Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 09:08

Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας: Ποιοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο για την γρίπη

Γράφτηκε από την
Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας: Ποιοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο για την γρίπη

 

Στα φαρμακεία του νομού βρίσκονται ήδη τα εμβόλια της γρίπης για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός ηλικιωμένων (και ατόμων άνω των 60), καθώς και ευπαθών ομάδων.

Φέτος, απαραίτητα, ο εμβολιασμός θα γίνεται με ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, αν και από πολύ νωρίς έχουν γεμίσει τα φαρμακεία του νομού με… λίστες αναμονής.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην “Ε” για την ανάγκη εμβολιασμού ενάντια στη γρίπη, αλλά και ποιων ομάδων πληθυσμού και με ποια προτεραιότητα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης επισημαίνει τον κίνδυνο ενός εκρηκτικού συνδυασμού γρίπης Η1Ν1 και Covid-19, που θα μπορούσε να φέρει στα όρια της κατάρρευσης (ή και να το κάνει να καταρρεύσει) το σύστημα υγείας. Ο γεν. γραμματέας του ΙΣΜ Ηλίας Μανδηλάρης συνιστά να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και μετά να εμβολιαστούν όλοι οι άλλοι και τα παιδιά. 

 

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

Ο Ηλ. Μανδηλάρης ενημερώνει ότι ήδη ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων και την Τετάρτη διατέθηκαν στα φαρμακεία και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. Μόνο όμως κατόπιν ιατρικής συνταγής, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζωρτζίνης, τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους ανασφάλιστους, “θέλει ηλεκτρονική συνταγή αυστηρά, δεν δίνονται χέρι με χέρι από το φαρμακείο”. Μάλιστα “υπάρχει οδηγία προς τους φαρμακοποιούς να κρατούν μέχρι το τέλος του χρόνου αντίγραφα των συνταγών, έτσι ώστε να ελεγχθεί τι εμβόλια χρησιμοποιήσαμε και πώς”.

 

ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Ο Ηλίας Μανδηλάρης τονίζει ότι προηγούνται συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και μετά όποιος άλλος επιθυμεί μπορεί να κάνει το εμβόλιο, αλλά “πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν πρώτα εμβολιαστεί οι ομάδες υψηλού κινδύνου”. Δηλαδή, άτομα άνω των 60 ετών, εγκυμονούσες, αναπνευστικοί ασθενείς, ανοσοκατεσταλμένοι, ζαχαροδιαβητικοί, υγειονομικό προσωπικό (ακόμα και οι γραμματείς ιατρείων), φροντιστές ατόμων που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, φροντιστές νηπίων μέχρι 6 μηνών, άνθρωποι που ασχολούνται με γουρούνια ή πτηνά, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, και μετά όλοι οι άλλοι.

 

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Η1Ν1 ΚΑΙ COVID-19

Ο Δημήτρης Τζωρτζίνης τονίζει το “και μετά όλοι οι άλλοι”, καθώς, “καλό είναι να εμβολιαστεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός, γιατί ο συνδυασμός κορονοϊού και γρίπης είναι άγνωστο το τι μπορεί να προκαλέσει, καθώς δεν έχει αντιμετωπιστεί ξανά από την ιατρική κοινότητα κάτι παρόμοιο”. Εκτός αυτού “το να νοσήσει κάποιος με εμπύρετο νόσημα όπως η γρίπη Η1Ν1 σημαίνει ότι θα απασχολήσει ως περιστατικό τις υπηρεσίες υγείας θέτοντας σε λειτουργία ένα σύστημα, το οποίο θα αντιμετωπίσει τον ασθενή ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Ετσι, όμως, επιβαρύνει το σύστημα υγείας και αν αυξηθούν οι νοσηλείες Η1Ν1 και μαζί οι νοσηλείες Covid υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταρρεύσει”. O Ηλίας Μανδηλάρης συμπληρώνει πως “κάθε χρόνο οι ασθενείς από Η1Ν1 καταλαμβάνουν πολλές θέσεις νοσηλείας στις μονάδες υγείας, κυρίως γιατί κάνουν πνευμονία, οπότε κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία τους -και σκεφτείτε σε μια ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας να προστεθούν και οι νοσηλείες Covid…”.

 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο Δημήτρης Τζωρτζίνης συνιστά από 6 μηνών και πάνω να εμβολιαστούν (κάτω των 6 μηνών δεν εμβολιάζονται), αλλά σε δεύτερο χρόνο, εκτός και αν ένα παιδί ανήκει στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και πάσχει από υποκείμενο νόσημα, οπότε πρέπει να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα.

 

ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Φέτος η Ελλάδα προμηθεύτηκε 4,2 εκατ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου και όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί στο νομό δεν χρειάζεται να τρέξει ο κόσμος, που… ήδη έσπευσε να γραφτεί σε λίστες αναμονής. “Είναι πολλά περισσότερα από πέρυσι τα αντιγριπικά εμβόλια”, λένε συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι παρέλαβαν τα μισά για τώρα ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, ενώ τα άλλα μισά αναμένεται να παραληφθούν από τα φαρμακεία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Οσο για τον κατάλληλο χρόνο εμβολιασμού, συνιστούν να γίνει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, καθώς οι εμβολιασμοί θα διαρκέσουν όλο τον Οκτώβριο και πιθανόν και το Νοέμβριο. Κατηγορηματικοί είναι επίσης ότι ο αριθμός τους καλύπτει όλους όσοι πρέπει να εμβολιαστούν και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αλλωστε όπως επισημαίνουν, υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει μόνο σε όσους έχουν κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Και φυσικά προηγούνται οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες (άτομα με νόσημα) κι έπειτα τα παιδιά και οι άλλες ηλικίες, εφόσον πάσχουν από υποκείμενο νόσημα.


NEWSLETTER