Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 09:04

Μεσσηνία: Επίσημη παρουσίαση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη - 1η Ιουλίου κλείνουν όλες οι χωματερές (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Στους χώρους της Μονάδας Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καλλιρροή  ξεναγήθηκαν χθες το πρωί δήμαρχοι και δημοσιογράφοι της Μεσσηνίας.

Δίπλα από την προσωρινή μονάδα κατασκευάζεται η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης που αναμένεται να λειτουργήσει μετά από 14 μήνες. Η επεξεργασία  όλων των απορριμμάτων της Μεσσηνίας στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και ταυτόχρονα θα κλείσουν όλες οι χωματερές του νομού.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είπε ότι η Μονάδα απαλλάσσει τους δημάρχους της Μεσσηνίας από τον εφιάλτη των σκουπιδιών. Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο πρόβλημα των δημοτικών οφειλών προς την ΤΕΡΝΑ που ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ και υποσχέθηκε να καταβληθεί προσπάθεια για να αυξηθούν τα ανταποδοτικά οφέλη προς το Δήμο Οιχαλίας που φιλοξένει της Μονάδα της Καλλιρρόης.

Ο πρόεδρος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος είπε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και δήμων και για αυτό ξεπεράστηκαν όλα υτα προβλήματα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» ΓιώργοςΑγραφιώτης είπε ότι στις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει και η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης στη Σκάλα Λακωνίας ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι το κόστος διαχείρισης είναι 69 ευρώ ο τόνος.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης ζήτησε να γίνει διαχείριση των  500 τόνων πλαστικού από τις αγροτικές καλλιέργειες

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος είπε ότι δεν γυρίζει απλώς σελίδα στην διαχείριση των απορριμμάτων αλλά ότι αλλάζει το… βιβλίο.

Η δήμαρχος Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακόπουλου ζήτησε νατηρηθούν αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της Μονάδας στην Καλλιρρόη και αύξηση των αντισταθμιστικών οφελών προς το δήμο.

Ο δήμαρχος  Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μίλησε για τη νέα εποχή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που έρχεται μετά από προσπάθεια για τη λύση του προβλήματος.

Οι αντιπεριφερειάρχες  Χρήστος Λαμπρόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς τόνισαν τα οφέλη της διαχείρισης και της ανακύκλωσης.

Θ.Λ.