Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 22:34

Ερώτηση Κρίτωνα Αρσένη για την υγεία στη Μάνη

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Κρίτωνα Αρσένη για την υγεία στη Μάνη

Ερώτηση με θέμα “Ο Δήμος Δυτικής Μάνης χωρίς υγειονομική περίθαλψη” κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης βρίσκεται σε κατάσταση έκρυθμης υπολειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η μοναδική πρωτοβάθμια μονάδα υγείας στην περιοχή και εξυπηρετεί 7.258 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται. Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας απέχει 45 χλμ. δύσβατου ορεινού δρόμου από την έδρα του δήμου Καρδαμύλη” και προσθέτει: “Εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια το Κ.Υ. υπολειτουργεί. Από την 1η Σεπτέμβρη τέθηκαν σε αναστολή εργασίας οι δύο οδηγοί του απαρχαιωμένου ασθενοφόρου. Επιπλέον, σε αναστολή τέθηκαν 1 ιατρός Γενικής Ιατρικής, 1 συντηρητής και ένα άτομο από τη γραμματεία. Αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο 3 ιατροί διαθέσιμοι, καθώς κάποιοι μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κι ένας γιατρός βγήκε σε αναστολή και αναγκάζονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Στην περίπτωση που χρειάζεται γιατρός να συνοδεύσει τη διακομιδή, τότε το Κ.Υ. μένει χωρίς γιατρό στην εφημερία του. Τον ρόλο του πληρώματος ασθενοφόρου έχει αναλάβει ο Σύλλογος Πολιτών “Γαία”. Με προσωπικές θυσίες των πολιτών εκτελούνται διακομιδές ασθενών από τροχαία, πτώσεις και διακομιδές ατόμων με κινητικά προβλήματα κ.ά. Η ελεύθερη επιλογή των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ο κυβερνητικός αυταρχισμός οδήγησε σε κενές οργανικές θέσεις και σε απελπισία την πλειοψηφία των πολιτών που δεν έχουν πια περίθαλψη ούτε πρωτοβάθμια, αλλά ούτε και για τα σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας”.
Ο Κρ. Αρσένης ρωτάει τον υπουργό: “Εδώ και 24 ημέρες ολόκληρος ο Δήμος Δυτικής Μάνης είναι χωρίς ασθενοφόρο. Αν χαθεί κάποια ζωή εξαιτίας της τραγικής αυτής έλλειψης θα ευθύνεται ή όχι η κυβέρνηση; Γιατί δεν αντικαθίσταται το παμπάλαιο ασθενοφόρο που έχει «γράψει» πάνω από 1 εκατ. χιλιόμετρα κι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο εργασιών του; Πότε θα καλυφθούν τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό, ιατρούς και εξοπλισμό; Πόσα άτομα θα προσληφθούν και πόσα είναι τα οργανικά κενά; Θα προσληφθούν βάσει 3μηνων συμβάσεων; Γνωρίζει για την ανεκτίμητη προσφορά του Συλλόγου “Γαία”; Πως έχει στηρίξει αυτή την προσπάθεια των πολιτών; Δεσμεύεται να διευκολύνει στην πράξη το έργο που προσφέρει στην υγεία των κατοίκων;”.


NEWSLETTER