Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 20:06

Γενική απάντηση Σκρέκα σε  ΣΥΡΙΖΑ για ανεμογεννήτριες

Γράφτηκε από την
Γενική απάντηση Σκρέκα σε  ΣΥΡΙΖΑ για ανεμογεννήτριες

 

 

“Ζητήματα που αφορούν τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά, στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του. Κατά τη διενέργεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι πολίτες και οι φορείς εκπροσώπησής τους έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους”.

Αυτή τη γενικόλογη και αόριστη απάντηση δίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, για την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών σε περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικών χώρων των Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας.

Από την πλευρά της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απαντά ότι “έχουν υποβληθεί και εξετάζονται 3 αιτήσεις ειδικών έργων, αιολικών – φωτοβολταϊκών, για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1.345,38 MW, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών ανέρχεται στις 207”. Πρόκειται, με βάση τον πίνακα, για αιτήσεις της εταιρείας “Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική και Ενεργειακή Εταιρεία” για ανεμογεννήτριες στους Δήμους Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Γορτυνίας και Μεγαλόπολης.

Ακόμα, αναφέρει ότι “εξετάζεται η χωροθέτηση των προτεινόμενων έργων έτσι ώστε να μην υφίστανται υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των ΟΤΑ εγκατάστασης, καθώς και να μην βρίσκονται σε περιοχές αποκλεισμού εγκατάστασης ΑΠΕ, σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, όπως αυτό ισχύει”.


NEWSLETTER