Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 09:00

Μεσσηνία: Ανεύθυνες συμπεριφορές ασθενών με κορονοϊό καταγγέλλει διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Ανεύθυνες συμπεριφορές ασθενών με κορονοϊό καταγγέλλει διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας (βίντεο)

 

Διαμαρτυρίες από συμπολίτες μας για γείτονές τους που ήταν διαγνωσμένοι θετικοί στον κορονοϊό και κυκλοφορούσαν στη γειτονιά κι έμπαιναν σε μαγαζιά και ψώνιζαν, δέχθηκε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας - γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος.

Ακόμα, μας επεσήμανε ότι στα τεστ που γίνονται στο Κέντρο Υγείας σε άτομα με συμπτώματα, τα θετικά είναι 30% με 33%, ενώ αντίθετα, ευτυχώς, σε αυτά που διενεργούνται στο Μέγαρο Χορού τα θετικά είναι ελάχιστα.

Ο κ. Κατσαφάδος επεσήμανε ότι το θέμα των εργατών γης είναι “πιο δύσκολο και θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις πιο αποτελεσματικές, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση”.

Χθες στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου γίνονταν τεστ σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλες ομάδες, ο διευθυντής του Κ.Υ. μας είπε: “Συνεχίζουμε τα τεστ, όπως την πρώτη μέρα, με τα δύο συνεργεία από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας κα τον ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ - Κινητή Ομάδα Υγείας) και μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί συνολικά περίπου 500 άτομα. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα 170 που εξετάστηκαν από τα αυτοκίνητά τους την περασμένη Τρίτη. Αυτό θα επαναληφθεί και την ερχόμενη Τρίτη, καιρού επιτρέποντος. Σήμερα εξετάζονται τα στελέχη και οι εθελοντές των Παιδικών Χωριών SOS, στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Εχουν εξεταστεί δικαστικοί, φυσικοθεραπευτές και άλλες δομές και θα συνεχίσουμε καθημερινά”.

Ο κ. Κατσαφάδος μας ενημέρωσε ότι “ευτυχώς, μέχρι στιγμής, τα θετικά είναι ελάχιστα, κάτω από 1% - 2%. Στο Κέντρο Υγείας συνεχίζουμε να κάνουμε τις εξετάσεις σε άτομα που έχουν συμπτώματα. Εκεί τα στατιστικά είναι χειρότερα, συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο 30% - 33%. Δηλαδή κάθε 10 που εξετάζουμε, οι 3 - 4 είναι θετικοί. Ευτυχώς χωρίς συμπτώματα, δεν έχουν χρειαστεί να νοσηλευτούν ακόμα”.

Παρατήρησε ότι θα κάνουν τεστ στο Μέγαρο, “αν χρειαστεί και μέχρι τα Χριστούγεννα και ίσως και πιο πέρα”. Κι εξέφρασε την ελπίδα ότι “κάποια στιγμή κάτι θα φρενάρει αυτή την ίωση. Θέλετε το εμβόλιο, το οποίο να έρθει λίγο πιο γρήγορα απ’ ό,τι το περιμένουμε, θέλετε να γίνουμε πιο προσεκτικοί, να προσέχουμε τις επαφές μας” και αποκάλυψε: “Γιατί δεν σας κρύβω ότι μέχρι και χθες είχα τηλεφωνήματα από δύο συμπολίτες μας που διαμαρτυρήθηκαν, γιατί οι γείτονές τους που ήταν διαγνωσμένοι θετικοί, κυκλοφορούσαν στη γειτονιά κι έμπαιναν στα μαγαζάκια και ψώνιζαν. Χρειάζεται υπευθυνότητα, προσοχή για να μπορέσουμε να απομονώσουμε τον ιό”.

Οσον αφορά τους εργάτες γης, ανέφερε πως “τους έχει αναλάβει ο ΕΟΔΥ και με τα κλιμάκια θα ξεκινήσουν και σε αυτούς οι έλεγχοι. Συγκεκριμένα, αύριο (σήμερα) έχουμε μια συνάντηση με τον δήμαρχο Μεσσήνης, όπου το κύριο θέμα θα είναι οι εργάτες γης, σε συνεργασία και με το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης”. Συμπλήρωσε ότι “οι δήμαρχοι προμηθεύονται τεστ, ο ΕΟΔΥ στέλνει τεστ και θα γίνουν και σε αυτούς οι έλεγχοι. Βέβαια εκεί είναι λίγο πιο δύσκολο και θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις πιο αποτελεσματικές, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση”.

Για το θέμα του χώρου φιλοξενίας των εργατών που θα βρεθούν θετικοί, παρατήρησε ότι “αυτό είναι το δεύτερο βήμα, θα πρέπει όντως κάπου να απομονωθούν. Η μία λύση θα ήταν να τους απομονώναμε σε μικρές ομάδες, ούτως ώστε να γινόταν το τεστ, επώνυμα βέβαια και να γνωρίζαμε σε ποια ομάδα ανήκει το θετικό, ώστε να μπορούσαμε τη συγκεκριμένη ομάδα να την απομονώναμε και να κάναμε και δεύτερο τεστ”.

Κλείνοντας, ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας επεσήμανε πως “είναι πολλά τα θέματα. Είναι αρκετά δύσκολο, γιατί οι εργάτες υπολογίζουμε ότι είναι πάνω από 2.500 - 3.000 που έχουν έρθει στη Μεσσηνία, οπότε η κατάσταση θέλει προσοχή”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER