Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 14:15

Υπάρχει ακόμα η ανάγκη του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Υπάρχει ακόμα η ανάγκη του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας

Η δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και για ανασφάλιστους είναι μια πραγματικότητα μη αμφισβητήσιμη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ΑΜΚΑ ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας. Το κενό λοιπόν αυτό το οποίο αδυνατεί ακόμη και σήμερα να καλύψει η Πολιτεία καλύπτει το Δίκτυο Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέρος του οποίου είναι και αυτό της Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η συντονίστρια των εθελοντών που στηρίζει τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου από την αρχή της λειτουργίας του, Φεβρωνία Εξακουστίδου, μιλώντας στην "Ε" επισημαίνει ότι ναι μεν έχει μειωθεί κατά πολύ η δουλειά τους, αλλά η ανάγκη εξακολουθεί να υπάρχει, διότι "στο νομό και στην πόλη μας ζουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ΑΜΚΑ, επομένως δεν μπορούν να προσφύγουν στις δημόσιες δομές υγείας (νοσοκομείο, κέντρο υγείας), παρά μόνο ως επείγοντα περιστατικά". Επιπλέον, είναι και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος θεραπείας και των εξετάσεων είτε έχουν ΑΜΚΑ είτε δεν έχουν. 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΑΜΚΑ

Οπως εξηγεί η ίδια μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία και τη Γεωργία. Είναι όμως και "Ελληνες, που ναι μεν έχουν ΑΜΚΑ, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάποιες εξετάσεις στο νοσοκομείο και έρχονται εδώ, για να ζητήσουν βοήθεια". Για τις εξετάσεις αυτές χρειάζεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γιατί -όπως εξηγεί- δεν γίνονται μέσα στο νοσοκομείο αν δεν είσαι εσωτερικός ασθενής ή δεν γίνονται καν στην Καλαμάτα, οπότε και από το Κοινωνικό Ιατρείο τούς παραπέμπουν στην Αθήνα, μέσω του δικτύου ιατρείων. Αυτό βέβαια γινόταν και πριν όπως και παραπομπές στο δίκτυο των Μεσσήνιων εθελοντών ιατρών, που ακόμα υποστηρίζει αφιλοκερδώς ασθενείς. Η μόνη αλλαγή είναι ότι "έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που τους στέλνουμε". Επιπλέον, κάποιες ειδικότητες, όπως αυτή του ενδοκρινολόγου, δεν υπάρχουν στις δημόσιες δομές, οπότε "όσοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της επίσκεψης σε ιδιώτη ιατρό, είτε έχουν ΑΜΚΑ είτε δεν έχουν, έρχονται και ζητάνε βοήθεια εδώ".

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ενα σημαντικό κομμάτι της δράσης του Κοινωνικού Ιατρείου είναι τα παιδιά τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν, γιατί οι δικοί τους δεν έχουν ΑΜΚΑ. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Εμβολίων της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας: "Διαθέτουμε εμείς τα εμβόλια τα οποία και αγοράζουμε, γιατί εφόσον δεν έχουν ΑΜΚΑ δεν μπορούν να τα προμηθευτούν οι γονείς μέσω του συστήματος υγείας και σε συνεννόηση με την κ. Πικιού γίνεται αυθημερόν ο εμβολιασμός", λέει η Φ. Εξακουστίδου. Μέσα σε αυτά είναι και παιδιά Ρομά που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, "είτε γιατί ο γονιός μπορεί να βρίσκεται στη φυλακή, είτε γιατί τα έχει εγκαταλείψει η μητέρα σε συγγενείς, και μιλάμε ακόμη και για εφήβους 15 χρονών", προσθέτει. 

ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Επιπρόσθετα, "υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να αγοράσουν το φάρμακό τους, που μπορεί να κάνει 5 ευρώ", λέει η ίδια. Σε αυτή την περίπτωση και "εφόσον ο άνθρωπος δεν μπορεί να το αγοράσει, το προμηθευόμαστε εμείς σε συνεργασία με τα φαρμακεία όλης της πόλης και καλύπτουμε το κόστος", προσθέτει. Και παρατηρεί ότι περισσότερο δυσκολεύονται οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπαθείς ή με καρκίνο, οι οποίοι χρειάζονται εξετάσεις και συχνή παρακολούθηση, ενώ αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική τους αγωγή.

Εν τω μεταξύ, "φάρμακα εξακολουθούν και οι πολίτες να φέρνουν, που μπορεί να έχουν χάσει δικούς τους ή αλλάζουν θεραπεία και δεν τα χρειάζονται άλλο". Επειδή όμως κοστίζει η καταστροφή των ληγμένων φαρμάκων και το κόστος επιβαρύνει το Κοινωνικό Ιατρείο "αυτό που τους παρακαλούμε είναι να μην έχουν λήξει, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς, αφού πρέπει να τα στείλουμε για καταστροφή και είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε".

Εφόσον δεν είναι ληγμένα, "παίρνουμε και κουτάκια που έχουν ανοιχτεί, άλλωστε εμείς δίνουμε δόσεις", διευκρινίζει.      

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας στεγάζεται στο ισόγειο του Διοικητηρίου στα γραφεία 370 και 372. Η γραμματεία είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Πέμπτη πρωί 9.30 έως και 1 μ.μ. Κάθε Τρίτη πρωί 11 με 1 και Πέμπτη 10 με 1 δέχεται ασθενείς το Παθολογικό Ιατρείο. Το Παιδιατρικό Ιατρείο, μετά από συνεννόηση με τη γραμματεία, λειτουργεί μόνο για εμβόλια, ενώ το φαρμακείο λειτουργεί τις ώρες των ιατρείων. Οι πολίτες που θέλουν να αφήσουν φάρμακα μπορούν και τις ώρες λειτουργίας της γραμματείας. Οσο για τους εξωτερικούς ιατρούς εθελοντές οι οποίοι συνεργάζονται με το δίκτυο αλληλεγγύης, δέχονται στο χώρο εργασίας τους κατόπιν ραντεβού που προγραμματίζονται από το Κοινωνικό Ιατρείο. Επίσης, για πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στα τηλ. 27213 61828 και 6944-823714.


NEWSLETTER