Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 12:39

Επιμορφωτική εκδήλωση για ρύπανση από πλαστικά

Γράφτηκε από την


Σε επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Ρύπανση από πλαστικά» συμμετείχε την περασμένη Τετάρτη το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Η εκδήλωση έγινε μέσω διαδικτύου και διοργανώθηκε από 20 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 19 υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της χώρας. Την επιμορφωτική συνάντηση παρακολούθησαν 1.000 και πλέον εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η γενική γραμματέας του ΥΠΑΙΘ Αναστασία Γκίκα, η οποία συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, ενώ ανέδειξε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις για τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Το πρόγραμμα της επιμορφωτικής εκδήλωσης περιελάμβανε:
- Εισαγωγική εισήγηση της Χρυσούλας Αθανασίου, υπεύθυνης του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, με θέμα: “Ρύπανση από πλαστικά! Μας ενδιαφέρει;”.
- Παρουσίαση του εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος “Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: Ρύπανση από πλαστικά“ του ΚΠΕ Δραπετσώνας, με διαδραστικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες, από τις Σταυρούλα Τριανταφύλλου και Θεολογία Αβδελλή, υπεύθυνη και αν. υπεύθυνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας.
- Εισηγήσεις από τους εκπροσώπους της οργάνωσης WWF Ελλάς, Αχιλλέα Πληθάρα και Ντίνο Τσουκαλά, σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος των πλαστικών μιας χρήσης και την ανάγκη αντικατάστασή τους, καθώς και την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης με βάση την προσέγγιση της επιστήμης των πολιτών (citizen science).
Οι 1.000 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν ενεργητικά    καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Τα ερωτήματά τους ανέδειξαν την εθνική εμβέλεια του ζητήματος και την άμεση ανάγκη της κινητοποίησης όλων των σχολείων για την επιτυχή εφαρμογή της νομοθεσίας απόσυρσης των πλαστικών μιας χρήσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των συσκευασιών των σχολικών γευμάτων με ανακυκλώσιμες. Έντονα απασχόλησε επίσης τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς η ανάγκη ενίσχυσης των υποστηρικτικών ενεργειών προς τα περιβαλλοντικά προγράμματα, είτε με χρόνο μέσα στο ίδιο το ωρολόγιο πρόγραμμα, είτε με αύξηση των ωρών της ευέλικτης ζώνης και επέκτασής της στο γυμνάσιο.
Η κοινότητα των συμμετεχόντων εκδήλωσε έντονα την επιθυμία για συνέχιση των επιμορφωτικών αυτών πρωτοβουλιών εθνικής εμβέλειας και διερεύνηση μιας κοινής διοργάνωσης δράσεων στο μέλλον.