Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 09:22

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς ΕΣΥ Μεσσηνίας: Καταρρέει νοσηλευτικά το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς ΕΣΥ Μεσσηνίας: Καταρρέει νοσηλευτικά το Νοσοκομείο Καλαμάτας

«Η λειτουργία αρκετών ιατρικών τμημάτων του Νοσοκομείου Καλαμάτας -μεταξύ αυτών και της Μονάδας Εμφραγμάτων- κρίνεται επισφαλής και κινδυνεύει με κατάρρευση»: Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει με επιστολή του προς τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας.

Μπροστά στον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο, με τη λίστα αναμονής στη Χειρουργική Κλινική να πλησιάζει τον 1 χρόνο και με αναστολή της λειτουργίας του Ιατρείου Πόνου από την περασμένη Παρασκευή γιατί δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό, οι γιατροί του Νοσοκομείου καλούν το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας: α) Να προκηρύξει άμεσα θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. β) Να στελεχώσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επιταχύνοντας τη διαδικασία κρίσης των ιατρών που εκκρεμεί. γ) Να μετακινήσει ιατρούς από άλλες δομές υγείας. Και δ) Να δημιουργήσει δίκτυο διασυνδεόμενων νοσοκομείων, που το καθένα να διαθέτει από ένα ιατρικό τμήμα πλήρως στελεχωμένο, με 24ωρη λειτουργία.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος του Σωματείου Ε. Γεωργιοπούλου και η γραμματέας Β. Δημοπούλου, αναφέρεται:

«Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας και, ιδιαίτερα, ο διοικητής καλλιεργεί συστηματικά αυξημένες προσδοκίες στους κατοίκους της Μεσσηνίας και των όμορων νομών, σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας. Οι προσδοκίες μετατρέπονται σε απογοήτευση, όταν δεν μπορεί η νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας να παρέχει τα προσδοκώμενα.

Λειτουργεί ιατρικά τμήματα και ιατρεία χωρίς να είναι στελεχωμένα με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, απλά αναθέτοντας στο ήδη υπάρχον μειωμένο προσωπικό παραπάνω καθήκοντα.

Ιατρικά τμήματα και ιατρεία στην πορεία καταργούνται, γιατί η λειτουργία τους είχε στηριχθεί σε επικουρικούς ιατρούς που παραιτήθηκαν ή δεν ανανεώθηκε η θητεία τους, είτε σε ένα μοναδικό αποσπασμένο ιατρό που ανακλήθηκε ή έληξε η απόσπασή του.

Τελευταία, ανακοίνωσε την αυτόνομη σε ιατρικό προσωπικό λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Δημιούργησε, επίσης, μηνιαία λίστα εφημερευόντων ιατρών (εντατικολόγων, αναισθησιολόγων και επειγοντολόγων) για διακομιδή βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών, εντέλλοντάς τους να πραγματοποιήσουν παραπάνω εφημερίες αυτών των ήδη πολλών εφημεριών, που εκτελούν στα υποστελεχωμένα τμήματά τους.

Συνεπεία των ενεργειών αυτών, οι οποίες δεν γίνονται οργανωμένα βάσει σχεδιασμού, της γνωστής υποστελέχωσης των ιατρικών τμημάτων, αλλά και απρόβλεπτων γεγονότων (παραιτήσεις και ασθένειες ιατρών, γιατί άραγε;), η λειτουργία αρκετών ιατρικών τμημάτων της νοσηλευτικής μονάδας Καλαμάτας κρίνεται επισφαλής και κινδυνεύει με κατάρρευση».

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Μ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στη συνέχεια της επιστολής, το Σωματείο Ιατρών ΕΣΥ αναλύει τα προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας ανά τμήμα. Ειδικότερα,

«α) Τμήμα ΤΕΠ: Υπηρετούν δυο ιατροί, ένας με βαθμό διευθυντή και ένας επικουρικός. Ενας διορισμός μόνο από την προκήρυξη των εννέα ιατρών ΤΕΠ, η προκήρυξη αυτή μετρά σχεδόν δυο χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η λειτουργία του ΤΕΠ, που με δυο ιατρούς δεν είναι αυτόνομη, συνεχίζει να στηρίζεται στους ιατρούς άλλων υποστελεχωμένων τμημάτων του Νοσοκομείου.

