Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 09:17

Γονείς και θεραπευτές συζήτησαν για το νέο κανονισμό ΕΟΠΥΥ: Σοβαρά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή

Γονείς και θεραπευτές συζήτησαν για το νέο κανονισμό ΕΟΠΥΥ: Σοβαρά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή

 

Σοβαρά είναι τα προβλήματα για τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά και τους επαγγελματίες ειδικούς θεραπευτές, που προκύπτουν από τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, όπως σημειώθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσαν την Τετάρτη το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής Μεσσηνίας.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η δραματική, όπως περιγράφηκε, μείωση κατά 40% που έχει υποστεί μέσα σε μία τετραετία ο προϋπολογισμός του ΕΚΠΥ, ο οποίος από 115.000.000 ευρώ το 2015 φέτος περιορίζεται στα 65.000.000 ευρώ, όντας παράλληλα “κλειστός” -χωρίς δυνατότητα δηλαδή για επιπλέον παροχές αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα, τονίστηκε ότι τέτοιου είδους σχεδιασμοί “οδηγούν ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας (ΑμεΑ) σε αδιέξοδο”, καθώς επί της ουσίας “επιδιώκεται η μετακύλιση του κόστους των ειδικών θεραπειών στους θεραπευτές με κίνδυνο τον αφανισμό τους”. Ταυτόχρονα, καταγγέλθηκε ότι “γονείς, θεραπευόμενοι και θεραπευτές βρίσκονται μπροστά στην ανευθυνότητα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εφαρμόσει εδώ και τώρα κλειστούς προϋπολογισμούς”, με συνέπεια να “δημιουργείται ανασφάλεια, αβεβαιότητα και απογοήτευση σε χιλιάδες ασφαλισμένους του και τις οικογένειές τους”.

“ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ”

Ειδικότερα, απευθυνόμενη σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά και επαγγελματίες θεραπευτές ειδικής αγωγής που παρευρέθηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση, η Κέλλυ Βακκά πρόεδρος περιφερειακού τμήματος Μεσσηνίας και Λακωνίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) και μέλος της ομάδας Ειδικών Θεραπευτών Μεσσηνίας, τόνισε ότι ο νέος περιορισμένος και “κλειστός” προϋπολογισμός του ΕΚΠΥ έγινε με καθαρά οικονομικά κριτήρια, χωρίς να προηγηθεί καμία επιδημιολογική μελέτη που να αιτιολογεί, έστω, τις περικοπές. Πρόσθεσε ακόμα, ότι πλέον ο ΕΚΠΥ περιορίζει δραστικά τις δαπάνες των θεραπειών ειδικής αγωγής, μειώνει τις ασφαλιστικές παροχές προς τους γονείς παιδιών ΑμεΑ, ενώ έχει ελλείμματα αλλά και προβλήματα ως προς την κατηγοριοποίηση των παθήσεων. Ακόμα, η Κ. Βακκά τόνισε ότι με το καθεστώς που διαμορφώνεται, σημαντικό μέρος από το κόστος της θεραπείας μετακυλίεται στους ίδιους τους θεραπευτές, ενώ ταυτόχρονα επέρχεται περικοπή θεραπειών.

Καταλήγοντας, η Κ. Βακκά έκανε λόγο για “προχειρότητα και βιασύνη”, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι ακόμα και στις ερμηνευτικές εγκυκλίους προς τον ΕΟΠΥΥ υπάρχει ασάφεια, με συνέπεια αυτές να ερμηνεύονται κατά το δοκούν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

“ΜΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ”

Από την πλευρά της, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Λευτάκη, γονέας παιδιού με ειδικές ανάγκες και ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας “Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη”, εξέφρασε απογοήτευση τόσο για τη σχετικά μικρή συμμετοχή γονέων στην εκδήλωση, συγκριτικά με τη βαρύτητα του θέματος, όσο και για “την απουσία της Εκκλησίας και της πολιτείας”. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η νέα διαδικασία συνταγογράφησης, πέρα από εξαιρετικά χρονοβόρα -ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή, τις προηγούμενες ημέρες, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ούτε το ιατρικό απόρρητο, ούτε και το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων του κάθε ασθενούς, ενώ έκανε λόγο επίσης και για “απαξίωση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και σύνδρομα. Στη χώρα μας, αναπηρία είναι ό,τι φαίνεται” τόνισε χαρακτηριστικά

Η ίδια μίλησε για αυθαίρετη μείωση κατά 40% του προϋπολογισμού του ΕΚΠΥ και αναλογικά του κόστους των θεραπειών, σημειώνοντας ότι καλούνται πλέον να συνεισφέρουν οι γονείς σημαντικό μέρος αυτής της δαπάνης, αγνοώντας αν και πότε θα καλυφθούν τα χρήματα αυτά από τον ΕΟΠΥΥ.

ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

“Τα κονδύλια για την ειδική αγωγή στη χώρα μας το 2019 είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη” σημείωσε από την πλευρά του ο εργοθεραπευτής Βασίλης Θεοδωρακόπουλος, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ), χαρακτηρίζοντας εν πολλοίς το νέο πλαίσιο του ΕΚΠΥ αντισυνταγματικό, καθώς “θίγει την αρχή της ισότητας και της οικονομικής ελευθερίας”. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, σύλλογοι θεραπευτών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να επιλέγει τον κατάλληλο θεραπευτή, ενώ την ίδια στιγμή καλείται ο ασφαλισμένος να συναινέσει υποχρεωτικά στη λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ θεραπευτών, όταν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 5.500 ειδικοί θεραπευτές. Επέκρινε, τέλος, την “αναχρηματοδότηση” και την μετακύλιση, ουσιαστικά, μέρους του κόστους της θεραπείας στους θεραπευτές, οι οποίοι “θα πάρουν μέρος των χρημάτων μετά από 4 ή και 5 μήνες”, με συνέπεια να οδηγούνται σε οικονομική εξόντωση.

“ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ”

Επιστολή προς τους 300 της Βουλής σχετικά με το νέο πλαίσιο του ΕΚΠΥ έχει απευθύνει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, γνωστοποίησε στη συνέχεια ο λογοπεδικός - λογοθεραπευτής Ευάγγελος Σπαράγγης, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών (ΠΣΛ), που την ανέγνωσε στην προχθεσινή εκδήλωση.

Στην επιστολή του, το συντονιστικό όργανο κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για την “επιβολή "καταναγκαστικών" συμβάσεων αμφίβολης εργασιακής σχέσης”, τις “θνησιγενείς ρυθμίσεις που οδηγούν μαθηματικά στον αφανισμό του επαγγελματικού χώρου των θεραπευτών ειδικής αγωγής”, αλλά και την “αβεβαιότητα για την εξόφληση των πάγιων εξόδων των επιχειρήσεων και την αμφίβολη καθώς και κυμαινόμενης αξίας πληρωμή των θεραπευτών”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης -που συντόνισε ο φυσικοθεραπευτής Παναγιώτης Σιαβελής μέλος του ΠΣΦ και στήριξε ηλεκτρονικά η φυσικοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων Βάλια Γεωργανά- έκαναν ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος, η παιδοψυχολόγος Παναγιώτα Μπαντή, η Κατερίνα Νιφούδη - Κεράνη πρόεδρος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας “Η Υπομονή”, καθώς και ο Παύλος Πετρουλάκης από την υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα.

Ο Π. Κατσαφάδος παραδέχθηκε ότι το αντικείμενο της ειδικής αγωγής είναι σύνθετο και αποτελεί μεγάλο θέμα, σημειώνοντας ότι το μέχρι πρότινος ισχύον σύστημα είχε προβλήματα. Παράλληλα, επισήμανε ότι κι αυτός προβληματίζεται από τη διαδικασία της συνταγογράφησης η οποία αφήνει εκτεθειμένο το προσωπικό και ιατρικό απόρρητο του κάθε ασθενή, τόσο με την παλαιά χειρόγραφη μέθοδο, όσο και με τη νέα ηλεκτρονική συμπλήρωση της σχετικής φόρμας.

Η Π. Μπαντή, στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η πρόσφατη υιοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως προς την ειδική αγωγή δεν διευκολύνει, καθώς το σύστημα “κρεμάει” ή “πετάει έξω” τον γιατρό -“πολύ απλά, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΕΚΠΥ δεν λειτουργεί” επισήμανε, παρατηρώντας και αυτή ότι υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα με τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων του κάθε ασθενή.

Από την πλευρά της, η Κ. Νιφούδη - Κεράνη εκτίμησε ότι με την υιοθέτηση του νέου ΕΚΠΥ, η πολιτεία “βάζει χέρι στα δικαιώματα των ΑμεΑ”.

Τέλος, ο Π. Πετρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος ΕΚΠΥ συντάχθηκε από ειδικούς, “αν δεν είναι κι αυτός καλός να τον αλλάξουμε ξανά” σημείωσε, παρατηρώντας ωστόσο ότι ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ “θέτει προ των ευθυνών τους όσους πρέπει να συνταγογραφήσουν ειδικές θεραπείες”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με το προηγούμενο σύστημα, η υπηρεσία του είχε εντοπίσει περιπτώσεις χρόνιων συνταγογραφήσεων.

“Πώς μπορεί μια λογοθεραπεία να διαρκεί 15 χρόνια; Δεν γίνεται αυτό” δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι παρά τα όσα ακούστηκαν, δεν μειώνονται όλες οι παροχές ως προς τις ειδικές θεραπείες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του κοινού, το οποίο απηύθυνε ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Β.Γ.Μ.