Σάββατο, 06 Αυγούστου 2022 21:11

Η ΟΕΝΓΕ για τις μετακινήσεις γιατρών από την Καλαμάτα στη Σπάρτη

Γράφτηκε από την
Η ΟΕΝΓΕ για τις μετακινήσεις γιατρών από την Καλαμάτα στη Σπάρτη

 

Στις μετακινήσεις 4 επικουρικών χειρουργών από το Νοσοκομείο Καλαμάτας σε αυτό της Σπάρτης αντιδράει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Κάνει λόγο για παράνομη πρακτική που ζημιώνει τους πολίτες της Μεσσηνίας και κοροϊδεύει και τους πολίτες της Λακωνίας.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί “να σταματήσουν οι ανωτέρω μετακινήσεις και να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις και όσες ακόμα απαιτούνται, προκειμένου να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Σπάρτης κανονικά”.

Ειδικότερα, σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ η ομοσπονδία σημειώνει:

“Η 6 η ΥΠΕ για μια ακόμα φορά προβαίνει σε έκτακτες ημερήσιες μετακινήσεις ιατρών για εφημερίες, αυτή τη φορά από το Nοσοκομείο Καλαμάτας σε αυτό της Σπάρτης για το μήνα Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, μετακινούν 4 επικουρικούς χειρουργούς για κάλυψη εφημεριών. Πρόκειται για καθιερωμένη πρακτική που είναι όμως ακόμα και με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παράνομη.

Επί της ουσίας αποδυναμώνουν το Nοσοκομείο Καλαμάτας, για να μπαλώσουν τρύπες στο Nοσοκομείο Σπάρτης. Αυτή η τακτική αφενός ζημιώνει τους πολίτες της Μεσσηνίας που στερούνται σημαντικές ιατρικές υπηρεσίες και αφετέρου κοροϊδεύει και τους πολίτες της Λακωνίας ότι δήθεν λύνεται το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού του νοσοκομείου.

Θυμίζουμε ότι στο Nοσοκομείο Πύργου αντίστοιχη κατάσταση συμβαίνει στην Παθολογική κλινική για πάνω από ένα χρόνο με συνεχείς μετακινήσεις για εφημέρευση. Η πολιτική που ακολουθούν πιστά, παρά τις μικροδιαφορές τους, τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως και η ενίσχυση της αυτοτελούς επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων προκειμένου να λειτουργήσουν ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες, ενισχύει αυτή την κατάσταση.

Τέτοιες πρακτικές είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία ενός ασφυκτικού εργασιακού περιβάλλοντος για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, γεγονός που αν μη τι άλλο όχι μόνο δεν ελκύει νέους γιατρούς στο ΕΣΥ, αλλά τους εξωθεί πολλές φορές και στην παραίτηση”.


NEWSLETTER