Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 08:34

ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου: Απονεμήθηκαν στους διακριθέντες μαθητές τα βραβεία του διαγωνισμού ανακύκλωσης

ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου: Απονεμήθηκαν στους διακριθέντες μαθητές τα βραβεία του διαγωνισμού ανακύκλωσης

Το μήνυμα ευαισθητοποίησης και προστασίας του περιβάλλοντος που στάλθηκε από τα παιδιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τονίστηκε κατά την εκδήλωση απονομής των βραβείων στους πρωτεύσαντες μαθητές των σχολείων των δήμων της περιφέρειας, που συμμετείχαν στον μεγάλο εκπαιδευτικό διαγωνισμό ανακύκλωσης, τον οποίο διοργάνωσαν ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και η ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ.

Στην εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Elysian Luxury Hotel & Spa στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, σε κλίμα χαράς των παιδιών που βραβεύτηκαν, παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Αργους Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος και Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος.

Στον διαγωνισμό που συμμετείχαν 200 τμήματα σχολείων, τα τρία πρωτεύσαντα σχολικά τμήματα είναι: 1) Β3 του 2ου Λυκείου Καλαμάτας (συγκέντρωσαν 312.305 ανακυκλώσιμα αντικείμενα). Το βραβείο τους είναι ένα ταξίδι 5 ημερών σε πόλη της Ευρώπης. Επέλεξαν όπως ανακοίνωσαν, να πάνε στη Βαρκελώνη. 2) Α1 του 2ου Λυκείου Άργους (συγκέντρωσαν 200.398 αντικείμενα). Το βραβείο τους είναι ένα ταξίδι 5 ημερών σε πόλη της Ελλάδας. Επέλεξαν, όπως ανακοίνωσαν, να πάνε στην Κρήτη. 3) Α1 του Λυκείου Ερμιόνης (συγκέντρωσαν 169.319 αντικείμενα). Το βραβείο τους είναι ένα Smartwatch για κάθε μαθητή.

Στους χαιρετισμούς που έγιναν:

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου - δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης παρατήρησε πως “το μεγάλο κέρδος του διαγωνισμού είναι ότι 3 εκατομμύρια τεμάχια μπήκαν στα σπιτάκια ανακύκλωσης και δεν κατέληξαν σε κάδους απορριμμάτων”. Έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ενημέρωσε πως θα γίνεται 2 φορές τον χρόνο, ο επόμενος θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα δοθούν βραβεία και στο πρώτο τμήμα από κάθε δήμο.

Απευθυνόμενος στα παιδιά, επεσήμανε ότι “δείχνετε τον δρόμο, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γυρίσει σελίδα και να είναι πρωτοπόρα στη νέα εποχή”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η διαχείριση απορριμμάτων μας αφορά όλους και σημείωσε: “Στον Δήμο Καλαμάτας συλλέγουμε το 50% των ανακυκλώσιμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι μια προσπάθεια 15 χρόνων, που ξεκίνησε από τα σχολεία. Μας έμαθαν τα παιδιά. Το θέμα είναι το πώς εκπαιδεύονται τα παιδιά και η επόμενη μέρα”.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος επεσήμανε την περιβαλλοντική ευαισθησία και το μήνυμα που στέλνει ένας μικρός δήμος, όπως είναι ο δικός του.

Ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος συνεχάρη τα παιδιά, γιατί πίστεψαν την ανακύκλωση και αντιλήφθηκαν ότι διακυβεύεται η προστασία του περιβάλλοντος. Παρατήρησε ότι στον δήμο του η ανακύκλωση ήταν ανύπαρκτη και υλοποιείται αυτό το εξάμηνο και γι’ αυτό ευχαρίστησε την αρμόδια αντιδήμαρχο Αργυροπούλου. Και προέτρεψα τα παιδιά “να είστε η γενιά που θα προστατεύσει το περιβάλλον και θα χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση σε κάθε σας δράση”.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός έκανε λόγο για σημαντικές πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στην προστασία του περιβάλλοντος και απηύθυνε συγχαρητήρια σε όλους για τον διαγωνισμό. Σημείωσε ότι ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η ανακύκλωση και πρέπει να τη φέρουμε στο σπίτι μας και κάλεσε τα παιδιά “να σκέφτεστε με όρους μέλλοντος, κυκλικής οικονομίας” και στάθηκε στην αειφορία και βιωσιμότητα  και στη συμπεριληπτική αειφορία με δικαιοσύνη.

Γ.Σ.