Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 08:46

Ανεπαρκής συντήρηση στο δασικό δίκτυο της Μεσσηνίας λόγω χαμηλής χρηματοδότησης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

 

Με μόλις 19.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε φέτος από το Πράσινο Ταμείο, το Δασαρχείο Καλαμάτας συντήρησε το δασικό οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου.

Παρέμβαση καμία δεν έγινε στο δάσος της Βασιλικής και στο υπόλοιπο δασικό δίκτυο της Μεσσηνίας, όπου υπάρχουν δρόμοι αδιάβατοι και μεγάλοι κίνδυνοι, αν προκληθεί πυρκαγιά.

Αυτά τόνισε στην “Ε” ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας και ζήτησε από τους δήμους μια πιο ενεργή προσπάθεια, να δώσουν βάρος και στους αγροτοδασικούς δρόμους.

Αναλυτικά, ο δασάρχης Σπ. Κατσίποδας μας ενημέρωσε ότι “φέτος η χρηματοδότηση του Δασαρχείου Καλαμάτας ήταν στα 19.000 ευρώ, μόνο από το Πράσινο Ταμείο. Από Δημόσιες Επενδύσεις δεν έχει γίνει ακόμα κατανομή. Εμείς είχαμε συντάξει έγκαιρα τις μελέτες μας, της συντήρησης των δασών Ταϋγέτου και Βασιλικής. Είχαν εγκριθεί από τον Απρίλιο, πολύ πριν έρθει η χρηματοδότηση. Αμέσως μόλις ήρθε συμβασιοποιήσαμε, μισθώσαμε δύο μηχανήματα, ένα γκρέιντερ και ένα φορτωτή”.

Πληροφόρησε πως “την προηγούμενη Κυριακή τελείωσε η συντήρηση, δηλαδή το ποσό των 19.000 ευρώ εκτελέστηκε. Στον Ταϋγετο ανοίχθηκαν όλοι οι δρόμοι, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κλειστός δρόμος και είμαστε σε καλό στάδιο. Με αυτά τα λεφτά μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με τον Ταΰγετο. Είναι βατοί όλοι οι δρόμοι. Βέβαια δεν είναι στην τελειότητα που θα θέλαμε, δεν μπορούσε να γίνει. Τουλάχιστον δεν έχουμε κλειστούς, αυτό το καταφέραμε”.

Ο δασάρχης διευκρίνισε ότι “από δω και πέρα αν υπάρχει καμιά έντονη βροχόπτωση, αν γίνει καμιά τέτοια ζημιά, θα ασχοληθούμε με το δικό μας όχημα που έχουμε, ένα JCB, να φτιάχνουμε τις μικροκαταπτώσεις, τουλάχιστον να μην έχουμε κλειστό δρόμο”.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝΔΡΑ - ΠΗΓΑΔΙΑ

Ακόμα, ενημέρωσε ότι “μας βοήθησε και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με δύο μηχανήματα που έστειλε. Καθάρισαν το νότιο Ταΰγετο, από Τουριστικό και κάτω και προχθές τελείωσε η συντήρηση”. Ανέφερε πως το δικαστήριο ανανέωσε τις συμβάσεις τους και “είχαμε μια επικοινωνία με την Περιφέρεια. Από την εβδομάδα θα ανεβάσει το ένα γκρέιντερ επάνω και το φορτωτή, για να προχωρήσουμε στη συντήρηση του δρόμου που ανεβαίνει από τα Δενδρά για τα Ζέκια στα Πηγάδια, να ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση”.

Για το σημαντικό αυτό δρόμο που δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παρατήρησε πως “κάθε χρόνο γίνεται συντήρηση στο δρόμο αυτό. Εχει φτιαχθεί χρόνια, το Δασαρχείο τον είχε ανοίξει, έχει φτιάξει αρκετά τεχνικά, θέλει συμπλήρωση τεχνικών και κάποια βελτίωση. Είχε πει ο Δήμος Δυτικής Μάνης ότι θα τον βάλει σε κάποιο πρόγραμμα για να βελτιωθεί, γιατί συνδέει δύο κοινότητες. Μέχρι τα Δενδρά έχει φθάσει άσφαλτος να πάει επάνω στα Πηγάδια. Μακάρι να γίνει. νΔασικοί δρόμοι είναι. Το καταλαβαίνω ο κόσμος θέλει να πάει με το ΙΧ του, αλλά δεν γίνονται όλα. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Περνάει και ΙΧ, είναι σε λίγα σημεία που το οδόστρωμα έχει λίγο φύγει, είναι πέτρες. Θα κοιτάξουμε από εβδομάδα, αν ανεβάσει το γκρέιντερ η Π.Ε. να το ομαλοποιήσουμε”.

Ο κ. Κατσίποδας επεσήμανε ότι στο δάσος της Βασιλικής, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να πάμε. Βέβαια, είναι σε καλή κατάσταση το οδικό δίκτυο, περνάει όλο, πάει ΙΧ. Εχουμε πει ότι αν μας δοθεί μια χρηματοδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις, θα μισθώσουμε κάποιο μηχάνημα να βελτιώσει το δρόμο”.

Για το υπόλοιπο δασικό δίκτυο του νομού, παρατήρησε πως “το έχουμε πει, ότι εμείς δεν μπορούμε αναλάβουμε. Οι δρόμοι αυτοί κάποιοι ανοίχθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία σε χωριά, κατόπιν αιτημάτων δήμων ή και κοινοτήτων, για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους. Κάποια στιγμή οι δήμοι πρέπει να τους εντάξουν στο πλαίσιο της οδοποιίας τους. Ολοι οι δρόμοι εξυπηρετούν αγροτικές εκτάσεις. Λίγοι είναι οι καθαρά δασικοί δρόμοι. Παρατηρείται το φαινόμενο οι δήμοι να δίνουν το κύριο βάρος στην αγροτική οδοποιία, να αφήνουν κάποια κομμάτια σε δύσβατες εκτάσεις, γιατί δεν υπάρχει τόση επισκεψιμότητα, αλλά εκεί δημιουργείται πρόβλημα. Είναι δρόμοι αδιάβατοι. Αν γίνει κάτι, δεν μπορεί να πάει το πυροσβεστικό. Δυστυχώς, δεν δίνουν αυτή την προτεραιότητα. Αυτό το διαπιστώνουμε συνέχεια. Δεν έχουν και αυτοί τα χρήματα”.

Συμφώνησε ότι “πάντα χρειάζονται παραπάνω χρήματα και για μας για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε αυτούς τους δασικούς, αλλά και οι δήμοι πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξουν, δεν είναι μόνο η αγροτική οδοποιία” και σημείωσε, εκφράζοντας την ανησυχία του: “Αν έρθει η φωτιά από πάνω, θα γίνουν καταστροφές στις καλλιέργειες. Το θέμα είναι να βρεις τη φωτιά εν τη γενέσει μέσα στη δασική έκταση. Υπάρχουν δρόμοι, οι λεγόμενοι αγροδασικοί που είναι κλειστοί και στη κεντρική και στη νότια Μεσσηνία. Εκεί που είναι τα πουρνάρια και έχουμε και προβλήματα. Εκεί θα θέλαμε από τους δήμους μια πιο ενεργή προσπάθεια”.

ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Ο δασάρχης μας απάντησε ότι δεν επισκευάστηκαν τα μηχανήματα της υπηρεσίας που έχουν χαλάσει και μας εξήγησε: “Φέτος είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Εχουμε πάει από 1η Ιουνίου στο υπουργείο, φύγαμε από τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες. Ακόμα, υπάρχουν θέματα διαδικαστικά και λειτουργικά. Χρηματοδότηση δεν έχει γίνει. Ακόμα, δεν εκτελούμε ούτε πρόγραμμα δασοπροστασίας. Δεν είμαστε ανοιχτοί, όπως έπρεπε να είμαστε από τον Απρίλιο και μετά τις 3 το μεσημέρι. μέχρι τις 10 το βράδυ να έχουμε υπηρεσία. Υπάρχουν θέματα αναλήψεων χρηματοδοτήσεων, νομικά ζητήματα. Ευελπιστούμε αυτή την εβδομάδα μέχρι τέλος του μήνα, να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα. Το ένα είναι θέμα χρημάτων και το άλλο κι έλλειψη προσωπικού και δεν είναι μόνο στο Δασαρχείο το δικό μας. Ιδίως η Πελοπόννησος αιμορραγεί”.

Τέλος, για τη χρηματοδότηση των 70.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μας ενημέρωσε ότι “ετοιμάζουμε μια μελέτη να κατασκευάσουμε οχετούς, να μην πάμε σε καθαρισμούς. Να φτιάξουμε οχετούς σε κάποιους δρόμους οπότε να μην έχουμε προβλήματα. Αν διευθετήσουμε τα νερά του χειμώνα, δεν θα έχουμε τα σοβαρά προβλήματα. Ο καθαρισμός ο απλός να πάμε με ένα μηχάνημα, είναι εποχικός. Αν ρίξει μια βροχή, πάλι θα έχουμε τα προβλήματα. Θέλει κάποια έργα υποδομής, χαντάκια και οχετούς. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να κρατηθούν οι δρόμοι. Στον Ταϋγετο όπου υπάρχουν οχετοί στους κεντρικούς δρόμους. δεν έχουμε προβλήματα. Τα σοβαρά προβλήματα τα έχουμε σε δευτερεύοντες δρόμους που έχουν κατασκευαστεί για άλλους λόγους, για τις υλοτομίες για να διευκολύνουν τις εργασίες. Δεν είναι να πηγαίνουμε με το ΙΧ, όπως θέλουμε όλοι μας”.