Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 09:22

Μεσσηνία: Μεγάλο ενδιαφέρον ηλικιωμένων για το εμβόλιο (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Μεγάλο ενδιαφέρον ηλικιωμένων για το εμβόλιο (βίντεο)

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η πρώτη φάση των εμβολιασμών στους υγειονομικούς της Μεσσηνίας, όπως προβλεπόταν από τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο οποίο εμβολιάστηκαν 460 άτομα.

Ηδη ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων 85 ετών και πάνω, για τον οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ηλικιωμένους και κλείστηκαν τα πρώτα ραντεβού (ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου), όπως μας επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Παύλος Μπουζιάνης.

Αναλυτικά, με βάση την ενημέρωση από τη διοίκηση, “στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας λειτούργησαν 2 εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία πραγματοποιήθηκαν 460 εμβολιασμοί τόσο στο προσωπικό του νοσοκομείου όσο και στο προσωπικό των λοιπών υγειονομικών δομών του Νομού Μεσσηνίας. Η συμμετοχή των υγειονομικών κρίθηκε ικανοποιητική σε ποσοστά που κυμαίνονται στο 75% για το ιατρικό προσωπικό και στο 50% για το νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό της περιοχής μαζί με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, θα λειτουργήσουν 4 εμβολιαστικά κέντρα σε δύο βάρδιες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών”.

Ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου του νομού Π. Μπουζιάνης μας ενημέρωσε ότι ήδη οι ηλικιωμένοι ρωτούν στα φαρμακεία εδώ και 2 εβδομάδες για τον εμβολιασμό. Ανέφερε πως μπορούν να επισκεφθούν τα ΚΕΠ ή μέσω της ιστοσελίδας με τους κωδικούς του TaxisNet είτε μέσω των φαρμακείων να κλείσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

“Από το πρωί έχουν περάσει από το φαρμακείο 10 άτομα και ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού” είπε ο κ. Μπουζιάνης και παρατήρησε πως στο αποδεικτικό που εκδίδεται αναφέρεται πότε είναι το πρώτο και πότε το δεύτερο ραντεβού για το εμβόλιο.

Στη Μεσσηνία τα άτομα που θα εμβολιαστούν έχουν να επιλέξουν 3 εμβολιαστικά κέντρα: Το Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Ο κ. Μπουζιάνης επεσήμανε ότι όσοι ηλικιωμένοι 85 ετών και πάνω έχουν άυλη συνταγογράφηση, έχουν δεχθεί μήνυμα στο κινητό τους και έχει κλειστεί το ραντεβού ηλεκτρονικά.

Μάλιστα, καταγράφηκε περίπτωση ασφαλισμένου από την Καλαμάτα, που του κλείστηκε ραντεβού για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. “Ωστόσο, η εφαρμογή για να αλλάξει το ραντεβού και  ο εμβολιασμός να γίνει στην Καλαμάτα, είναι πολύ εύκολη” εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Επεσήμανε, όμως, ότι στη φάση αυτή του εμβολιασμού δεν περιλαμβάνονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Η εφαρμογή δεν επιτρέπει να κλείσουν ραντεβού άτομα κάτω των 85 ετών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. “Θα έπρεπε να υπάρχει μια πρόβλεψη γι’ αυτούς τους ανθρώπους” παρατήρησε ο κ. Μπουζιάνης και πρόσθεσε: “Θα γίνει μια παρέμβαση και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό, έτσι ώστε να ενημερωθεί το υπουργείο. Η κατηγορία των ατόμων με αναπηρία 67% και πάνω είναι άτομα με πολύ σοβαρά προβλήματα, και είναι και νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν μια προτεραιότητα και να έχουν μπει στην πρώτη κατηγορία μαζί με αυτούς που είναι 85 και πάνω”.

Στην ερώτησή μας αν τα 3 εμβολιαστικά κέντρα στη Μεσσηνία φτάνουν για τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, σημείωσε ότι “αν η χώρα μας είχε δεχθεί μεγάλη ποσότητα εμβολίων, θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Επειδή, όπως ξέρετε, τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο, όχι απλά επαρκούν, υπερεπαρκούν”. Κλείνοντας, εκτίμησε ότι με τη δυνατότητα των εμβολίων που έχουμε, τα εμβολιαστικά κέντρα είναι υπεραρκετά”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER