Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 19:14

VBAC μετά από καισαρική;

Μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική; 

Οι 2 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα γεννούν με καισαρική τομή. Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ποσοστό καισαρικών τομών άνω του 10%-15%, οι Ελληνίδες ξεπερνούν το 60%!

Ας το ξεκαθαρίσουμε: Η καισαρική ως ιατρική πράξη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη μητέρα και το παιδί σε περιπτώσεις μόνο που πρέπει αναγκαστικά να γίνει, γιατί όπως κάθε μεγάλο χειρουργείο έχει κι αυτή τις επιπλοκές της (λοιμώξεις, αιμορραγία, αναπνευστική δυσχέρεια του νεογνού). Άρα δεν μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή μας.

Μην το ξεχνάμε ποτέ: Η καισαρική τομή ανήκει στα μεγάλα χειρουργεία.

Εγκυμοσύνη και τοκετός, ο ρόλος της Επιστήμης:

Στη σημαντικότερη στιγμή του ανθρώπου, τη στιγμή της γέννησης, εμείς οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες καλούμαστε να συνεργαστούμε αρμονικά με τη Φύση. Να σταθούμε δηλαδή σαν Επιστήμονες με σεβασμό και ηθική, δίπλα στη γυναίκα που γεννάει και να αφήσουμε τη Φύση να κάνει αυτό που τόσο καλά γνωρίζει... Γιατί η προσπάθεια και ο κόπος που καταβάλλει η έγκυος στον φυσιολογικό τοκετό δυναμώνει πρωτίστως την ίδια, τη σχέση του ζευγαριού και το δέσιμο, την επαφή δέρμα με δέρμα με το νεογέννητο.

Και από τη καισαρική τομή στον κολπικό τοκετό (VBAC)

Θα αναρωτηθείτε υπάρχει επιστροφή μετά από την καισαρική τομή, μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά; Όχι απλώς είναι εφικτό αλλά είναι πλέον και ένα αίτημα των καιρών μας. Και δεν είναι μόδα. Είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας, του κάθε ζευγαριού να επιλέξουν πώς θα γεννηθεί το παιδί τους, και αν θα μοιραστούν αυτή τη στιγμή που θα τους μείνει αξέχαστη σε όλη του τη ζωή.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική;

Η πιο συχνή ανησυχία των γυναικών είναι η πιθανότητα για ρήξη της μήτρας. 

Ένα ενδεχόμενο που σχεδόν μηδενίζεται όταν:

- Παρεμβληθεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη.
- Αποφευχθεί η λήψη βάρους, και εφαρμοστούν οι διεθνείς μαιευτικές οδηγίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
- Και κτιστεί η εμπιστοσύνη. Μεταξύ του ζευγαριού και της μαιευτική ομάδα, που θα ενημερώσει, θα προετοιμάσει και θα ενδυναμώσει τη γυναίκα στο θέμα του τοκετού.
- Αυτό ξεκινάει από την επιλογή του κατάλληλου ιατρού-εμβρυολόγου, ο οποίος δεν θα αρκεστεί στο λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, αλλά θα συμμεριστεί και το αρνητικό βίωμα, ή την τοκοφοβία, θα ψάξει κάτω από την κορυφή του παγόβουνου το κρυμμένο τυχόν σύνδρομο, θα προβλέψει και θα εγγυηθεί έναν ασφαλή φυσιολογικό τοκετό (μετά από 1 και 2 καισαρικές) με ευτυχισμένους γονείς και υγιή παιδιά.

Ο Πέτρος Νικολαΐδης είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, Ειδικός Περιγενετιστής, Καθηγητής Μαιευτικής-Γενετικής του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, με ειδικότητα στην Ιατρική Εμβρύου https://petrosnikolaidis.gr/


ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ M.D., PhD
Καθηγητής Γυναικολογίας-Μαιευτικής Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής

Ειδικός Εμβρυομητρικής Ιατρικής Παν/μίου Imperial College

- Καλαμάτα: Αντωνοπούλου 11 |Τ. 2106199000
https://petrosnikolaidis.gr | info@petrosnikolaidis.gr
https://www.facebook.com/embryoiatriki