Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 13:53

Ξεκινούν αύριο οι Μεσσηνιακές Ρευματολογικές Ημέρες

Γράφτηκε από την
Ξεκινούν αύριο οι Μεσσηνιακές Ρευματολογικές Ημέρες


Με θέμα “Από τους μηχανισμούς γένεσης στην κλινική εικόνα και τη θεραπευτική προσέγγιση” ξεκινούν αύριο και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο οι Μεσσηνιακές Ρευματολογικές Ημέρες, στο “Elite City Resort” στην Παραλία Καλαμάτας.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Κλινική και το Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τις Ρευματολογικές Κλινικές ΓΝA «ΚΑΤ», ΓΝA «Ευαγγελισμός», ΓΝΑ «Γ. Γενηματάς», «Ασκληπιείο Βούλας» και «Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών».   
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει ειδικό forum, στα πλαίσια του οποίου οι ειδικευόμενοι στην Ρευματολογία θα παρουσιάσουν επίκαιρα θέματα ρευματολογίας και ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά προς συζήτηση.
Οι παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, εστιάζουν στην κλινική μελέτη, τη σύγχρονη διάγνωση, την ακτινολογική εικόνα και θεραπεία ρευματικών νοσημάτων με βάση προκαθορισμένους στόχους (treat to target) όπως: ρευματοειδής αρθρίτιδα, οροαρνητικές αρθρίτιδες, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σύνδρομο αντιφωσφολιπιδίων, σύνδρομο Sjogren, συστηματικό σκληρόδερμα, πρωτοπαθείς αγγειίτιδες και μυοσίτιδες, και τα μεταβολικά νοσήματα που προσβάλλουν το σκελετό, όπως είναι η οστεομαλακία και η οστεοπόρωση. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε δύο σοβαρές κλινικές καταστάσεις που αποτελούν διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα για τους γιατρούς πολλών ειδικοτήτων, α) Οι περιοδικοί πυρετοί και β) Η σύγχρονη μάστιγα, η νόσος Covid-19.
Ενα στρογγυλό τραπέζι θα αφιερωθεί για την συζήτηση κλινικών και ανοσολογικών διαταραχών που παρατηρούνται στην νόσο Covid-19, με ομιλητές που αποτελούν τους πρωταγωνιστές στην κλινική αντιμετώπιση και τη μελέτη της παθογένεσης της νόσου στην χώρα μας.
Τέλος, θα παρουσιαστούν βασικά θέματα Ανοσολογίας, πολύ χρήσιμα για την εκπαίδευση των Ρευματολόγων, όπως είναι η φλεγμονή και η αντίδραση οξείας φάσεως καθώς και οι μηχανισμοί παραγωγής αυτοαντισωμάτων και η κλινική τους σημασία.
Τη συνολική διεξαγωγή του συνεδρίου έχει αναλάβει η εταιρεία Convin S.A.


NEWSLETTER