Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 08:28

Σημαντικές ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Σημαντικές ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Χωρίς σημαντικές ειδικότητες γιατρών, όπως είναι ο ακτινολόγος και ο καρδιολόγος κυρίως, αλλά και ο γυναικολόγος, λειτουργεί εδώ και μεγάλο διάστημα το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, να επιβαρύνεται η λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας και να μην αξιοποιείται ο αξιόλογος εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο ακτινολογικό εργαστήριο, όπου ακτινογραφίες βγάζει ο παρασκευαστής, αλλά η απουσία γιατρού είναι καθοριστική στην ανάγνωση και την ανάλυση των ακτινογραφιών.

Το κυριότερο είναι ότι ένας πολίτης στη Μεσσηνία δεν μπορεί να βγάλει πιστοποιητικό υγείας, καθώς χρειάζεται γνωμάτευση από δημόσιο ίδρυμα. Και αυτό γιατί το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να δώσει το πιστοποιητικό, αφού δεν υπάρχει ακτινολόγος, ενώ και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν ανασταλεί τα εξωτερικά ιατρεία και το ακτινολογικό αντιμετωπίζει μόνο έκτακτα περιστατικά, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Με βάση την ενημέρωσή μας, το Κέντρο Υγείας έχει πλέον εξελιγμένα μηχανήματα, αλλά δεν έχει γιατρό για να τα δουλέψει και να αξιοποιήσει, σύμφωνα με τη δυνατότητα που υπάρχει.

Η θέση του ακτινολόγου στο Κ.Υ. Καλαμάτας προκηρύχθηκε πριν από 2 χρόνια, η διαδικασία έφτασε λίγο πριν τις εκλογές του 2019, “πάγωσε” προεκλογικά και από τότε μπήκε στο “ψυγείο” από τις αρμόδιες υγειονομικές και πολιτικές αρχές.

Παλιότερα, είχε έρθει γιατρός με μετακίνηση από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, που έμεινε 2 χρόνια και με την ολοκλήρωση της θητείας του αποχώρησε. Τώρα, μπρος στην αδιαφορία που υπάρχει, ελπίδα έχει δώσει η υπόσχεση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού.

Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για την περίπτωση της έλλειψης καρδιολόγου, όπου η θέση προκηρύχθηκε και οι διαδικασίες “πάγωσαν” παρότι είμαστε ένα χρόνο και κάτι μετά τις εκλογές.

Το δυσάρεστο είναι ότι και για τις δύο ειδικότητες δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε στη λίστα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να υπάρξει άμεση προοπτική για την κάλυψή τους.

Σοβαρή είναι και η έλλειψη γυναικολόγου, για την οποία, όμως, φέρεται να υπάρχει ενδιαφερόμενος στη λίστα της 6ης ΥΠΕ.

Γ.Σ.


NEWSLETTER