Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 08:46

Διαβητολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Διαβητολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

“Στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί οργανωμένο Διαβητολογικό Ιατρείο που αποτελείται από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών, νοσηλευτών και επισκεπτριών υγείας”, ενημερώνει η διοίκηση του ιδρύματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

Επισημαίνει πως παρακολουθούνται συστηματικά πάνω από 3.000 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτη κύησης, ενώ λειτουργούν εξειδικευμένο ιατρείο διαβητικού ποδιού και ιατρείο αντλίας ινσουλίνης. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27210 46726”.
Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει: “Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, την ημέρα των γενεθλίων του νομπελίστα ιατρού Frederick Banting που ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best.
Η φετινή 14η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό που συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα. Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του νοσηλευτή στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2019, 463 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, εκ των οποίων οι μισοί δεν το γνωρίζουν. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να φτάσει τα 629 εκατομμύρια το 2030. Οι αριθμοί αυτοί είναι ανησυχητικοί, γιατί ο διαβήτης είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες μη τραυματικών ακρωτηριασμών, τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται αυτές τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε με την πανδημία Covid-19, καθώς τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη γενικά είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και εφόσον νοσήσουν διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλή ρύθμιση του διαβήτη βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση, ενώ σε περίπτωση νόσησης θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους για να επανεκτιμηθεί η αντιδιαβητική αγωγή τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται τα γνωστά μέτρα προφύλαξης”.


NEWSLETTER