Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 20:23

Με ικανοποιητικό ρυθμό οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας (βίντεο)

Με ικανοποιητικό ρυθμό οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας (βίντεο)

 

“Εχουμε κάνει 6.000 δόσεις εμβολίων, δεν έχει συμβεί κανένα παρατράγουδο, έχουν πάει όλα καλά” μας είπε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος.

Και σημείωσε ότι “ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα και τέλη Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες”.

Ειδικότερα, ο κ. Κατσαφάδος μας ενημέρωσε ότι “στο Κ.Υ. Καλαμάτας βρισκόμαστε στην 54η μέρα εμβολιασμού. Εχουμε εμβολιάσει περίπου 6.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 2.500 έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση και 1.000 περίπου είναι στην πρώτη δόση. Αυτή την περίοδο εμβολιάζονται άτομα άνω των 75 ετών και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή εργάζονται στον τομέα της υγείας. Ατομα 60-64 ετών εμβολιάζονται στα Κέντρα Υγείας Μεσσήνης, Αγίου Νικολάου και Πύλου”.

Μας πληροφόρησε ότι “στις 29 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών και στις 5 Απριλίου θα αρχίσει να εμβολιάζεται και η ομάδα 65-69 ετών”. Και σημείωσε πως “ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα ή τέλη Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες”.

Για τη μέχρι τώρα πορεία του εμβολιασμού ανέφερε ότι “πηγαίνουμε καλά, γιατί συνέχεια προστίθενται και καινούργια εμβολιαστικά κέντρα. Τις πρώτες δύο εβδομάδες εμβολιάζαμε 30-40 άτομα την ημέρα, τις επόμενες εβδομάδες 100, μετά 200 και όσο πάμε προστίθενται κέντρα κι αυξάνονται και οι εμβολιασμοί. Εδώ στο Κέντρο Υγείας εμβολιάζονται περίπου 110 άτομα την ημέρα. Σε επίπεδο νομού είμαστε σε πάνω από 500 άτομα την ημέρα. Εμβολιάζονται γύρω στα 180 στο νοσοκομείο και 40-50 άτομα στο καθένα από τα άλλα 3 εμβολιαστικά κέντρα”.

Για τη συνέχεια παρατήρησε πως “τις επόμενες ημέρες θα μπουν κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα στο νομό σε δράση. Περιμένουμε και εμβόλια μονοδοσικά, της Johnson, που είναι πιο εύκολα και πιθανότατα θα γίνονται και σε ιδιωτικές δομές, ιατρεία, φαρμακεία, οπότε θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των εμβολιασθέντων την ημέρα”.

 

ΕΜΒΟΛΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας διευκρίνισε πως “ό,τι εμβόλια έχουμε, τα κάνουμε. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κενό, μπορούμε να έχουμε ένστολους, από τη λίστα που έχει ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας. Επικοινωνούμε μαζί του και αυτός στέλνει άμεσα άτομα, τα οποία καλύπτουν δόσεις που δεν έχουν γίνει. Τονίζω ότι είναι λίγες αυτές οι δόσεις, ειδικά τώρα που κάνουμε τη δεύτερη δόση. Είναι ακριβώς προγραμματισμένα τα ραντεβού και δεν περισσεύει τίποτα”.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι “σήμερα ήρθε μια εγκύκλιος – τα άτομα από τους υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, θα υποβάλλονται σε ράπιντ τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Οντως στην αρχή υπήρχε ένα ποσοστό 40-50% από το νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επιθυμούσε, για κάποιο λόγο, να εμβολιαστεί. Αυτή τη στιγμή έχει σχεδόν μηδενιστεί. Και αυτοί οι λίγοι που δεν έχουν, είναι για λόγους υγείας κι έχουν προγραμματιστεί να εμβολιαστούν στο άμεσο μέλλον”.

Γ.Σ.