Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 09:13

Απαγόρευση δόμησης στον Κυπαρισσιακό προτείνει ο Τσιρώνης (χάρτης)

Γράφτηκε από την
Απαγόρευση δόμησης στον Κυπαρισσιακό προτείνει ο Τσιρώνης (χάρτης)

Ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, στην οποία απαγορεύεται η δόμηση και ισχύουν αυστηρότεροι όροι σε σχέση με το εθνικό πάρκο προτείνεται η θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, στο Προεδρικό Διάταγμα που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το ΠΔ αφορά όλη την περιοχή του Κόλπου της Κυπαρισσίας (ξεκινά από Κατάκολο και φτάνει μέχρι την πόλη της Κυπαρισσίας). Στοιχεία του -εκτός από τον υπουργό- παρουσίασαν η γενική διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής Μάρθα Κρητικού και η αρμόδια σε θέματα βιοποικιλότητας του υπουργείου Κατερίνα Στυλογιάννη.  

Στο ΠΔ αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που μπορούν να έχουν αγροτική δραστηριότητα, αλλά και δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης (αγροτουριστικά καταλύματα κ.ά.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση ΠΔ, η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου διακρίνεται σε:

1) Περιοχές προστασίας της φύσης: Πρόκειται για ενιαία ζώνη που αποτελείται από αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Αλφειού - Νέδας έως το ρέμα Μπαζέρι, τις σταθεροποιημένες θίνες και εκτάσεις με δασική βλάστηση, καθώς και την θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας. Σε αυτή την περιοχή απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε αυτές. Επιτρέπονται: Η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για εξυπηρέτηση των λουομένων. Η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση και εκτέλεση λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Επιπλέον δραστηριότητες όπως ο ναυταθλητισμός, η ιστιοπλοΐα κλπ.

2) Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Περιλαμβάνει τις περιοχές φυσικών σχηματισμών και ιδιαίτερα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών της λίμνης Καϊάφα, τις πλαγιές του λόφου Λαπίθα, τις πρώην βαλτώδεις εκτάσεις Καϊάφα - Αγουλινίτσας, τα παραποτάμια οικοσυστήματα και τις εκβολές Νέδας και Αρκαδικού και τη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου.

Στις πρώτες περιοχές προβλέπονται δράσεις συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών εξυπηρέτησης υποδομών αλλά και η δημιουργία νέων χώρων (π.χ. χώρο στάθμευσης, αναψυκτήριο, πεζογέφυρες κ.λπ.). Στη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου υπάρχει η δυνατότητα άσκησης γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων έργων υποδομής (άρδευση κ.ά.) αλλά και η κατασκευή νέων. Η κατασκευή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, ενώ δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης (αγροτουριστικά καταλύματα σε έκταση 20 στρ. 120 τετραγωνικά με 20% κάλυψη ανθρωπογενούς παρέμβασης και σε απόσταση 50 μέτρων από τις αμμοθίνες).

Ο υπουργός Γιάννης Τσιρώνης παρατήρησε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το προηγούμενο ΠΔ που χαρακτήριζε την περιοχή ως "Περιφερειακό Πάρκο". Αν χαρακτηρίζαμε την περιοχή σαν "Εθνικό Πάρκο", δεν θα είχε καμιά προοπτική ανάπτυξης. Τα Εθνικά Πάρκα θεωρούνται μεγάλες περιοχές με παρθένα βλάστηση και χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα. Ετσι αποφασίστηκε να χαρακτηριστεί σαν "Περιοχή Προστασίας της Φύσης", που περιλαμβάνει την προστασία της φύσης και την αειφορική ανάπτυξη. Το ΠΔ μπαίνει προς διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς έγκριση στο ΣτΕ. Η διοίκηση και διαχείριση της περιοχής ανατίθεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου».

Να υπενθυμίσουμε ότι για την ελλιπή προστασία της περιοχής υπάρχει προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία έχει εκδικαστεί και αναμένεται η απόφαση, με τον εισαγγελέα να εισηγείται την καταδίκη της χώρας μας.

Αναλυτικά το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος εδώ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, επανεξέτασε το σχέδιο ΠΔ λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και ακολουθώντας τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Λαμβάνοντας περαιτέρω υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα της ΕΠΜ, το τμήμα θεώρησε ότι η αποτελεσματικότερη προστασία για τα είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί η εν θέματι περιοχή, μπορεί να επιτευχθεί με τον χαρακτηρισμό της ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», δεδομένου ότι αποτελεί αντιπροσωπευτικότερο και αυστηρότερο καθεστώς χαρακτηρισμού από εκείνο του εθνικού πάρκου.

 

Το ΥΠΕΝ έκρινε επίσης ότι το εν λόγω σχέδιο ΠΔ θα πρέπει να βγει εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει σε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα πρέπει οι πολίτες και οι αρμόδιοι φορείς, να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν απόψεις, πριν την τελική έκδοσή του.


NEWSLETTER