Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 08:46

Απολογισμός του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας για την περίοδο του κορονοϊού (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

Στα πεπραγμένα του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας κατά την περίοδο του κορονοϊού εισήγαγε χθες τους λιγοστούς καλεσμένους και τα μέσα ενημέρωσης ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας Παναγιώτης Κατσαφάδος.

Με τη λιτή αυτή εκδήλωση ο κ. Κατσαφάδος επιδίωξε να εκφράσει τις προσωπικές του ευχαριστίες, αλλά και των εργαζόμενων στο Κέντρο Υγείας, για την ανταπόκριση που έδειξε απλός κόσμος, επιστημονικοί φορείς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Μεσσηνίας) και ο Δήμος Καλαμάτας, σύλλογοι και επιχειρηματίες, στην εξασφάλιση των κατάλληλων αναλώσιμων αλλά και μηχανημάτων με πρωτοποριακή τεχνολογία, για την αναβάθμιση της μονάδας πρωτοβάθμιας υγείας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και την προστασία του ιατρικού και άλλου προσωπικού, καθώς και των εξυπηρετούμενων πολιτών.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας δεν παρέλειψε να μνημονεύσει φυσικά και τις ενέργειες από πλευράς 6ης ΥΠΕ, Νοσοκομείου Μεσσηνίας και του διοικητή του Γ. Μπέζου, όπως και να αναφερθεί στην αυταπάρνηση που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η προϊσταμένη του Τμήματος Νοσηλευτικής Δήμητρα Συκά και ο τεχνικός Πληροφορικής Κώστας Βλαχοδημητρόπουλος.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Ο Παν. Κατσαφάδος αναφερόμενος στη νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από την πανδημία Covid-19 ανέλυσε όλες εκείνες τις ενέργειες που έγιναν για τον εξοπλισμό της μονάδας με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να θωρακιστεί απέναντι στον κορονοϊό. Ετσι, συντονισμένα, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και με ταχύτητα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας συνεχίζει τις βελτιώσεις, ενώ προηγήθηκε:

Η απόκτηση οικίσκου τύπου isobox μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ενέργειες του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου. Σε αυτό τοποθετήθηκαν οι ΚΟΜΥ (Κινητές Μονάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ, που διεξάγουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση νέων μονάδων ψύξης-θέρμανσης ενώ ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες και οι εργασίες μόνωσης της ταράτσας.

 

ΜΕ ΤΗ ΣΑΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ

Μια από τις παρεμβάσεις στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι και η εγκατάσταση, μετά από χορηγία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μεσσηνίας (εκτός από την προμήθεια σε χειρουργικές μάσκες, γάντια και ποδιές), ενός αυτόματου συστήματος αναγνώρισης θερμοκρασίας μέσω της ίριδας του ματιού: του πρώτου που εγκαθίσταται πανελλαδικά. Στις πρώτες 6 ημέρες λειτουργίας του έχει ανιχνεύσει τη θερμοκρασία 2.917 εισερχομένων στη μονάδα.

Επίσης, με φροντίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του προέδρου του Βαγγέλη Ξυγκώρου δωρήθηκαν 5 ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε ιατρεία του Κέντρου Υγείας και σε λίγες εβδομάδες θα εξοπλιστούν με καινούργιους και τα υπόλοιπα ιατρεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας και ο πρόεδρός του Δημήτρης Τζωρτζίνης παραχώρησαν σύστημα αυτόματης πλύσης χεριών, ενώ χορηγίες έγιναν προς τη μονάδα και από τον Δικηγορικό, τον Φαρμακευτικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, καθώς και από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου με αναλώσιμα προστατευτικά υλικά.

 

ΝΕΟ ΔΑΠΕΔΟ ΣΤΗ ΡΑΜΠΑ ΑΜΕΑ 

Μια ακόμα ενέργεια, σημαντική για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, ήταν η τοποθέτηση νέου αντιολισθητικού δαπέδου στη ράμπα ΑΜΕΑ, που έγινε με χορηγία του Κέντρου Αποκατάστασης “Διάπλαση”.

Η Καπνοβιομηχανία “Καρέλια” Α.Ε., πάντα στο πλευρό του Κέντρου Υγείας όπως σημείωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος, έχει προσφέρει από λαμπτήρες μέχρι, τελευταία, 2 πολυμηχανήματα για τα διοικητικά γραφεία και 3 ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις ανάγκες των ραντεβού.

Επίσης, σημαντική υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η προσφορά των εθελοντών Σαμαρειτών και των νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας. Οπως σημαντική ήταν και η κίνηση της Πειραματικής Σκηνής και της προέδρου της Λέττας Πετρουλάκη, να ράψουν και να προσφέρουν στο προσωπικό της μονάδας υφασμάτινες μάσκες.

 

ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ 

Καροτσάκια για τη μεταφορά ασθενών πρόσφεραν η Λέσχη Lions, η παρέα “Ανεμος” και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου. Ταυτόχρονα, με χορηγίες από ιδιώτες, που θέλουν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, τοποθετήθηκε νέο στέγαστρο, κουπαστές και αντιολισθητικές ταινίες στα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου.

Με προστατευτικό εξοπλισμό βοήθησαν ο συνταξιούχος ιατρός Γιώργος Πάζιος και οι εταιρείες των κ. Τιόπουλου και Παπαγιαννόπουλου. Ο Σωτήρης Ρέββας προμήθευσε το προσωπικό της μονάδας με ασπίδες προσώπου 3D, ενώ σημαντική και συνάμα αθόρυβη βοήθεια με αναλώσιμα προστατευτικά υλικά προσφέρθηκε από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Εκτενή αναφορά έκανε ο Παναγιώτης Κατσαφάδος και στο πρόγραμμα υγειονομικής προστασίας το οποίο δεν έπαψε να εφαρμόζεται καθημερινά και με πρόγραμμα, καθώς και στα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την πρώτη στιγμή στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας.

 

ΔΕΝ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 

Πέρα όλων των υπολοίπων τα οποία εφαρμόζονται βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, από την έναρξη της πανδημίας, όλο το προσωπικό του κέντρου υγείας ενημερώνεται διαρκώς για τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις – ενώ πρέπει να τονίσουμε πως όλοι όσοι προσέρχονται στη μονάδα (ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό) φέρουν απαραιτήτως μάσκα και θερμομετρούνται κατά την είσοδό τους.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης από τον επιστημονικά υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας, το λόγο έλαβαν διαδοχικά στο βήμα: η προϊσταμένη του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΚΥ Καλαμάτας Δήμητρα Συκά, η νομίατρος Κατερίνα Σπέντζουρα ως εκπρόσωπος των κ. Νίκα και Αναστασόπουλου, ο Θόδωρος Μακρής εκ μέρους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μεσσηνίας, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, η ιατρός και εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού Χρυσούλα Γεωργακαράκου ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ιατρός Γιώργος Λαφαζάνος -ο οποίος τόνισε την ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού με σταθερή εργασιακή σχέση στα Κέντρα Υγείας- και ο Σταύρος Στούπας εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.