Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 10:31

Στόχος η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στο Παναρκαδικό

Γράφτηκε από την
Στόχος η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στο Παναρκαδικό

Η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης είναι στους άμεσους στόχους του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».

Το Παναρκαδικό είναι στην ίδια λίστα για τη δημιουργία ΤΕΠ για παιδιά, μαζί με τα περιφερειακά Νοσοκομεία Κεφαλλονιάς και Κοζάνης.

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Εν τω μεταξύ, στους άμεσους στόχους του οργανισμού περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Παιδιατρικών Κλινικών και Ιατρείων 8 νοσοκομείων, μεταξύ αυτών (Αμφισσας, Αγρινίου, Φλώρινας, Αγίου Νικολάου, Γαλατά, Νάουσας, Τήλου) και της νοσηλευτικής μονάδας Αργους του Νοσοκομείου Αργολίδας. Η συνολική αξία του έργου του οργανισμού από τον Νοέμβριο 2018 έως και τον Οκτώβριο 2019 ανήλθε στο ποσό των 301.257,52 ευρώ, το οποίο δαπανήθηκε μεταξύ άλλων και για την αγορά μηχανημάτων απαραίτητων για την κάλυψη ουσιαστικών και άμεσων αναγκών στα Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων Αρτας, Σκιάθου, Ιωαννίνων, Εβρου στην Αλεξανδρούπολη και Παίδων Πεντέλης.

 

ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ

Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων που λαμβάνει το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» από τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας που εξοπλίζει, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του σωματείου πάνω από 1.000.000 παιδιά. Σήμερα στόχος τους είναι να αναβαθμίσουν και να εξοπλίσουν όλα τα Παιδιατρικά Τμήματα των νοσοκομείων και τα κέντρα υγείας της Ελλάδος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο για το διάστημα από τον Νοέμβριο 2018 έως και τον Οκτώβριο 2019, ο οργανισμός δημιούργησε και εξόπλισε 7 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στα Νοσοκομεία Γρεβενών, Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), Εδεσσας, Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και τα Κέντρα Υγείας Καρύστου, Κυθήρων και Πρίνου Θάσου.

 

ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Το σωματείο εξόπλισε επίσης με τα απαραίτητα μηχανήματα 2 Παιδιατρικές Κλινικές και 2 Παιδιατρικά Ιατρεία στα Νοσοκομεία Ναυπλίου, Κατερίνης και Χαλκίδας και στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης, καθώς και τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Επίσης προσέφερε εξοπλισμό και μηχανήματα στα ακόλουθα 13 νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «ΠαΓΝΗ», Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Εβρου στην Αλεξανδρούπολη, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς - Ο Αγιος Δημήτριος», «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, Γενικό Νοσοκομείο Αρτας, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

 

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Ο οργανισμός ανέλαβε επίσης τη χρηματοδότηση του «Κανόνα», ενός εργαλείου για την αντιμετώπιση των παιδιατρικών επειγόντων περιστατικών στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που μεταφράστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα και διατίθεται δωρεάν σε όλα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τα Παιδιατρικά Τμήματα των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας που έχουν εξοπλιστεί ή θα εξοπλιστούν από το σωματείο. O «Κανόνας» μετρώντας το μήκος του παιδιού, παρέχει άμεσα στους ιατρούς και νοσηλευτές πληροφορίες για τις δόσεις στα επείγοντα παιδιατρικά φάρμακα, καθώς και στα μεγέθη που απαιτούνται σε εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του βαρέος πάσχοντος παιδιού.

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Από τον Νοέμβριο 2018 έως και τον Οκτώβριο 2019 χρηματοδοτήθηκαν από το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» δύο σεμινάρια APLS (Advanced Pediatric Life Support). Πιο συγκεκριμένα, ένα σεμινάριο σε συνεργασία με την APLS Crete στην Κρήτη και ένα σεμινάριο σε συνεργασία με την APLS Hellas στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν συνολικά 55 ιατροί. Επίσης, χρηματοδοτήθηκαν δύο σεμινάρια PLS (Pediatric Life Support) σε συνεργασία με την APLS Crete στην Κρήτη, όπου συμμετείχαν συνολικά 46 ιατροί και νοσηλευτές.

Επίσης, το Σωματείο χρηματοδότησε την αγορά εξοπλισμού (κούκλες-προπλάσματα βρεφών και νηπίων, συσκευές ακινητοποίησης πολυτραυματία, εκπαιδευτικοί απινιδωτές και μάσκες) για τα ιατρικά σεμινάρια της APLS Hellas, καθώς και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επείγουσα και εντατική θεραπεία παίδων, εφήβων και νέων» του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Συγχρόνως, επειδή το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», εκτός της αναβάθμισης της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας έχει ως σκοπό τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων και την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών, διοργάνωσε 41 παρουσιάσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Αττικής, τις οποίες παρακολούθησαν 2.438 παιδιά και 33 γονείς. Αλλωστε, η πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%, γι’ αυτό ο οργανισμός συνεχίζει συστηματικά το πρόγραμμα «Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων». Στους άμεσους στόχους του σωματείου είναι και η χρηματοδότηση του προγράμματος «Εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην αντιμετώπιση παιδικού τραύματος», ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην αντιμετώπιση παιδικών τραυματισμών. Οπως και η συνέχιση του προγράμματος «Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων» με ομιλίες σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Για τρίτη συνεχή χρονιά η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» διακρίθηκε στον θεσμό των Healthcare Business Awards 2019, που διοργάνωσε η Boussias Communications και το Health Daily, παραλαμβάνοντας το GOLD βραβείο για τη δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών Παίδων και τον εξοπλισμό των Παιδιατρικών Τμημάτων νοσοκομείων και κέντρων υγείας με τα απαραίτητα μηχανήματα, στην κατηγορία «Προσφορά στην υγεία από ΜΚΟ».

Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» συμμετείχε στο πρόγραμμα «Θαλής ΙΙ- Χαρτογράφηση και αξιολόγηση ελληνικών Μη-Κερδοσκοπικών Οργανώσεων» που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση HIGGS σε συνεργασία με ερευνητές από τρία πανεπιστήμια και χρηματοδοτήθηκε από τα κοινωφελή ιδρύματα: ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ιδρυμα, Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

4 ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Συνολικά 107 οργανώσεις ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος, επιλέγοντας τα πεδία δραστηριοποίησης που αντιστοιχούν στο έργο τους. Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» αξιολογήθηκε σε δύο πεδία δραστηριοποίησης (Εκπαίδευση και Υγεία), λαμβάνοντας και στα δύο πεδία τη βαθμολογία των 4 αστέρων, η οποία ήταν η υψηλότερη βαθμολογία που συγκεντρώθηκε από τις ΜΚΟ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, 4 αστέρια έλαβαν μόνο 9 ΜΚΟ (από τις 42) στο πεδίο Υγεία και 12 ΜΚΟ (από τις 51) στο πεδίο Εκπαίδευση.

Οποιος επιθυμεί να γίνει μέλος ή να υποστηρίξει το έργο του σωματείου μπορεί να απευθυνθεί στα τηλ.: 210 6741933 και 210 6740118 ή στο e-mail: info@pedtrauma.gr. Περισσότερες πληροφορίες θα βρει κανείς στο website: https://www.pedtrauma.gr και στη σελίδα τους στο Facebook: https://www.facebook.com/pedtrauma/


NEWSLETTER