Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 09:20

Καμπανάκι από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας: Χωρίς γιατρούς πρώτης γραμμής τα Νοσοκομεία

Γράφτηκε από την
Καμπανάκι από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας: Χωρίς γιατρούς πρώτης γραμμής τα Νοσοκομεία

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας στο υπουργείο Υγείας και στην 6η ΥΠΕ για την υποστελέχωση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας σε ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής και ειδικότερα παθολόγων, ειδικά εν μέσω της πανδημίας.

Ο επιστημονικός σύλλογος αφού επισημαίνει ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος όσον αφορά την προκήρυξη μόνιμων θέσεων παθολόγων και πνευμονολόγων, ζητεί αυτό να γίνει άμεσα ώστε να καλυφθούν οι θέσεις των εν λόγω ειδικοτήτων και σταδιακά όλων των οργανικών θέσεων στα δύο νοσοκομεία του νομού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας έχει ως εξής: "Για μια ακόμη φορά, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, είναι στη δυσάρεστη θέση να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Υγείας και στην 6 ΥΠΕ σχετικά με την υποστελέχωση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας σε ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής. Το πρόβλημα κυρίως υποστελέχωσης εντοπίζεται στις παθολογικές ειδικότητες και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού το πρόβλημα έγινε εντονότερο. Υπήρχε ευκαιρία από την αρχή της πανδημίας πριν από έξι μήνες να προχωρήσει το υπουργείο σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων παθολόγων και πνευμονολόγων, αλλά αυτό δεν έγινε και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η κατάσταση στις υπόλοιπες ειδικότητες είναι παρόμοια. Η προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά με προχειρότητα μετακινώντας γενικούς ιατρούς από τα ήδη υποστελεχωμένα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, αποδυναμώνει και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποδιοργανώνοντας ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας χωρίς να προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη.

Ζητούμε άμεση προκήρυξη όλων των μόνιμων θέσεων παθολόγων και πνευμονολόγων των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας και κάλυψη σταδιακά όλων των οργανικών θέσεων των δύο νοσοκομείων. Επίσης κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με γενικούς ιατρούς στα περιφερειακά ιατρεία και στα κέντρα υγείας. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε μία οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που να στηρίζεται στους γενικούς ιατρούς και στα κέντρα υγείας και μια δευτεροβάθμια νοσοκομειακή φροντίδα που να στηρίζεται σε ειδικούς γιατρούς. Ας δούμε την πανδημία του κορονοϊού σαν μια ευκαιρία να οργανώσουμε το σύστημα υγείας της χώρας μας. Ας μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος".


NEWSLETTER