Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 08:12

Θερμομέτρηση με ανίχνευση της ίριδας του ματιού στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Θερμομέτρηση με ανίχνευση της ίριδας του ματιού στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Τη θερμοκρασία του σώματος, ανιχνεύοντας την ίριδα του ματιού, θα παίρνει αυτόματα μηχάνημα το οποίο θα τοποθετηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στην κεντρική είσοδο του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας.

Είναι το πρώτο τέτοιο σύστημα ανίχνευσης της θερμοκρασίας, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα από τη Γερμανία, αντικαθιστώντας το “πιστολάκι” με το οποίο οι νοσηλεύτριες έπαιρναν τη θερμοκρασία σε αυτούς που εισέρχονταν στη μονάδα, ως μέτρο πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ

Μιλώντας για το σύστημα αυτό στην “Ε” ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, ιατρός – χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος, εξηγεί ότι εγκαθίσταται στην πόρτα κι αφού πλησιάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο αυτός ο οποίος θέλει να μπει μέσα, ο μηχανισμός σκανάρει την ίριδα του ματιού και αυτόματα ανιχνεύει τη θερμοκρασία του σώματός του, ενημερώνοντας και τις νοσηλεύτριες μέσω ενός τερματικού. Εφόσον έχει κάποιος κανονική θερμοκρασία η πόρτα θα ανοίγει αυτόματα, ενώ αν έχει πυρετό, θα πηγαίνει για εξέταση στο ειδικό εξωτερικό isobox, το οποίο έχει τοποθετηθεί μπροστά από το κέντρο υγείας ώστε να εξετάζονται από γιατρό πιθανά κρούσματα κορονοϊού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να έρθουν σε επαφή και να μολύνουν τον εσωτερικό χώρο της μονάδας.

 

ΑΚΡΙΒΗΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Ο κ. Κατσαφάδος περιέγραψε την εν λόγω μέθοδο ως “ακριβή και σίγουρη”, αλλά και αρκετά απλή και γρήγορη στην εφαρμογή της. Οπως είπε, μπορεί να ανιχνεύσει τη θερμοκρασία μέχρι και 700 ατόμων στο διάστημα μιας ώρας, δίνοντας αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα. Βέβαια, το χειμώνα, οπότε οι μισοί σχεδόν ασφαλισμένοι οι οποίοι προσέρχονται στα ραντεβού με το γιατρό έχουν και πυρετό, θα αξιολογούνται και άλλα ύποπτα συμπτώματα, πριν μπει κανείς μέσα στο χώρο, κι εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι ανησυχίας για την πιθανότητα να έχει ασθενήσει από τον Covid-19, θα βλέπει κανονικά το γιατρό του.

Το μηχάνημα έχει ήδη παραγγελθεί και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, ειδάλλως αρχές Ιουλίου – ενώ, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν μια με δύο μέρες για την τοποθέτησή του. Πρόκειται για δωρεά του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Δασκάλων - Νηπιαγωγών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας, οι οποίοι ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το κόστος του μηχανήματος, για να έρθει από τη Γερμανία όπου ήδη εφαρμόζεται η εν λόγω μέθοδος θερμομέτρησης.

Ν.Κ.


NEWSLETTER