β) Αναισθησιολογικό Τμήμα: Η εντολή του διοικητή στους αναισθησιολόγους να καλύψουν μέρος των διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών, είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των χειρουργικών τραπεζών για διενέργεια τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, τη χρονική στιγμή που η λίστα αναμονής για χειρουργεία είναι μακρά, π.χ. στη Χειρουργική Κλινική πλησιάζει τον ένα χρόνο. Στις 24 Ιανουαρίου, με εντολή της η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Μεσσηνίας ανέστειλε τη λειτουργία του Ιατρείου Πόνου που λειτουργεί από τους αναισθησιολόγους, της μοναδικής δημόσιας δομής του νομού μας που μπορεί να συνταγογραφήσει τα φάρμακα ανακούφισης του πόνου των καρκινοπαθών και να χορηγήσει φάρμακα αντιμετώπισης χρόνιου πόνου. Τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται από αναισθησιολόγο ή ογκολόγο. Ογκολόγος δεν υπηρετεί ακόμα στο νοσοκομείο μας, αναμένεται… Η Μονάδα Χημειοθεραπείας λειτουργεί χωρίς ογκολόγο.

γ) Καρδιολογικό Τμήμα – Αιμοδυναμικό Τμήμα: Ο αριθμός των υπηρετούντων καρδιολόγων είναι δραματικά μικρός για την ασφαλή λειτουργία του Καρδιολογικού Τμήματος και της Μονάδας Εμφραγμάτων. Η παραίτηση δύο επεμβατικών καρδιολόγων θέτει σε κίνδυνο και τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος. Ενα τμήμα που παρά τις εξαγγελίες δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του.

δ) Υποστελεχωμένα τα Παθολογικά Τμήματα στην ίδια κατάσταση εδώ και χρόνια, με έναν και μοναδικό εφημερεύοντα σε ενεργό εφημερία καθημερινά (βλ. έγγραφο Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας 24 Ιουλίου 2019),

ε) Το Παιδιατρικό με τρεις μόνο παιδιάτρους,

στ) Η ΜΕΘ, νευραλγικό τμήμα κάθε νοσοκομείου, στην οποία υπηρετούν τέσσερις εντατικολόγοι, διαταράσσεται σοβαρά η εύρυθμη λειτουργία της επιφορτίζοντας τους ιατρούς και με εφημερίες διακομιδών κ.ά.

Οι ιατροί και όλο το προσωπικό που υπηρετούν στη Ν.Μ. Καλαμάτας εκτελούν μηνιαία εφημερίες υπερβαίνοντας τον αριθμό που ο νόμος και η Ευρωπαϊκή Οδηγία ορίζει, με κίνδυνο να διαπράξουν ιατρικά σφάλματα, εξαντλώντας τους εαυτούς τους σωματικά και ψυχικά (κίνδυνος burn out).

Προσπαθούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες και κρατούμε ζωντανό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ως πότε;».

Κλείνοντας, το Σωματείο καλεί το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και τη διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας:

«Να προκηρύξει άμεσα θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Να στελεχώσει το ΤΕΠ, επιταχύνοντας τη διαδικασία κρίσεως που εκκρεμεί. Να μετακινήσει ιατρούς από άλλες δομές υγείας, ώστε να βοηθηθεί προσωρινά η λειτουργία της Ν.Μ. Καλαμάτας. Να δημιουργήσει, προβαίνοντας στις κατάλληλες αλλαγές στα οργανογράμματα των Νοσηλευτικών Μονάδων των όμορων νομών, δίκτυο διασυνδεόμενων νοσοκομείων που το καθένα να διαθέτει πλήρως στελεχωμένο, με 24ωρη λειτουργία, από ένα ιατρικό τμήμα -π.χ. Νευροχειρουργικό, Παιδοχειρουργικό, Γαστρεντερολογικό κ.ά.- στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σκοπό να μειωθούν οι διακομιδές ασθενών στα Νοσοκομεία της Αττικής και οι ασθενείς να μην απομακρύνονται πολύ από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους».


NEWSLETTER