Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 09:21

Αλειφέρη για πορεία του κορονοϊού στη Μεσσηνία - Αύξηση ασθενών και θανάτων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Αλειφέρη για πορεία του κορονοϊού στη Μεσσηνία - Αύξηση ασθενών και θανάτων (βίντεο)

“Στατιστικά έχει ανέβει ο μέσος όρος της θνητότητας, αλλά όχι τόσο όσο ενδεχομένως δίνεται η εντύπωση από την ανακοίνωση των θανάτων”, υποστήριξε χθες απαντώντας σε ερώτησή μας για την αύξηση θανάτων από κορονοϊό και στη Μεσσηνία, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη.

“Είναι πάρα πολλές οι εισαγωγές, δεν είναι πάρα πολλοί οι θάνατοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά και παρατήρησε: “Στατιστικά αν είναι πολλοί οι ασθενείς θα αυξηθεί και το ποσοστό θανάτων. Αυτό το κύμα πανελληνίως έχει πολλούς θανάτους και σε νεότερες ηλικίες”. Είπε πως “δεν τίθεται θέμα επιλογής ασθενών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, δεν έχει συμβεί ποτέ”, αλλά αναφέρθηκε στην “πλατφόρμα του ΕΚΑΒ που έχει κριτήρια όταν ψάχνονται οι κενές κλίνες”. Σημείωσε ότι “η κλινική Covid από την ώρα που αύξησε ασθενείς, θα πρέπει να ενισχυθεί” και παραδέχθηκε πως “είμαστε κοντά στο επίπεδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Στο ΤΕΠ βλέπουμε 25 - 30 ανθρώπους με κορονοϊό κάθε μέρα. Είναι λιγότεροι ασθενείς, αλλά βαρύτερες οι νοσηλείες”.

Σε δήλωσή της η κ. Αλειφέρη επιβεβαίωσε ότι “η εξέλιξη είναι δυσάρεστη κυρίως για τη βαρύτητα των νοσηλειών, τις διασωληνώσεις  και την απώλεια ανθρώπων”. Επεσήμανε πως “η Εντατική Covid έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της και ασθενείς διασωληνωμένοι διακομίζονται” κι ενημέρωσε για την ενίσχυση με 2 γενικούς γιατρούς από τα κέντρα υγείας για ένα μήνα, για τα Επείγοντα και την κλινική Covid και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για 3 ιδιώτες πνευμονολόγους για να ενισχύσουν την κλινική. “Με αυτό το σχήμα το νοσοκομείο θα αντεπεξέλθει στη διαχείριση των καταστάσεων που ζούμε” είπε η διοικήτρια, αλλά παρατήρησε πως “αν έχουμε ταυτόχρονα πολλές νοσηλείες θα υπάρχει θέμα, αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούμε”. Ωστόσο, ανέφερε ότι “το δικό μας νοσοκομείο ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλα”. Προέτρεψε τους συμπολίτες μας “να αναθεωρήσουν τη στάση τους στα θέματα του εμβολιασμού και της ατομικής προστασίας”, ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές για την τεράστια προσπάθεια κι εκτίμησε πως “η κοινωνία είναι που θα κρίνει την εξέλιξη στο νομό μας”.

 

“ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ”

Δήλωσε ότι “η Μεσσηνία δεν είχε λόγο να φθάσει σε αυτό το επίπεδο”, επιμένοντας στην ανάγκη συνδρομής ιδιωτών γιατρών και προσθέτοντας πως “δεν πρέπει να φθάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, σε επιστράτευση”. Τόνισε ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί είναι αυτοί που πιέζουν το ΕΣΥ με βαριές νοσηλείες.

Για την  πλατφόρμα του ΕΚΑΒ που έχει κριτήρια όταν ψάχνονται οι κενές κλίνες, ανέφερε πως “είναι γνωστό από το παρελθόν, δεν είναι μόνο θέμα Covid. Οταν στην πλατφόρμα για κενή κλίνη εκκρεμούν πολλοί ασθενείς, ανάλογα με την ηλικία και με την πάθηση, με διάφορα κριτήρια που έχει η πλατφόρμα βρίσκονται οι κλίνες και νοσηλεύονται”. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι λόγω του εξοπλισμού που διαθέτει το νοσοκομείο παρέχει υποστήριξη με αξιόπιστο εξοπλισμό σε ασθενείς που διασωληνώνονται στην κλινική Covid και σε άλλες κλινικές.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Οσον αφορά την αύξηση στον εμβολιασμό που παρατηρείται αυτή την περίοδο, παρατήρησε ότι τα εμβόλια αυξάνονται καθημερινά. Είχαν κατέβει στα κάτω από 100 την ημέρα και τώρα είναι γύρω στα 350, με πολλές πρώτες αλλά και τρίτες δόσεις.

“Για να αποκτήσουμε ανοσία θα πρέπει να την αποκτήσει η κοινωνία ταυτόχρονα. Θα πρέπει γρήγορα να εντείνουμε τη συμμετοχή μας στον εμβολιασμό”, κατέληξε η κ. Αλειφέρη.

Γ.Σ.


NEWSLETTER