Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 21:50

Πανελλήνιο φεστιβάλ για το περιβάλλον στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον

Ένα πανελλήνιο φεστιβάλ για το περιβάλλον, το «Respect the Earth Festival» θα πραγματοποιηθεί 25 με 31 Ιουλίου στα Φιλιατρά. Το φεστιβάλ οργανώθηκε χωρίς μπάτζετ και βασίστηκε στην αλληλεγγύη και τον προβληματισμό για το περιβάλλον από τα μέλη της Αυτοδιαχειριζόμενης Τράπεζας Σπόρων «Σπόροι Ελευθερίας».

Οι διοργανωτές μάς εξηγούν πώς ξεκίνησε όλο αυτό το εγχείρημα: «Συζητούσαμε καιρό για την αυτάρκειά μας. Εργαζόμαστε χρόνια πάνω σ’ αυτό στη γη. Κάπου εκεί, μέσα από αλληλουχίες και συγκυρίες γνωρίσαμε τυχαία(;) σ’ ένα λεωφορείο τη «μαμά της τράπεζας», όπως μας αρέσει να την αποκαλούμε. Ξαφνικά, σαν να είχαμε κι εμείς προσπαθήσει σ’ όλη μας τη ζωή για κάτι τέτοιο, βρεθήκαμε μπροστά στον θησαυρό ενός τεράστιου αρχείου παραδοσιακών σπόρων που έψαχνε τους συνεχιστές του. Έτσι, ήταν φυσικό να γεννηθεί το εγχείρημα της Αυτοδιαχειριζόμενης Τράπεζας Σπόρων «Σπόροι Ελευθερίας» και να μπουν σ’ αυτό αρχικά και κάποια πολύ κοντινά μας πρόσωπα. Είμαστε κατά κάποιον τρόπο ακτιβιστές, άνθρωποι με ευαισθησία για το περιβάλλον και σίγουρα ενάντια στη λεηλασία του και αρκετά απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα των προηγούμενων δράσεών μας σε σχέση με τον συλλογικό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Στη γη είδαμε καθαρά πως η διαδικασία παραγωγής της τροφής είναι η βάση όλων των προβλημάτων -των πολέμων, της μετανάστευσης, της ηθικής κατάπτωσης, της αποδόμησης των κοινωνικών δεσμών και θεσμών, της οικονομικής τυραννίας, του ενεργειακού προβλήματος, της ανισότητας κ.λπ. Είδαμε πως η ασχολία με τους σπόρους μάς έκανε να νιώσουμε ότι αυτή τη φορά όντως κάνουμε κάτι.

Πριν λίγους μήνες είχαμε την ιδέα να διαδώσουμε το εγχείρημά μας, να γνωρίσουμε περισσότερο κόσμο και να μοιραστούμε την εμπειρία μας και τους προβληματισμούς μας για το περιβάλλον μέσα από μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλειου Μάγγου, για να μην ξεχνάμε ποτέ ότι έχουμε θανάσιμους εχθρούς απέναντί μας. Ήταν πρόκληση να ξεκινήσουμε κάτι χωρίς κανένα budget και να βασιστούμε αποκλειστικά στην αλληλεγγύη και τη διάθεσή μας. Τελικά, είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι που το φεστιβάλ έχει πάρα πολλές και αξιόλογες συμμετοχές. Ομιλητές, καλλιτέχνες και εργαστήρια. Εργαστήρια, όπως projections, φυσική δόμηση, εκπαιδευτικά εικαστικά, χορός και φύση, yoga, butoh - embracing, σχολείο ελιάς, χορτοφαγική κουζίνα, τροφοσυλλογή, σποροπαιχνίδια, κατασκευές με ανακυκλώσιμα, κινητή βιβλιοθήκη κ.ά. Έρχονται ομιλητές απ’ όλη την Ελλάδα για τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Και βέβαια τέχνη. Μιλάμε για περίπου 25 συγκροτήματα σε είδη όπως ρεμπέτικο, blues, latin, reggae, σκα, surf, hip-hop, rap, punk, rock, έντεχνο, DJ set. Δεν λείπει τίποτα από αυτό το φεστιβάλ! Μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί αναλυτικά στη σελίδα μας».

Όσον αφορά το οργανόγραμμα των εκδηλώσεων και τις θεματικές του, έχουν ως εξής:

Κυριακή 25/7: Έναρξη /καλωσόρισμα. Ευχαριστίες για παρουσίες και συμμετοχές, παρουσίαση του προγράμματος και της ιδέας που το ενέπνευσε.

Παρουσίαση της Αυτοδιαχειριζόμενης Τράπεζας Σπόρων «Σπόροι Ελευθερίας» και της αναγκαιότητας της ομάδας σποροφύλαξης. Αφιέρωμα στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου (projection). «A Seed for change» ταινία - (projection). Συναυλία.

Δευτέρα 26/7: Καλλιέργεια και περιβάλλον - Ομιλίες: Θεόδωρος Αρβανίτης - βιοκαλλιέργεια, αναφορά στο οικοσχολείο. Κώστας Τσίγκος παραγωγός φυσικής τροφής διαρκώς καλλιεργούμενης. Παναγιώτης Κάτσαρης - Κομποστοποίηση. Συναυλία.

Τρίτη 27/7: Καλλιέργεια και περιβάλλον - Εργαστήριο. Ομιλίες: Χριστίνα Καραλέκα - Σποροπαραγωγή / φύλαξη σπόρων / σπορομοίρασμα. Διονυσία Παναγάκη - βιοκαλλιέργεια ελιάς / ελαιόδασος. Συναυλία.

Τετάρτη 28/7/: Περιβάλλον και τέχνη. Performance. Μουσικοκινητικά δρώμενα / ποίηση / θέατρο. Διαγωνισμός: Φωτογραφία / βίντεο / τέχνη από ανακυκλώσιμα, με ανοιχτό θέμα «Περιβάλλον και Κοινωνία». Συναυλία.

Πέμπτη 29/7: Κινήματα και περιβάλλον - Ομιλίες: ΣΒΟΥΡΑ, παρουσίαση αυτοδιαχειριζόμενου παντοπωλείου. ΒΙΟΜΕ, Αυτοδιαχείριση στην παραγωγή. Γιώργος Κολέμπας και Γιάννης Μπίλλας / Αποανάπτυξη - τοπικοποίηση - κοινοτισμός. Βαγγέλης Γαλανόπουλος - Σταγιάτες/ ιδιωτικοποίηση του νερού, αγώνας για την αυτοδιαχείριση στο “γαλατικό χωριό”. Συναυλία.

Παρασκευή 30/7: Κινήματα και περιβάλλον - Ομιλίες: Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό παροξυσμό / ανεμογεννήτριες - ενεργειακό ζήτημα και κινήματα. Άκης Ντάνος δημοσιογράφος, πτυχιούχος οικονομολόγος της Σχολής Οικονομίας και Πολιτικής του Αμβούργου, μέλος της Αναρχικής Συνέλευσης Άργους. Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας - Εξορύξεις στις Σκουριές και ορυκτός πλούτος. Ανοικτή Συνέλευση Ιωαννίνων και Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Αφιέρωμα στον Βασίλη Μάγγο, Γιάννης Μάγγος (πατέρας). Συναυλία.

Σάββατο 31/7: Ανοικτή συνέλευση του φεστιβάλ. Συναυλία - κλείσιμο.

Κ.Μπ.