Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 08:56

Eθελοντές καθάρισαν και φέτος το λιμάνι της Καλαμάτας: Πόσα σκουπίδια χωράει η θάλασσα;

Γράφτηκε από την
Eθελοντές καθάρισαν και φέτος το λιμάνι της Καλαμάτας: Πόσα σκουπίδια χωράει η θάλασσα;

 

Πόσα… σκουπίδια χωράει ο βυθός του λιμανιού της Καλαμάτας; Η εικόνα των σκουπιδιών που εθελοντές δύτες του Οργανισμού Aegean Rebreath ανέσυραν το Σάββατο και την Κυριακή από το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για 5η συνεχόμενη χρονιά, μιλάει από μόνη της.

Οι εθελοντές τοποθέτησαν τα σκουπίδια στο μόλο του Πανελληνίου διαχωρίζοντάς τα κατά κατηγορίες: μπουκάλια, ρούχα, δίχτυα, σκοινιά, λάστιχα, πλαστικά. Τον υποβρύχιο καθαρισμό το Σάββατο ακολούθησε χθες Κυριακή εκτενής χαρτογράφηση και εντοπισμός επιβαρυμένων ζωνών στη περιοχή του λιμανιού. Παράλληλα έγινε και παράκτιος καθαρισμός στην εκβολή του ποταμού Νέδοντα, αλλά και διενέργεια δειγματοληψιών στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του οργανισμού.

Στη δράση συμμετείχε ο δήμος, το Κεντρικό Λιμεναρχείο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας διεξήχθη με την υποστήριξη της εταιρείας Apivita.

Ο δήμαρχος της πόλης Θανάσης Βασιλόπουλος κατά την παρουσία του το Σάββατο στο λιμάνι ανέφερε μεταξύ άλλων πως “πρέπει να κατανοήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους”.

 

ΔΙΚΤΥΟ “ΜΠΛΕ ΔΗΜΩΝ” ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το 2021 η Aegean Rebreath, στη βάση των μνημονίων συνεργασίας με τους δήμους που έχουν εγκαταστήσει Σταθμούς Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, δημιούργησε το Δίκτυο “Μπλε Δήμων” με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σκοπός του Δικτύου “Μπλε Δήμων”, όπου ανήκει και ο Δήμος Καλαμάτας, είναι η ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών για το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και η μεταφορά τοπικών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο. Ήδη από την αρχή λειτουργίας του Δικτύου τα μέλη συμμετείχαν στην προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων που εντοπίζονται στην επικράτειά τους, αλλά και των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν για το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτή ήταν και η πρώτη ανάλογη προσπάθεια που έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

Στο δίκτυο συμμετέχουν δήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών οι οποίοι συμμετέχουν στην ανάπτυξη καλών πρακτικών, την παραγωγή πρωτογενών δεδομένων, την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων συστάσεων προς την κεντρική κυβέρνηση και την υλοποίηση κοινών δράσεων. Το Δίκτυο λειτουργεί σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο διοχετεύονται ευρήματα και προτάσεις που αναπτύσσονται από τα μέλη.

Το Δίκτυο “Μπλε Δήμων” αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα περιβαλλοντικής δημοκρατίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να συμμετάσχουν πλέον ενεργά στην παροχή κατευθύνσεων για τη χάραξη πολιτικών σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Ν.Κ.


NEWSLETTER