Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 16:04

Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: “Αναιτιολόγητες οι μετακινήσεις από Κυπαρισσία σε Καλαμάτα”

Γράφτηκε από την
Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: “Αναιτιολόγητες οι μετακινήσεις από Κυπαρισσία σε Καλαμάτα”

Με επιστολή του στην 6η ΥΠΕ και τον διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας ο Ιατρικός Σύλλογος του νομού καταγγέλλει ότι οι μετακινήσεις του διευθυντή Χειρουργικής και της διευθύντριας νεφρολόγου της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε αυτό της Καλαμάτας "είναι αναιτιολόγητες, ενώ υποβαθμίζονται έτσι αισθητά οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, καθώς αποδυναμώνεται από δύο έμπειρα στελέχη και παράλληλα θέτει σε αυξημένους κινδύνους τους ασθενείς".

Παράλληλα ο ΙΣΜ καταγγέλλει ως παράνομη την απόσπαση γενικών ιατρών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για τη στελέχωσή της.

Αναλυτικά η επιστολή - καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας έχει ως εξής:

"Με λύπη γίναμε γνώστες από συναδέλφους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας ότι το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. έχει προχωρήσει σε μετακινήσεις ιατρών συντονιστών διευθυντών από τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας σε αυτή της Καλαμάτας με παράλληλη διεύθυνση των κλινικών τόσο της Χειρουργικής όσο και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, τμήματα και τα δύο επαρκώς στελεχωμένα με παρουσία έμπειρων στελεχών και μάλιστα στο βαθμό του διευθυντή.

Συγκεκριμένα στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας υπηρετούν 5 διευθυντές, 3 επιμελητές Α’ και 2 επικουρικοί χειρουργοί, ενώ στη Μ.Τ.Ν. του Νοσοκομείου Καλαμάτας υπηρετούν 1 διευθύντρια και 2 επικουρικοί νεφρολόγοι. Παρόλα αυτά κρίθηκε από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση, ότι έπρεπε να μετακινηθεί ο μοναδικός διευθυντής Χειρουργικής της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας (με ιατρικό δυναμικό τον εν λόγω διευθυντή και 2 επικουρικούς), αφήνοντας τη Χειρουργική Κλινική 4-5 μέρες την εβδομάδα χωρίς την επιστημονική κάλυψη που ορίζει ο νόμος και τη μοναδική διευθύντρια νεφρολόγο της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας αφήνοντας τη Μ.Τ.Ν. Κυπαρισσίας χωρίς καμία ιατρική κάλυψη 2-3 φόρες την εβδομάδα (δηλαδή νεφρολογικοί ασθενείς κάνουν αιμοκάθαρση χωρίς ιατρική κάλυψη από νεφρολόγο). Παράλληλα για να «αποκαταστήσει» την εν λόγω παρανομία η διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, χωρίς καμία αρμοδιότητα, παρανόμως προβαίνει σε αποσπάσεις ιατρών Γενικής Ιατρικής για στελέχωση της Μ.Τ.Ν. Κυπαρισσίας.

Οι παραπάνω ενέργειες υποβαθμίζουν αισθητά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας αποδυναμώνοντάς την από δύο έμπειρα στελέχη, θέτοντας παράλληλα σε αυξημένους κινδύνους τους ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι οι Ν.Μ. Κυπαρισσίας και Καλαμάτας αποτελούν συνδιοικούμενα νοσοκομεία ως Γ.Ν. Μεσσηνίας αλλά η μεταξύ τους απόσταση είναι 68 χιλιόμετρα. Οι παράλληλες αναθέσεις δεν στηρίζονται σε καμία διάταξη νόμου ή νόμο, αλλά στη διάταξη που προβλέπει 3μηνες με δυνατότητα παράτασης έως 6 μήνες, μεταθέσεις, που αφορούν κάλυψη κενής θέσης ιατρού αλλά ρητά από το νόμο δεν αφορούν θέσεις συντονιστών διευθυντών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας ζητεί την αποκατάσταση της νομιμότητας όσον αφορά τις μετακινήσεις των δύο ιατρών μεταξύ των δύο νοσηλευτικών μονάδων. Παράλληλα ζητεί να μην προχωρήσουν οι μετακινήσεις γενικών ιατρών για τη στελέχωση της Μ.Τ.Ν. Κυπαρισσίας, ενέργειας καθόλα παράνομης. Προτρέπουμε τις διοικήσεις της 6ης Υ.ΠΕ. και του Γ.Ν. Μεσσηνίας να συμβάλουν με τις ενέργειές τους στην προάσπιση και θωράκιση της δημόσιας υγείας πέρα από οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες που δεν ταιριάζουν στην υγεία των κατοίκων της Μεσσηνίας".


NEWSLETTER