Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 08:29

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στο παράκτιο δάσος της Ελαίας - Προτάσεις από τον πρόεδρο της κοινότητας Άρη Σκλάβο

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στο παράκτιο δάσος της Ελαίας - Προτάσεις από τον πρόεδρο της κοινότητας Άρη Σκλάβο

 

Πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες αποτελεί κάθε χρόνο το παράκτιο δάσος της Ελαίας που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της Δυτικής Μεσσηνίας.

Δάσος που φτάνει μέχρι την αμμουδιά και δίπλα του η απέραντη παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου, όπου αποτελεί και μια από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα.

Τις ημέρες αυτές ο κόσμος πρέπει να ξεπερνά τις 5.000 σε ημερήσια βάση όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαίας Αρης Σκλάβος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ανάδειξη και προστασία του δάσους.

Η περιοχή ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς για κατασκηνωτές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια ειδικά την περίοδο του Αυγούστου κατακλύζεται από κόσμο.

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Σκλάβος σχετικά με την επισκεψιμότητα στην περιοχή τόνισε: «Η Ελαία έχει την τύχη να βρίσκεται στο κέντρο του Κυπαρισσιακού κόλπου με δύο όμορους Δήμους οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν και να αναδείξουν το παράκτιο πευκόδασος, να το προστατεύσουν με ό,τι σύννομο χρειάζεται σε ό,τι αφορά το θέμα της πυρασφάλειας και όχι μόνο. Οι καινούργιες Δημοτικές Αρχές Τριφυλίας και Ζαχάρως, που θα εκλεγούν πρέπει να δουν το θέμα αυτό.

Η Ελαία όλο το καλοκαίρι φιλοξενεί πάρα πολύ κόσμο και ειδικά αυτή την εποχή. Αποτελεί την αφετηρία για πολύ κόσμο να επισκεφθεί πολλούς προορισμούς, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Μεσσήνη, οι καταρράκτες της Νέδας, η Περιστεριά, το φαράγγι του Αρκαδικού. Τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, οι κατασκηνωτές και οι επισκέπτες μπορεί και να ξεπερνούν τους 5.000.

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, επειδή τους προηγούμενους μήνες ο τουρισμός ήταν μειωμένος και είδαμε να έχει μια μεγάλη αύξηση τις ημέρες αυτές. Βέβαια να πούμε ότι κάθε χρόνο το δάσος πλημμυρίζει από κόσμο».

Παράλληλα σημειώνει και την ανάγκη να αξιοποιηθεί καλύτερα και μάλιστα όπως υποστηρίζει προτάσεις έχουν γίνει διαχρονικά αλλά δεν έχουν προχωρήσει. «Στο θέμα του κόσμου που κατασκηνώνει ελεύθερα, ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει κάποιες ενέργειες. Θα μπορούσε μέσω του πράσινου ταμείου να αγοράσει την ιδιόκτητη έκταση και να κάνει μια Δημοτική Επιχείρηση μέσω ΣΔΙΤ η οποία θα απασχολεί κόσμο (θέσεις εργασίας) και θα παρέχει φιλοξενία μέσω αντίστοιχου ποσού, με νερό και ασφάλεια.

Επίσης επειδή η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως natura θα μπορούσε να γίνει ένα κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το είχαμε φέρει ως θέμα σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, τόσο στον Καποδιστριακό όσο και στον Καλλικρατικό Δήμο. Είχαμε φέρει προτάσεις αλλά δυστυχώς έμειναν εκεί, απλά ως προτάσεις και δεν αξιοποιήθηκαν.

Να σημειώσουμε ότι στο δάσος υπάρχουν πολλοί εθελοντές, που το καθαρίζουν και το φροντίζουν, από Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα της Πάτρας, αλλά και Γάλλοι εθελοντές από το Παρίσι και τη Νότια Γαλλία, κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή από τα Πανεπιστήμιά τους, έρχονται και κάνουν περιβαλλοντικές εργασίες. Εδώ να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας με τους εθελοντές και το Δασαρχείο τα τελευταία χρόνια έχουμε φυτέψει πάνω από 2.000 δέντρα για την ανανέωση του δάσους. Το δάσος με την παρουσία του κόσμου έχει προστασία. Δεν υπάρχει όμως προστασία και σχεδιασμός από τη Δημοτική Αρχή, πρέπει να υπάρχει μόνιμα εδώ ένα πυροσβεστικό αυτοκίνητο και μία εποχούμενη περίπολος θα έλεγα από τη Νέδα μέχρι τον Αρκαδικό, γιατί κοντά στο παράκτιο δάσος, υπάρχει ένα παρθένο δάσος και πιο ανατολικά, στα όρια της Ελαίας με τον Αϊ Γιαννάκη, το οποίο και αυτό χρειάζεται προστασία. Οπως και να ανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες αλλά και να καθαριστούν οι δρόμοι για να υπάρχει πρόσβαση».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι επισκέπτες και κατασκηνωτές δίνουν ανάσα και στην τοπική οικονομία. «Οι επισκέπτες που κατασκηνώνουν στο δάσος συμβάλουν στην τοπική οικονομία, στηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις εστίασης όχι μόνο του δικού μας χωριού, αλλά και του διπλανού, όπως και της Κυπαρισσίας. Είναι παρόντες σε πολλές εκδηλώσεις. Αυτή την εποχή να πούμε ότι κατά κύριο λόγο είναι Ελληνες επισκέπτες, αλλά έχουμε όλο το χρόνο κόσμο και κυρίως Ευρωπαίους που μένουν στο δάσος. Επίσης κάθε καλοκαίρι στο δάσος κατασκηνώνουν εκατοντάδες πρόσκοποι από συστήματα της Πάτρας, της Τρίπολης και της Αθήνας».