Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 09:23

Ασφυκτική πίεση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ρεκόρ ασθενών στην κλινική Covid (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Ασφυκτική πίεση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ρεκόρ ασθενών στην κλινική Covid (βίντεο)

 Τους 40 ασθενείς, τους περισσότερους από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας της, έφθασε χθες η κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Και όλα αυτά ενώ δόθηκαν 6 εξιτήρια, ωστόσο η κατάσταση στη Μεσσηνία είναι τόσο δραματική (118 κρούσματα προχθές Τρίτη) που έγιναν 11 εισαγωγές. Οι περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό στο νοσοκομείο είναι μέσης ηλικίας και υπάρχουν και νέοι από 22 χρονών, στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι. Η εκτίμηση της διοίκησης του νοσοκομείου είναι ότι σύντομα θα χρειαστεί νέα επέκταση της κλινικής Covid με εφαρμογή της β’ φάσης σχεδιασμού, μείωση κλινών στη Χειρουργική και περικοπή τακτικών χειρουργείων.

Στο μεταξύ, ένας ακόμα άνθρωπος, ένας 88χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα, έχασε τη ζωή του στην κλινική, ανεβάζοντας στους 4 τους θανάτους από κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη αναφέρθηκε στην επέκταση της κλινικής Covid με ακόμα 8 κλίνες, αλλά επεσήμανε ότι “δυστυχώς θα χρειαστούμε και άλλη επέκταση βλέποντας τα κρούσματα που υπάρχουν στην κοινότητα. Τα χθεσινά κρούσματα που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, θα παράξουν καινούργιους ασθενείς και ανάγκη νοσηλείας”. Η διοικήτρια ενημέρωσε πως η Τρίτη ήταν μέρα εξαίρεσης, λέγοντας πως “σχετικά με τα κρούσματα που είδαν οι γιατροί χθες, οι εισαγωγές ήταν λίγες, 25 θετικά, 8 οι εισαγωγές. Υπήρξε ένας παραπάνω φόβος στους θετικούς να προστρέξουν στο νοσοκομείο. Το 70% των θετικών που βλέπουμε κάθε μέρα χρειάζεται εισαγωγή”.

Οσον αφορά την επόμενη φάση της επέκτασης, διαβεβαίωσε ότι “το νοσοκομείο πάει στους σχεδιασμούς της β’ φάσης. Κάποιες υπηρεσίες πρέπει να περισταλούν, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλα” και διευκρίνισε: “Οι κλίνες των Παθολογικών δεν μπορούν να μειωθούν πολύ. Υπήρξαν μέρες με 90 παθολογικούς ασθενείς πλην Covid. Κάθε μέρα έχουμε 60 παθολογικούς ασθενείς. Ο μόνος τομέας που μπορούμε να παρέμβουμε για να μειωθούν οι κλίνες είναι ο χειρουργικός. Αναφερόμαστε στα τακτικά χειρουργεία, όχι στα επείγοντα και στα οξεία περιστατικά. Είναι για την εξοικονόμηση χώρων και νοσηλευτικού προσωπικού. Με 48 κλίνες στην κλινική Covid πρέπει να ενισχυθεί και το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό. Γίνεται ανακατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε”.

Για την εικόνα των ασθενών στην κλινική Covid ενημέρωσε πως “έχουμε κάποιους αρκετά μεγάλους, λίγους όμως. Είναι μέσης ηλικίας και νέοι από 22 χρονών. Η συντριπτική πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι”.

 

ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού, η κ. Αλειφέρη σημείωσε: “Υπήρξε ένας θάνατος εμβολιασμένου. Εχουμε 13.300 θανάτους από Covid, ανεμβολίαστοι, 1 ήταν ο εμβολιασμένος. Μέχρι τέλος Ιουνίου δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Οι 13.299 ήταν ανεμβολίαστοι, όχι επειδή έφταιγαν μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτούν. Οι αριθμοί τα λένε όλα. Εχουμε 4.000 κρούσματα και έχουμε 16 θανάτους. Θυμάστε τι γινόταν με τόσες χιλιάδες κρούσματα, την εποχή που δεν υπήρχε ο εμβολιασμός; Αυτό που αποδεικνύουν οι αριθμοί, δεν μπορούμε να το αμφισβητούμε. Ασφαλώς και οι άνθρωποι που είμαστε εμβολιασμένοι μπορεί να αποκτήσουμε τον ιό, να νοσήσουμε ελαφρά. Αν δεν είχαμε εμβολιαστεί θα νοσούσαμε πολύ βαρύτερα, θα κινδυνεύαμε πολύ περισσότερο. Μπορούμε να κολλήσουμε και να μεταδώσουμε τον ιό με πολύ λιγότερη πιθανότητα. Οι άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και ρισκάρουν πολύ σοβαρά. Αυτό φαίνεται στις νοσηλείες μας, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η μόνη βοήθεια που μπορούν να δώσουν στον εαυτό τους, στην κοινωνία, στους φίλους, στους συγγενείς και στο σύστημα υγείας είναι να εμβολιαστούν”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER