Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 09:17

Θύμα του ιού της γρίπης 49χρονος Καλαματιανός - Μεγάλη ζήτηση για αντιγριπικά εμβόλια

Γράφτηκε από την
Θύμα του ιού της γρίπης 49χρονος Καλαματιανός - Μεγάλη ζήτηση για αντιγριπικά εμβόλια

 

Καλαματιανός είναι ο 49χρονος άνδρας ο οποίος πέθανε από επιβεβαιωμένη γρίπη στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” στην Αθήνα προ δεκαημέρου.

Η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας ενημερώθηκε σχετικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ μόλις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Ο άνδρας είναι ο πρώτος θάνατος για φέτος από τον ιό της γρίπης και κατέληξε εξαιτίας των επιπλοκών της, αφού ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχε εμβολιαστεί.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Εν τω μεταξύ ανάρπαστα έχουν γίνει φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια στη Μεσσηνία. Οπως λένε στην "Ε" ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στο νομό Σωτήρης Αργυρόπουλος και οι δύο φαρμακαποθήκες, Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου και Pharma Group Μεσσηνίας Α.Ε., φέτος πολύς κόσμος έσπευσε να εμβολιαστεί και έφυγε όλο το στοκ το οποίο είχε παραγγελθεί την προηγουμένη άνοιξη. Ο,τι έχει απομείνει στα ράφια των φαρμακείων είναι για ώρα ανάγκης, καθώς πάντα υπάρχει απόθεμα για κάτι έκτακτο.

ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Η νομίατρος Κατερίνα Σπέντζουρα ερωτώμενη από την "Ε" βεβαίωσε ότι εκτός από τον προαναφερόμενο θάνατο δεν υπάρχει κανένα κρούσμα ή υποψία κρούσματος στη Μεσσηνία, αλλά και γενικότερα οι περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι ελάχιστες. Και παρόλο που δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, εμπειρικά γνωρίζουμε ότι τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται σταδιακά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κορυφώνονται τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο και εξασθενούν το Μάρτιο - Απρίλιο.

Πάντως η νομίατρος συνιστά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί να μην το καθυστερούν άλλο, καθώς τα αντισώματα θέλουν 15 μέρες για να αναπτυχθούν. Το αντιγριπικό εμβόλιο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Η διαδικασία των εμβολιασμών ξεκινά από τον Οκτώβριο και μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αφού συνταγογραφείται από κρατικούς και ιδιώτες γιατρούς. Επιβάλλεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό -κάτι, που όπως επισημαίνει η κ. Σπέντζουρα, δυστυχώς δεν γίνεται. Λέει ακόμα ότι κάποιος μπορεί να πάρει το εμβόλιό του οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και το Μάρτιο, και να το κάνει στη Διεύθυνση Υγείας, όπου μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί 46 άνθρωποι για τη γρίπη. 

Ο φαρμακοποιός Σωτήρης Αργυρόπουλος μιλώντας στην "Ε" επισημαίνει ότι φέτος τα φαρμακεία έδωσαν πάρα πολλά αντιγριπικά εμβόλια "περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά". Συνήθως λέει οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας είναι αυτοί που το κάνουν, ξεκινώντας πολλοί από το τέλος Σεπτέμβρη. Επισημαίνει τέλος ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης παρατηρείται έλλειψη αυτό τον καιρό σε αντιγριπικά.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου και φαρμακοποιός Νίκος Μάραντος λέει ότι το διάστημα που διανύουμε "τελειώνει η εποχή του αντιγριπικού εμβολίου". Λέει ακόμα ότι φέτος "δεν είχαμε ελλείψεις και η διάθεση των εμβολίων έγινε κανονικά", ενώ σε σχέση με πέρυσι οι εμβολιασμοί ήταν περισσότεροι, που σημαίνει ότι "ο κόσμος ανταποκρίνεται στην πρόληψη". 

Ο Τάσος Φυλακτίδης, εκπροσωπώντας τη Pharma Group Μεσσηνίας Α.Ε., λέει ότι "αυτή τη στιγμή όλο το στοκ έχει διατεθεί στα φαρμακεία". Και εξηγεί ότι πάντα γίνεται μια πρόγνωση για τον αριθμό που θα χρειαστεί από την προηγούμενη άνοιξη. Βέβαια, επισημαίνει, υπάρχει πάντα έξτρα στοκ το οποίο και έχει διατεθεί όλο στα ράφια των φαρμακείων. Αντίθετα "αυτή τη στιγμή στοκ στις εταιρείες δεν υπάρχει", ωστόσο θεωρεί ότι το στοκ σε αντιγριπικά εμβόλια στα ράφια των φαρμακείων "επαρκεί για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί".


NEWSLETTER