Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 08:31

Νέα διαμαρτυρία κατοίκων της Καλλιρρόης για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Νέα διαμαρτυρία κατοίκων της Καλλιρρόης για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (βίντεο)

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ στην Καλλιρρόη, πραγματοποίησαν κάτοικοι του χωριού και των γύρω χωριών κι έκλεισαν συμβολικά, για 5 λεπτά τον δρόμο Τσακώνας - Καλού Νερού, στον κόμβο που οδηγεί στη μονάδα.

Με πανό που έγραφε “Οχι καρκινοχωματερή στην Καλλιρρόη, όχι στον αφανισμό των χωριών μας” και με μαύρες σημαίες, εξέφρασαν την αντίδρασή τους για την έντονη δυσοσμία και για θάψιμο σκουπιδιών, μίλησαν για κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να κλείσουν τη μονάδα, αν δεν συμμορφωθεί και δεν τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.

Μιλώντας στον συγκεντρωμένο κόσμο, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης Χρήστος Κυριακόπουλος σημείωσε ότι “βρώμισε η περιοχή μας, οι οσμές είναι υπερβολικές δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Δεν τηρείται το παραμικρό, θάβουν ανεξέλεγκτα τον ΧΥΤΥ τον έχουν κάνει χωματερή”. Πρότεινε “να μπει η δημοτική αρχή μπροστά και μεις να ακολουθήσουμε, να μην είναι σε λειτουργία το σκουπιδοεργοστάσιο, αν δεν συμμορφωθεί”. Ενημέρωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας με “ομόφωνη απόφασή του όρισε προθεσμία 15 ημερών στην εταιρεία διαχείρισης του εργοστασίου για να βελτιώσει την κατάσταση, να μη μυρίζει”. Και παρατήρησε πως “ο δήμος θα προχωρήσει σε κάθε μέτρο για να σταματήσει αυτό το εργοστάσιο, αν δεν συμμορφωθεί”.

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δημήτρης Καπόπουλος σημείωσε ότι “αγωνιζόμαστε να σώσουμε τον τόπο μας, συνεχίζουμε τον αγώνα χωρίς ιδεολογικές εμμονές. Το πρόβλημα αγγίζει όλο τον κόσμο. Εξω οι ταμπέλες από μας. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα καταστραφεί όλη η περιοχή, όχι μόνο η Καλλιρρόη”. Παρατήρησε πως “παίζουμε το τελευταίο μας χαρτί στην Ευρώπη. Το έργο δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει απενταχθεί. Και δεν έχουν ξεπεραστεί οι σοβαροί λόγοι που έχει απενταχθεί”.

Ο Δ. Καπόπουλος εκτίμησε ότι καταστρέφεται η ελαιοκαλλιέργεια από την οποία ζει η περιοχή και πως κινδυνεύει το νερό, “είναι θέμα χρόνου η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα”, ενώ ανέφερε ότι συνυπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες και η δικαστική εξουσία.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Μανώλης Μάκαρης είπε ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, παρατήρησε πως η συγκεκριμένη διαχείριση έχει μεγάλο πρόβλημα, γι’ αυτό δεν επιδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σημείωσε ότι η ανθρώπινη υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω απ’ όλα.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Κουτουμάνος είπε ότι “στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δίκαιο αγώνα σας” και σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως “εδώ πρόκειται για μια χαβούζα. Ερχονται όλα τα σκουπίδια της Μεσσηνίας, δεν γίνεται καμία ανακύκλωση και μένουν όλα εδώ. Είναι ένα εργοστάσιο που το πληρώνουμε από την τσέπη μας πολύ ακριβά. Όλα γίνονται για να έχει εξασφαλισμένη και μεγάλη κερδοφορία η συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων”.

 

 

 

 

Ο μπάρμπα Γιάννης Αλεξόπουλος, κάτοικος της Καλλιρρόης, επέκρινε τους αρμόδιους που στις διαμαρτυρίες τους “αγρόν αγόραζαν, πέρα βρέχει”, επισημαίνοντας ότι “εδώ είναι ακατάλληλο το μέρος” για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Στηλίτευσε τη στάση της δικαστικής εξουσίας, που αποφάνθηκε “έχετε δίκιο, αλλά…” και κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις από το 2013,τονίζοντας ότι με αυτή την κατάσταση “καταστρέφουν την υγείας μας και τα υπάρχοντά μας”.

 

 

 

 

 


NEWSLETTER