Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 21:45

Πρόταση χαρακτηρισμού του ποταμού της Νέδας ως “προστατευόμενο τοπίο”

Πρόταση χαρακτηρισμού του ποταμού της Νέδας ως “προστατευόμενο τοπίο και προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός” και καθιέρωσης μέτρων προστασίας του, υποβάλλουν με κοινή τους επιστολή οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Επικούριος Απόλλων”, Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας “Η Ολυμπιακή Πρόοδος” και Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, καθώς και τους περιφερειάρχες Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, ενώ κοινοποιείται και στους Δήμους Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Ζαχάρως, Οιχαλίας και Τριφυλίας.

Οι ομοσπονδίες προτείνουν και “την άμεση συνεργασία των δύο αρμοδίων Περιφερειών και του αρμόδιου υπουργείου για τη σύνταξη της ειδικής έκθεσης που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του ποταμού της Νέδας, θα καθορίζει τις προτεραιότητες διατήρησης και θα προτείνει όρους και περιορισμούς”.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι “η οριοθέτηση και ο καθορισμός μέτρων προστασίας του ποταμού της Νέδας και ο χαρακτηρισμός του ως βιοτόπου και του τμήματός του κοντά στις πηγές ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους προτάθηκε το 1999 από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Κι επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ ήταν ο καθηγητής Κίμωνας Χατζημπίρος”.

Οι ομοσπονδίες εξηγούν ότι ζητούν την άμεση συνεργασία των δύο αρμοδίων Περιφερειών και του αρμόδιου υπουργείου για τη σύνταξη της ειδικής έκθεσης, γιατί τον Ιούνιο του 2020 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή, διευκρίνισε ότι “για την έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να ενταχθεί το φαράγγι ή άλλο τοπίο σε καθεστώς προστασίας, απαιτείται η γνώμη της οικείας Περιφέρειας. Για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ειδική έκθεση που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευόμενου αντικειμένου”.