Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 08:11

Σωματείο «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος»: Προσφορά εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Σωματείο «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος»: Προσφορά εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

 

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας εξόπλισε με μηχανήματα τον προηγούμενο χρόνο, μαζί με άλλα 14 νοσοκομεία της χώρας, το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”.

Ο οργανισμός, ο οποίος καλύπτει σημαντικές ανάγκες παιδιατρικών τμημάτων του ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια, έχει εξοπλίσει κατά το παρελθόν χώρους Επειγόντων, Παιδιατρικές Κλινικές και Ιατρεία σε όλη την Πελοπόννησο. Εχει στόχο τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών και την αναβάθμιση της νοσηλείας τους στη χώρα μας. Από το Νοέμβριο 2020 έως και πέρυσι τον Οκτώβριο, η συνολική αξία του έργου του ανήλθε σε 218.491,58 ευρώ.

 

ΕΧΟΥΝ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ 1.605.000 ΠΑΙΔΙΑ

Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων που λαμβάνει το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” από τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας που εξοπλίζει, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του 1.605.000 παιδιά. Στόχος του σωματείου είναι να αναβαθμίσει και να εξοπλίσει όλα τα Παιδιατρικά Τμήματα των νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας. Τις σημαντικές ανάγκες των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα καταφέρνει να τις καλύψει χάρη στη στήριξη των χορηγών, των δωρητών, των μελών και των φίλων του σωματείου.

Έτσι, από το Νοέμβριο 2020 έως και πέρυσι τον Οκτώβριο το σωματείο δημιούργησε και 3 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στα Νοσοκομεία Αγρινίου, στο “Τζάνειο” Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Κύμης. Επίσης, εξόπλισε με τα απαραίτητα μηχανήματα μια Παιδιατρική Κλινική και 3 Παιδιατρικά Ιατρεία στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας και “Καραμανδάνειο” Πατρών και τις δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Νίκαιας και Κυψέλης. Επίσης, πρόσφερε εξοπλισμό και μηχανήματα σε ακόμα 15 νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και της Κυπαρισσίας.

 

ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Επίσης, από τον Νοέμβριο 2020 μέχρι και πέρυσι τον Οκτώβριο, το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” χρηματοδότησε ένα σεμινάριο PLS (Paediatric Life Support) και ένα σεμινάριο APLS (Advanced Paediatric Life Support) σε συνεργασία με την  APLS Crete στην Κρήτη, όπου συνολικά 48 ιατροί και νοσηλευτές ιατροί εκπαιδεύτηκαν στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών.

Συγχρόνως, στο πλαίσιο του προγράμματος “Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων” (η πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%) υλοποιήθηκαν 41 παρουσιάσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, τις οποίες παρακολούθησαν 1.013 παιδιά.

 

ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Σήμερα στους άμεσους στόχους του σωματείου είναι να εξοπλίσει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου και το Κέντρο Υγείας Μήλου, να αγοράσει μηχανήματα απαραίτητα για την κάλυψη ουσιαστικών και άμεσων αναγκών σε 6 ακόμη Παιδιατρικά Τμήματα νοσοκομείων της χώρας, καθώς και να εξοπλίσει τα Παιδιατρικά Τμήματα στα Νοσοκομεία Κυπαρισσίας και Κορίνθου και των Κέντρων Υγείας Κω, Κρανιδίου και Τήνου, καθώς και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σκύρου.

 

ΜΚΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” διακρίθηκε στα Bravo Sustainability Dialogue &  Awards 2021 για την πρωτοβουλία “Αναβάθμιση των Παιδιατρικών Τμημάτων των Νοσοκομείων και των  Κέντρων Υγείας της Ελλάδας” στον πυλώνα των Συνεργασιών (In Action).

Επίσης, βραβεύτηκε για 5η συνεχή χρονιά ως “ΜΚΟ της Χρονιάς” στην κατηγορία Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια στο θεσμό των Hellenic Responsible Business Awards 2021 που διοργάνωσε η Boussias Communications και το περιοδικό Marketing Week.

Για 5η συνεχή χρονιά η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” διακρίθηκε και στο θεσμό των Healthcare Business Awards 2020 που διοργάνωσε η Boussias Communications και το Health Daily, παραλαμβάνοντας το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία “Προσφορά στην υγεία από ΜΚΟ”.

 

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ακόμα, το Σωματείο συμμετείχε στο πρόγραμμα “Θαλής ΙΙ – Χαρτογράφηση και αξιολόγηση Ελληνικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων” που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση HIGGS σε συνεργασία με ερευνητές από 3 πανεπιστήμια, και χρηματοδοτήθηκε από τα Κοινωφελή Ιδρύματα: ΤΙΜΑ, Σταύρος Νιάρχος, Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Καπετάν  Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” αξιολογήθηκε σε δύο πεδία δραστηριοποίησης, Εκπαίδευση και Υγεία, λαμβάνοντας και στα δύο πεδία την υψηλότερη βαθμολογία που συγκεντρώθηκε από τις ΜΚΟ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.