Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 14:47

Διήμερη εξερεύνηση της Νέδας

Γράφτηκε από την
Διήμερη εξερεύνηση της Νέδας

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 29η διήμερη εξερεύνηση της Νέδας το Σαββατοκύριακο 17-18 Ιουλίου, από τις πηγές έως τους καταρράκτες στα Πλατάνια, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούριος Απόλλων».

Η ομοσπονδία συγχαίρει τους πεζοπόρους και όλους τους φίλους της Νέδας, που για 29 συνεχή χρόνια αγωνίζονται για την προβολή και προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος. Ωστόσο σημειώνει πως το οικοσύστημα της Νέδας αντί να προστατευθεί και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για Μεσσηνία και Ηλεία, έχει αφεθεί στην τύχη του, τονίζοντας ότι υπάρχει μελέτη 600.000 ευρώ εδώ και δέκα χρόνια που δεν έχει αξιοποιηθεί από τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας. Επίσης εστιάζει και στο ζήτημα των πέτρινων γεφυριών.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Α) Δεν έχει γίνει τίποτα για μονοπάτι στις όχθες της Νέδας. Το μονοπάτι στις όχθες της Νέδας θα κάνει το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο. Είναι απαραίτητο να γίνει ένα μονοπάτι στις όχθες της Νέδας, προκειμένου να είναι το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο και προσβάσιμο σε όλους. Το μονοπάτι δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή ζημιά στο περιβάλλον, γι’ αυτό έχουμε προτείνει να καθαριστούν τα παλιά μονοπάτια και τα μυλαύλακα και να συνδεθούν μεταξύ τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι Οιχαλίας και Τριφυλίας παρά το ότι υπάρχει μελέτη από το 2010, δεν κάνουν τίποτα.

Β) Μελέτες που κόστισαν 600.000 ευρώ για την περιοχή Νέδας, βρίσκονται 10 χρόνια στις αποθήκες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας. Πριν 10 χρόνια και πλέον, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας εκπόνησε πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η σύνταξη σχεδίου δράσεων βελτίωσης-ανάδειξης- σήμανσης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Μεσσηνίας-έργα αναψυχής, η σύνταξη σχεδίων δράσεων τριών κέντρων ενημέρωσης (Καρυές-Βασιλικό-Στάσιμο), η σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ανάπλασης των 9 σημαντικότερων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής Νέδας Μεσσηνίας. Η σύνταξη οριστικών σχεδίων ανάπλασης κεντρικών χώρων 3 χωριών περιοχής Νέδας. Οι μελέτες αυτές κόστους 600.000 ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν από την Περιφέρεια και τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας, ούτε προτάθηκαν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Γ) Τα πλατάνια της Νέδας θα χαθούν αν δεν γίνουν ενέργειες. Σε πολλά σημεία του ποταμού, κυρίως εκεί που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, αρχίζουν να ξεραίνονται τα πλατάνια. Επειδή είναι στην αρχή προλαβαίνουμε να σώσουμε τα πλατάνια της Νέδας. Καλούμε το Δασαρχείο να κάνει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας να παρέμβουν και να βοηθήσουν (με προγραμματική σύμβαση να χρηματοδοτήσουν τη δράση). 

Δ) Οι δρόμοι πρόσβασης στο ποτάμι είναι σε κακή κατάσταση. Ενδεικτικά, ο χωματόδρομος που οδηγεί στους καταρράκτες είναι σε κακή κατάσταση, παρότι περνούν χιλιάδες επισκέπτες, το ίδιο και ο χωματόδρομος που οδηγεί στο πετρογέφυρο στο Κούβελα-Μαυρομμάτι, έχει χρόνια να καθαριστεί, αν και είναι σημείο που ξεκινούν πολλοί ορειβατικοί σύλλογοι και οδηγεί σε έναν υπέροχο πλατανεώνα.   

Ε) Τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας κινδυνεύουν να γκρεμισθούν. Σήμερα στο ποτάμι της Νέδας υπάρχουν 5 πέτρινα γεφύρια. Από αυτά τα 4 είναι στο Δήμο Οιχαλίας (τα δύο κοντά στο χωριό Νέδα, ένα στο δρόμο Κακαλέτρι-Πέτρα και ένα στο χωριό Μαυρομμάτι) και 1 στο Δήμο Τριφυλίας (στο χωριό Πλατάνια). Όλα τα γεφύρια στο ποτάμι της Νέδας έχουν ζημιές και πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή τους. Να απαγορευθεί η διέλευση τροχοφόρων στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στα Πλατάνια Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι στη Νέδα, πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Πλατανιών, της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνα του Δήμου Τριφυλίας έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προτείνει την απαγόρευση διέλευσης τροχοφόρων. Ο Δήμος Τριφυλίας πρέπει άμεσα να σταματήσει τη διέλευση τροχοφόρων στο γεφύρι.

Στ) Έγινε παρέμβαση στο πέτρινο γεφύρι στα Πλατάνια χωρίς μελέτη; Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι κοντά στους καταρράκτες έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο με το ΦΕΚ1902/Β/22.12.2004. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι έγιναν τελευταία σημαντικές παρεμβάσεις στο γεφύρι, εντελώς πρόχειρες και μάθαμε ότι έγιναν χωρίς να υπάρχει μελέτη. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούριος Απόλλων» καλεί τους φίλους της Νέδας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού οικοσυστήματος της Νέδας». 


NEWSLETTER