Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 17:41

Αντιγριπικό εμβολιασμό προτείνει ο ΕΟΔΥ

Γράφτηκε από την

 

Σε ανακοίνωσή του χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης.

Οπως αναφέρει, τα κρούσματα από τη γρίπη παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση, ενώ μεγαλώνει και η λίστα των θανάτων από τον ιό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ στο σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ τονίζουν για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού ακόμη και αυτήν την περίοδο.

 

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Η κλινική εικόνα κάποιου που νοσεί με γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, βήχα, πυρετό μεγαλύτερο των 38°C, μυαλγία ή/και κεφαλαλγία.

 

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός ανήκουν: Ολα τα άτομα άνω των 60 ετών, οι έγκυες γυναίκες, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες, όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι, σπουδαστές αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών κ.ά.), οι επαγγελματίες υγείας, οι κτηνίατροι – πτηνοτρόφοι – χοιροτρόφοι – σφαγείς και όσοι έχουν στενή σχέση με πουλερικά, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.), άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο του 40, καθώς και όλοι οι ενήλικες ή παιδιά μικρότερα των 6 μηνών που πάσχουν από χρόνιο νόσημα.