στα πρώτα 30 χρόνια δεν μπόρεσε η ανθρωπότητα να υπολογίσει το μέγεθος των περιβαλλοντικών προβλημάτων, λόγω της στοχοπροσήλωσης της στα οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα, εξ αιτίας αυτής της καθυστέρησης, να γιγαντώνονται τα οικολογικά προβλήματα.
Η επόμενη 20ετία 1991-2010 ήταν η εποχή έναρξης της συνειδητοποίησης του κοινού ότι τα πράγματα στον τομέα του περιβάλλοντος θα δημιουργήσουν προβλήματα και στον τομέα της οικονομίας. Άρχισε δειλά – δειλά να αφυπνίζεται το κοινό, κυρίως στις ανεπτυγμένες και υπό ανάπτυξη χώρες. Κι εδώ όμως ο βηματισμός δεν υπήρξε σταθερός, υπήρξαν πολλά πισωγυρίσματα και φούντωσαν πόλεμοι με δεκάδες εκατομμύρια θύματα και – νεκροί και τραυματίες – που σχεδόν μονοπώλησαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έφεραν πίσω τις επείγουσες λύσεις που απαιτούνταν τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον. Η άποψη ότι κάποιοι «ουτοπιστές», οι οικολόγοι πετούσαν στα σύννεφα, άρχισε να χάνει την ισχύ της. Τότε «μπήκαμε» στην εποχή της «κλιματικής αλλαγής». Με χρόνο, όμως χαμένο. Γιατί οι υποβαθμίσεις του περιβάλλοντος φούντωναν.
Η πρόσφατη δεκαετία 2010 – 2020 με απανωτές διασκέψεις σε ολόκληρο τον κόσμο έφερε επί τέλους στο προσκήνιο όλα τα κρυμμένα και μισοκρυμμένα προβλήματα του περιβάλλοντος στη φόρα. Με απόφανση του οργανισμού IPCC του ΟΗΕ για το παγκόσμιο κλίμα το μεγάλο συνολικά πρόβλημα του περιβάλλοντος, ανέδειξε σε Παγκόσμιο διακύβευμα την κλιματική αλλαγή, που πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε κλιματική κρίση κατά το πρότυπο της οικονομικής κρίσης. Ο Οργανισμός αυτός στον οποίον μετέχουν 6000 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, αποφάνθηκε ότι, όχι κατά 80% αλλά κατά 95% η παγκόσμια οικολογική κρίση οφείλεται στην ανθρώπινη επέμβαση στα οικοσυστήματα της Γης, οφείλεται στον άνθρωπο και στις επιλογές ολόκληρης της ανθρωπότητας. Εδώ να τονίσουμε ότι είναι κρίμα οι ΗΠΑ να απουσιάζουν από το οικολογικό μέλλον της ανθρωπότητας. Ελπίζουμε να αλλάξουν γνώμη.
Από εδώ και πέρα τα δεδομένα πλέον είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κοινό έχει όλη την πληροφορία χάρη στη χρήση του διαδικτύου.
Δεν απομένει, λοιπόν, παρά να πάρει στα χέρια της ολόκληρη η ανθρωπότητα την τύχη της, με τις επιλογές της, σύμφωνα με τις ορθές και επιστημονικά αποδεδειγμένες και τεκμηριωμένες αποδείξεις, για μια άλλη πλεύση ώστε οι δυσοίωνες προβλέψεις να γίνουν ευοίωνες πραγματικότητες και να αποκατασταθεί μια ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φύσης στον αστερισμό της πανανθρώπινης οικολογικής και οικονομικής αειφορίας.
ΥΓ: Στη διάρκεια του χρόνου μέχρι την επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του 2021 θα υπάρξουν στοχευμένες ενημερώσεις μας προς όλους σας, για όλα τα θέματα που θα ανακύψουν.


NEWSLETTER