Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 09:23

Από την Παρασκευή οι εμβολιασμοί υγειονομικών στη Μεσσηνία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Αυτό μας επιβεβαίωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, επισημαίνοντας πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κάποιοι λίγοι υγειονομικοί δεν θα κάνουν το εμβόλιο.

Στο μεταξύ, τις πρώτες ημέρες του 2021 υπήρξε πίεση με 5 νέα κρούσματα στην κλινική Covid του νοσοκομείου, ενώ έχασε τη ζωή του ένας 75χρονος από την Αργολίδα που νοσηλευόταν στην κλινική με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Ακόμα, 4 κρούσματα με κορονοϊό εντοπίστηκαν στην Κουκουνάρα, τα 2 από τα οποία με πιο σοβαρά συμπτώματα νοσηλεύονται στην κλινική Covid του νοσοκομείου.

Συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονται στην κλινική Covid, ενώ 2 (μια 88χρονη από τη Σπάρτη και ένας νεότερος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα) εξακολουθούν να δίνουν μάχη στη ΜΕΘ της κλινικής.

Αναλυτικά, στην ερώτησή μας για την αναβολή της έναρξης των εμβολιασμών, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, και το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί, η κ. Αλειφέρη απάντησε:

“Η λέξη αναβολή δεν ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Απλώς η Καλαμάτα και η Κυπαρισσία μπήκαν στον σχεδιασμό των επόμενων νοσοκομείων που εντάσσονται. Βλέπετε ότι τα νοσοκομεία εντάσσονται σε 3 φάσεις, στη δεύτερη φάση είναι αρκετά νοσοκομεία. Εμείς είμαστε στην τρίτη φάση, στις 7 του μήνα, έχουμε επίσημη ενημέρωση ότι θα έρθουν τα εμβόλια, άρα ξεκινάμε άμεσα. Ο προγραμματισμός μας υπάρχει, το εμβολιαστικό κέντρο είναι έτοιμο, έχει γίνει η εκπαίδευση του προσωπικού από την προηγούμενη εβδομάδα. Ολα είναι προετοιμασμένα κατάλληλα, προκειμένου άμεσα σε ένα πενθήμερο να γίνουν όλοι οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, της νοσηλευτικής μονάδας Καλαμάτας, των κέντρων υγείας της περιοχής και γενικότερα όλου του υγειονομικού προσωπικού που είναι στην εμβέλεια του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας. Αρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα – και αν θέλετε και την άποψή μου, πολύ ορθά το υπουργείο στη θέση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας στη δεύτερη φάση έβαλε προτεραιότητα κάποια άλλα νοσοκομεία της πατρίδας μας που έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, και σε επίπεδο κρουσμάτων και σε επίπεδο νοσηλείας και πίεσης του υγειονομικού τους συστήματος”.

Επεσήμανε πως “μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Χρειαζόμαστε 5 ημέρες, γιατί υπολογίζουμε ότι έχουμε 100 εμβολιασμούς την ημέρα. Ξέρουμε ότι είμαστε πάνω από 400, οπότε θα χρειαστούμε 5 ημέρες”.

Για το αν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους υγειονομικούς, η διοικήτρια του νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας παρατήρησε: “Οχι, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όμως υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή στο νοσοκομείο μας. Πάνω από 75% είναι το ιατρικό προσωπικό, είναι πολύ μεγάλη συμμετοχή και στο νοσηλευτικό -λίγο μικρότερη βέβαια από το ιατρικό-, αλλά είμαστε σε πολύ ικανοποιητικά, σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα”.

Εξήγησε ότι “ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους, ενδεχομένως και κάποια θέματα που θέλουν διευκρίνιση. Σας το ξαναλέω, δεν έχει να κάνει με το ιατρικό προσωπικό αυτό, στο λοιπό προσωπικό υπάρχουν ενδεχομένως κάποιοι προσωπικοί λόγοι, προβληματισμοί. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό που το αντιμετωπίζουμε σε όλους τους εμβολιασμούς. Δεν είναι μόνο στους εμβολιασμούς της περίπτωσης Covid”.

 

ΠΙΕΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 

Για την εικόνα των κρουσμάτων κορονοϊού που χρειάστηκε να νοσηλευτούν τις πρώτες μέρες του 2021 στην κλινική Covid του νοσοκομείου, η κ. Αλειφέρη σημείωσε:

“Υπήρχε μια πίεση το 3ήμερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Είχαμε φθάσει τους 8 νοσηλευόμενους, έχουμε 5 εισαγωγές, είμαστε στους 13 νοσηλευόμενους στην κλινική Covid κι έχουμε και 2 στη ΜΕΘ Covid. Υπήρχε μια πίεση αυτές τις ημέρες λίγο μεγαλύτερη απ’ ό,τι τις προηγούμενες. Εξακολουθούμε, όμως, να είμαστε σε επίπεδα πολύ διαχειρίσιμα και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ελπίζουμε ότι και τα κρούσματα θα είναι λίγα. Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ το αμέσως χρονικό διάστημα, γιατί τα αποτελέσματα των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα τα δούμε το επόμενο 10ήμερο, ποια θα είναι τα κρούσματα στην κοινότητα, άρα και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο”.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι “θα μπορούμε να ανταποκριθούμε όπως και μέχρι τώρα σε πολύ καλές συνθήκες νοσηλείας, όπως έχουμε για όλους τους ασθενείς μας και ιδιαίτερα για την κλινική Covid”.

 

ΕΝΑΣ 75ΧΡΟΝΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ 

Ενας 75χρονος από την Αργολίδα έχασε τη ζωή του στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και εξαιτίας τους δεν τα κατάφερε, παρότι έδωσε μάχη στην κλινική για 15 ημέρες.

 

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑ 

Από τα 5 άτομα που εισήχθησαν στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας τις πρώτες ημέρες του 2021, τα 2 είναι από την Κουκουνάρα. Αλλα 2 άτομα από το ίδιο χωριό του Δήμου Πύλου - Νέστορος, με πιο ήπια συμπτώματα κορονοϊού, παραμένουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το δήμο προγραμματίζει τη διενέργεια τεστ στο χωριό, σήμερα ή μεθαύριο Πέμπτη, για να διαπιστωθεί ακριβώς το μέγεθος της διασποράς στον τοπικό πληθυσμό.

Την εικόνα της διασποράς του κορονοϊού στην Κουκουνάρα την παρακολουθεί και το Κέντρο Υγείας Πύλου, ενώ το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο της καραντίνας στο χωριό.

Με βάση πληροφορίες από την περιοχή, είναι πιθανό τα κρούσματα να προήλθαν από κηδεία που πραγματοποιήθηκε στην Κουκουνάρα την περασμένη Κυριακή, στην οποία παρέστησαν και άτομα από άλλες περιοχές της χώρας.

Γ.Σ.