Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 08:49

Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: 8 στους 10 δεν καλύπτονται από οικογενειακό ιατρό

Γράφτηκε από την
Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: 8 στους 10 δεν καλύπτονται από οικογενειακό ιατρό

 

 

“Το 2020, οκτώ στους δέκα συνανθρώπους μας δεν καλύπτονται από οικογενειακό ιατρό”. Την διαπίστωση αυτή κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, ζητεί από την κυβέρνηση να οργανώσει σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα, καθώς και να υπάρχει σε κάθε περιφερειακό ιατρείο της ελληνικής επαρχίας γενικός οικογενειακός ιατρός.

Πιο αναλυτικά η εν λόγω ανακοίνωση του ΙΣΜ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Τζωρτζίνης και ο γεν. γραμματέας Ηλίας Μανδηλάρης, αναφέρει τα εξής: “Το 2020, οκτώ στους δέκα συνανθρώπους μας δεν καλύπτονται από οικογενειακό ιατρό. Παρόλο τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού, δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σημαντικό βήμα. Χαρακτηριστικό είναι η αποτυχημένη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να δημιουργήσει δίκτυο οικογενειακού ιατρού και να αναβαθμίσει την Π.Φ.Υ. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό λόγω προχειρότητας στο σχεδιασμό και της κακής αμοιβής των οικογενειακών ιατρών.

Παρόλα ταύτα, εν μέσω κρίσης, υπήρχε κυβερνητική παρότρυνση για αντιμετώπιση των μη σοβαρών περιστατικών με Covid-19 κατ’ οίκον, ευτυχώς που δεν υπήρχαν πολλά περιστατικά στη χώρα μας, διότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες των ιδιωτών ιατρών διότι δεν υπήρχε οργανωμένο δίκτυο οικογενειακών ιατρών και σοβαρός σχεδιασμός για Π.Φ.Υ. Εκτός αυτού, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των νοσοκομείων αποδυναμώνονται τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία με τις μετακινήσεις των γενικών ιατρών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, ζητάμε από την παρούσα κυβέρνηση να οργανώσει την Π.Φ.Υ. με σχέδιο σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ και χρησιμοποιώντας τη διεθνή εμπειρία (όλα τα κράτη της Ε.Ε. έχουν δίκτυο οικογενειακού ιατρού και οργανωμένης Π.Φ.Υ.).

Πρέπει να υπάρχει σε κάθε περιφερειακό ιατρείο της ελληνικής επαρχίας γενικός οικογενειακός ιατρός, να γίνει αξιοποίηση του σημαντικού ιατρικού δυναμικού, του ιδιωτικού τομέα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, των ιατρών των κέντρων υγείας αστικού τύπου και μη αστικού τύπου, ώστε να υπάρχει μια δυνατή και οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα προκύψει να έχει διασύνδεση με τα ΤΕΠ και τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Ζητάμε από την παρούσα κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα σωστό και λειτουργικά βιώσιμο σύστημα Π.Φ.Υ.”.


NEWSLETTER