Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 08:49

Παρελήφθησαν τα πρώτα αντιδραστήρια ανίχνευσης Covid-19 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Το μηχάνημα με τα πρώτα αντιδραστήρια για ανίχνευση του νέου κορονοϊού Covid-19 παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα το Νοσοκομείο Καλαμάτας και πλέον πραγματοποιούνται αναλύσεις δειγμάτων μέσω της μοριακής μεθόδου ανάλυσης PCR.

Σήμερα, μάλιστα, όπως είχε εξαγγείλει η διοίκηση του νοσοκομείου γίνεται παραλαβή και της δεύτερης παραγγελίας αντιδραστηρίων.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μοριακή τεχνική ανάλυσης αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού και είναι ευρέως γνωστή ως PCR πραγματικού χρόνου. Επίσης, είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος που διατίθεται σήμερα για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού.

Για την εξέταση γίνεται λήψη ρινικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος με στειλεό που μοιάζει με μακριά μπατονέτα. Το δείγμα μπαίνει σε κατάλληλο φιαλίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο, όπου ελέγχεται για την παρουσία του ιού μέσω της ανίχνευσης του γενετικού υλικού (RNA) του ιού. Αυτό γίνεται με την μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου, στην οποία το γενετικό υλικό του ιού πολλαπλασιάζεται (όπως αντίστοιχα γίνεται όταν κάνουμε πολλές φωτοτυπίες) και έτσι μπορεί να ανιχνευθεί στα ειδικά μηχανήματα. Από τη στιγμή που σε ένα δείγμα ξεκινά η διαδικασία της εξέτασης, απαιτούνται περίπου 2 ώρες για την ολοκλήρωσή της. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί και αναλυθεί περίπου 25 δείγματα που αρκετά από αυτά έχουν σταλεί και στο Ινστιτούτο Παστέρ και έχει επιβεβαιωθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Η προμήθεια και λειτουργία της συσκευής PCR θεωρείται ως μια σημαντική κίνηση από την πλευρά της διοίκησης, που έγινε με γρήγορα αντανακλαστικά, μιας και εφεξής σε πολύ σύντομο χρόνο το ιατρικό προσωπικό θα έχει στην διάθεσή του το αποτέλεσμα της ανάλυσης χωρίς το ύποπτο περιστατικό να παραμένει σε θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο για πάνω από ένα 24ωρο, με ό,τι σημαίνει αυτό από πλευράς ψυχικής ταλαιπωρίας και αγωνίας του ασθενή. Επισημαίνεται δε, ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δεν χρειάστηκε να ξοδέψει χρήματα για την αγορά του αναλυτή μιας και το προμηθεύτηκε με σύμβαση χρησιδανείου. Τον ίδιο ακριβώς αναλυτή διαθέτει σήμερα ο «Ευαγγελισμός», το «Σωτηρία», το Ωνάσειο και το «Αττικό» την άλλη εβδομάδα.