Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 08:31

Πείτε “Μάσκα 19” στον φαρμακοποιό σας: Συνθηματικός κωδικός για την ενδοοικογενειακή βία

Πείτε “Μάσκα 19” στον φαρμακοποιό σας: Συνθηματικός κωδικός για την ενδοοικογενειακή βία

 

“Μάσκα 19”: Ο συνθηματικός κωδικός σε φαρμακεία με τον οποίο θύματα ενδοοικογενειακής βίας ζητούν βοήθεια.

Οι φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας, λέει μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου στο νομό Σωτήρης Αργυρόπουλος, είναι ενήμεροι ώστε εάν μια γυναίκα (ή και άντρας) θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών επιθέσεων αναζητήσει βοήθεια στο φαρμακείο της γειτονιάς του, να ζητήσει με τον κωδικό 19 τη μάσκα που θα σώσει τη ζωή του. Βέβαια, ο κ. Αργυρόπουλος θέτει ένα μεγάλο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το ταμπού να αποκαλύψει το θύμα τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι του.

 

ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ωστόσο, εξηγεί ότι πέρα από τον κωδικό “Μάσκα 19” και ένα τηλέφωνο, ο/η φαρμακοποιός δεν έχει άλλη ανάμειξη, αλλά το θύμα ενδοοικογενειακής βίας θα βρει τη βοήθεια που χρειάζεται στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο τηρεί όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων όσων απευθύνονται σε αυτό. Εκεί, λοιπόν τα στελέχη του Κέντρου θα καθοδηγήσουν ανάλογα τη γυναίκα.

Προς το παρόν, να έχει χρησιμοποιήσει κάποιο θύμα ενδοοικογενειακής βίας τον κωδικό “Μάσκα 19” στη Μεσσηνία δεν υπάρχει, όπως λέει ο κ. Αργυρόπουλος, όμως οι φαρμακοποιοί μέλη του συλλόγου θα ενημερωθούν πιο εμπεριστατωμένα για αυτήν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία στη γενική τους συνέλευση, ενώ τώρα έχουν λάβει όλοι ενημερωτικά SMS.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου προτρέπει πάντως “εάν κάποιο θύμα ενδοοικογενειακής βίας θέλει να μιλήσει, να μην φοβάται. Να το αναφέρει στα φαρμακεία και θα έχει τη βοήθεια που χρειάζεται από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών”, αναφέρει. Και προσθέτει ότι “είναι μια σημαντική καμπάνια και συμβάλλει στο να απελευθερωθούμε από ορισμένα ταμπού, που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία”.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ

Ο κωδικός “Μάσκα 19” είναι ένας διεθνής κωδικός που υιοθέτησαν και τα φαρμακεία στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια περιορισμού και διαχείρισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω καραντίνας, καθώς λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι το φαινόμενο οξύνθηκε ανησυχητικά. Με αυτό τον συνθηματικό κωδικό, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν και ζητούν βοήθεια κατά τη συνομιλία τους με τον φαρμακοποιό με διακριτικό τρόπο.

Η υιοθέτηση της πανευρωπαϊκής εκστρατείας κατά της ενδοοικογενειακής βίας γίνεται μέσα από τα φαρμακεία, γιατί στην Ελλάδα έχουν μεγάλη διασπορά, από το πιο μικρό χωριό στις δυσπρόσιτες περιοχές έως τα πιο κεντρικά σημεία των πόλεων και των μεγαλουπόλεων. Ετσι, είναι προσβάσιμα από όλους τους πολίτες και άρα από τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ν.Κ.