Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 08:48

Ανησυχία για την έλλειψη φαρμάκων στη Γενική Συνέλευση του ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ

Γράφτηκε από τον

 

Η μεγάλη συμβολή των φαρμακοποιών και των συνεταιρισμών τους την περίοδο της πανδημίας και το σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που ταλανίζει τους ασθενείς, τους φαρμακοποιούς και τους υπόλοιπους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας, τονίστηκαν το Σαββατοκύριακο σε συνάντηση και στη γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νοτίου Πελοποννήσου (ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ), στο ξενοδοχείο “Ακτή Ταΰγετος” στη Μικρή Μαντίνεια.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) Βασίλης Μπιρλιράκης που παρέστη στις εκδηλώσεις του ΣΥΦΑΝΟΠΕ, επεσήμανε ότι η ομοσπονδία έχει κάνει προτάσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων που πρέπει να γίνουν αποδεκτές, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα και σημείωσε πως η έλλειψη αφορά φάρμακα που “θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια, τη φαρμακοθεραπευτική εμπειρία του ασθενή που είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα υγείας”.

Ειδικότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία του προέδρου της ΟΣΦΕ Β. Μπιρλιράκη, σε συζήτηση με τα μέλη του συνεταιρισμού εξετάστηκαν επίκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία κι έγιναν προβλέψεις για την εξέλιξη της φαρμακευτικής αγοράς τα επόμενα χρόνια.

Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση για την έγκριση του προϋπολογισμού 2022 και διεξήχθησαν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων διοικητικών οργάνων του ΣΥΦΑΝΟΠΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΝΟΠΕ Νίκος Μάραντος ενημέρωσε ότι “συζητήσαμε το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων που είναι αρκετά έντονο τον τελευταίο καιρό, καθώς και για τις αιτίες για το τι μπορούμε να κάνουμε”. Ανέφερε ότι συζήτησαν και για το ρόλο των φαρμακοποιών και των συνεταιρισμών την περίοδο της πανδημίας και παρατήρησε: “Είναι πάρα πολύ σημαντικός. Φανταστείτε να μην υπήρχαν τα φαρμακεία να κλείσουν τα ραντεβού για τα εμβόλια, να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Να μην υπήρχαν τα φαρμακεία να διαθέσουν τα self tests, για να μπορέσουν να δουν πραγματικά και να πιστοποιήσουν αν υπάρχει θετικό ή αρνητικό”. Επεσήμανε ότι “η συμβολή μας αυτή την περίοδο ήταν πραγματικά μεγάλη και πιστεύω ότι πρέπει και το κράτος να δει ακριβώς ότι οι φαρμακοποιοί αποτελούν ένα σοβαρό κρίκο στην αλυσίδα της υγειονομικής περίθαλψης. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που θα πρέπει η πολιτεία να το δει με συγκεκριμένο τρόπο και να ξέρει ότι μέσα από μελέτες που έχουν γίνει, εξοικονομούνται πόροι πάρα πολύ, όταν υπάρχει πρόληψη”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Μπιρλιράκης είπε ότι “η ΟΣΦΕ βρίσκεται εδώ για να τιμήσει ένα από τα 25 μέλη της, τον ΣΥΦΑΝΟΠΕ, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, προκειμένου να αναδείξει το πολύ σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων το οποίο ταλανίζει τους ασθενείς, τους φαρμακοποιούς και τους υπόλοιπους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας”.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ενημέρωσε ότι και με συνεργασία του ΣΥΦΑΝΟΠΕ η Ομοσπονδία προχώρησε στη δημιουργία μιας εργασίας, που “αναλύει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, το οποίο είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι αφορά πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών κι επηρεάζει την έκβαση της υγείας τους”. Σε αυτή την εργασία η Ομοσπονδία αναλύει τις αιτίες και τον αντίκτυπο και κάνει προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στους υπόλοιπους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας. Οι προτάσεις ξεκινούν από τον ασθενή, συνεχίζουν στο φαρμακείο και στον φαρμακοποιό, στο χονδρεμπόριο, στη φαρμακοβιομηχανία και στον εποπτικό φορέα, τον ΕΟΦ. “Ευελπιστούμε μέρος ή και το σύνολο των προτάσεων αυτών να γίνουν αποδεκτές, προκειμένου να αμβλύνουμε το πρόβλημα”, παρατήρησε ο κ. Μπιρλιράκης.

Σημείωσε τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που εκτείνεται από τη φύλαξη, αποθήκευση και διάθεση των self tests, έως και των μέσων ατομικής προστασίας και των εμβολίων. “Ταυτόχρονα αυτό αποδεικνύεται κι ενισχύεται από το γεγονός ότι οι συνεταιρισμοί 365 μέρες το χρόνο βρίσκονται στο πλευρό του μέλους και των υπόλοιπων φαρμακοποιών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και είναι και παντός καιρού”, επεσήμανε κι εξήγησε πως “πολύ πρόσφατα στην κακοκαιρία στη χώρα μας οι μοναδικές επιχειρήσεις που λειτούργησαν στις πληττόμενες περιοχές ήταν φαρμακεία και φαρμακαποθήκες”.

Τέλος, εξήρε την προσπάθεια που γίνεται από τον ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ “που όλη αυτή την περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας στήριξε τα μέλη του και υποβοήθησε τον σκοπό της προσφοράς των μελών του και των υπόλοιπων φαρμακοποιών”.

ΓΙΑΤΙ ΕΝΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι “το φαινόμενο των ελλείψεων των φαρμάκων είναι διαχρονικό, θα συνεχίσει να υπάρχει, ωστόσο την εποχή αυτή είναι πάρα πολύ έντονο” και διευκρίνισε: “Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν συμπέσει πάρα πολλές αιτίες. Τα προβλήματα που υπήρξαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και η έκρηξη στη ζήτηση κάποιων προϊόντων λόγω πανδημίας, οδήγησαν στο να ενταθούν τα προβλήματα αυτά”.

Οσον αφορά τα γενόσημα παρατήρησε ότι “στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πέρα από τα φάρμακα αναφοράς, τα λεγόμενα πρωτότυπα, υπάρχουν και τα γενόσημα φάρμακα που βάσει της αδειοδότησής τους έχουν ίδια αποτελεσματικότητα, ίδια ασφάλεια, ίδια ποιότητα, στα οποία θα μπορούσαν να στραφούν οι ασθενείς με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους”.

Για τις εξαγωγές των φαρμάκων και τα κέρδη των εταιρειών παραδέχθηκε πως “μία από τις αιτίες που εντείνεται το πρόβλημα είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Δηλαδή, τα φάρμακα τα φθηνά που φεύγουν από τη χώρα μας και πηγαίνουν σε χώρες του εξωτερικού, όπου η τιμή τους είναι μεγαλύτερη ή και πολλαπλάσια” και πρόσθεσε: “Στο σημείο αυτό θέλουμε να παρέμβουμε, προκειμένου να περιορίσουμε αυτή την κατάσταση. Και γι’ αυτό μέσα στη λίστα των προτάσεών μας περιέχονται και προτάσεις, οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο αυτό, αλλά και να περιορίσουν και τη δράση φαρμακαποθηκών που έχουν αποκλειστικά εξαγωγικό χαρακτήρα. Αυτό είναι ζήτημα ελέγχου από τον εποπτικό φορέα και ζήτημα νομοθέτησης από το υπουργείο Υγείας”.

Τέλος, επεσήμανε ότι “υπάρχουν φάρμακα που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια, τη φαρμακοθεραπευτική εμπειρία του ασθενή που είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα υγείας”.

Γ.Σ.