Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 10:22

Για πιο πράσινες και έξυπνες πόλεις στη Μεσσηνία

Για πιο πράσινες και έξυπνες πόλεις στη Μεσσηνία

 

Του Νεκτάριου Καλαντζή, Προέδρου των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών (ELL) και της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)

Οι ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν έναν πιο πράσινο και πιο ψηφιακό δρόμο. Μεγάλοι χώροι πρασίνου, δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, με κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα, εκτεταμένο δίκτυο τραμ και μετρό, ηλεκτροκίνητη συγκοινωνία με μηδενικούς ρύπους, πράσινες στέγες σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, εκτεταμένη και ορθή χρήση της ανακύκλωσης, χρησιμοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως δημιουργία περιβαλλοντικής και πράσινης κουλτούρας είναι μερικές από τις ενέργειες που κάνουν οι ευρωπαϊκοί δήμοι στη Σκανδιναβία, στη Βαλτική, στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και σε Μεσογειακές χώρες, προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι πόλεις να γίνουν σύντομα κλιματικά ουδέτερες.

Η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη με το κράτος και η αξιοποίηση των δεδομένων (data) βοηθούν να γίνει μια πόλη έξυπνη και καινοτόμα.

Η Κοπεγχάγη, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ με τους ποδηλατοδρόμους, το Ταλίν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το Όσλο με την ηλεκτροκίνηση, το Λονδίνο και το Βερολίνο με τα μεγάλα πάρκα, η Βαρκελώνη και η Πράγα με τις πεζοδρομήσεις, η Στοκχόλμη με την ανακύκλωση, το Ρέικιαβικ με τη γεωθερμία, η Ρίγα και η Βουδαπέστη με τις πρότυπες κλειστές αγορές, η Λισαβόνα, το Ελσίνκι και το Ζάγκρεμπ με τα εύχρηστα τραμ, το Αμβούργο και η Ναντ με τις πράσινες πολιτικές τους, αποτελούν παραδείγματα προκειμένου οι ελληνικές πόλεις να προχωρήσουν στο αύριο.

Η κλιματική αλλαγή, οι έξυπνες εφαρμογές (smart cities), η χρήση των νέων τεχνολογιών, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η αστικοποίηση, σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και η αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της νέας γενιάς αιρετών στις πόλεις της Ευρώπης.

Κλειδί αποτελεί η συνεργασία μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών πανεπιστήμιων και πολυτεχνείων, προκειμένου οι επιχειρηματικές ιδέες των νέων και των startuppers να υλοποιηθούν μέσα στις πόλεις, για να γίνουν οι ίδιοι συμμέτοχοι στην αλλαγή της Ευρώπης, με τη νέα γενιά μπροστά, των 30 και των 40, που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση και καλείται να σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη για την Ευρώπη του αύριο.

Η λεγόμενη Next Generation EU, θα είναι αυτή που θα διαμορφώσει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και καλείται να βγάλει τους νέους ηγέτες του αύριο.

Η Μεσσηνία καλείται να πρωτοπορήσει στο αύριο, τόσο στις πράσινες πολιτικές για μια κλιματικά ουδέτερη πόλη, όσο και στις ψηφιακές εφαρμογές που θα κάνουν την καθημερινότητα του πολίτη πιο εύκολη, συγκλίνοντας στο μοντέλο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.


*Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή το σεμινάριο με θέμα "Έξυπνες Πόλεις: Λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον" που συνδιοργανώνει η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και το Ίδρυμα Konrad Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο “Elite” στην Καλαμάτα.

Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι:

* Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας - “Το Ελληνικό Οικοσύστημα Καινοτομίας”.

* Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- “Προσβάσιμες Πόλεις – Βιώσιμες Πόλεις”.

* Νίκος Λυσιγάκης, Senior Public Affairs Manager Greece, Poland & EU, FREE NOW - “Βιώσιμη κινητικότητα και σύγχρονες πόλεις”.

* Μαριλένα Γυφτέα, πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος - “Πολιτική Επικοινωνία – Workshop”.

* Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ - “ Πελοπόννησος: Προκλήσεις & Προοπτικές”.

* Βαγγέλης Ξυγκώρος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

* Γιώργος Καραμανώλης, CEO, Crowdpolicy (CP).

[Στη φωτογραφία ο Νεκτάριος Καλαντζής στις Βρυξέλλες με την Ευρωβουλευτή Alessandra Moretti.]