Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 09:10

Κέντρο Υγείας Καλαμάτας: Διαθέσιμα πλέον τα επικαιροποιημένα εμβόλια - Τι ισχύει με τον οικογενειακό γιατρό (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κέντρο Υγείας Καλαμάτας: Διαθέσιμα πλέον τα επικαιροποιημένα εμβόλια - Τι ισχύει με τον οικογενειακό γιατρό (βίντεο)

 

Από χθες το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας ξεκίνησε τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό. Εμβόλια που θα γίνονται στο Κ.Υ. κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ενώ κάθε Δευτέρα θα γίνονται αυτά της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Γι’ αυτά μας ενημέρωσε ο διευθυντής του Κ.Υ. - γιατρός χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος, επισημαίνοντας ότι “καλό θα ήταν να γίνει αυτή η δόση, γιατί με αυτόν τον τρόπο έχουμε μια πάρα πολύ καλή κάλυψη”.

Ειδικότερα, ο κ. Κατσαφάδος μας είπε ότι “υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια που καλύπτουν την υποπαραλλαγή της Ο και οι πρώτες 200 δόσεις ήδη έχουν έρθει στο Κέντρο Υγείας και περιμένουμε και άλλες”.

Για τους εμβολιασμούς που θα γίνονται, παρατήρησε: “Μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί γίνονταν στο Κ.Υ. κάθε Δευτέρα πρωί. Τώρα προστέθηκαν άλλες δύο μέρες, η Τρίτη και η Πέμπτη. Ξεκινάμε από αυτή την Πέμπτη (χθες). Την Τρίτη και την Πέμπτη το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και θα κάνει κατ’ αποκλειστικότητα τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Δηλαδή, ένας συμπολίτης μας που θέλει να κάνει ένα κλασικό εμβόλιο, την πρώτη ή τη δεύτερη δόση θα έρχεται τις Δευτέρες. Το ραντεβού θα κλείνεται αυτόματα για Δευτέρα. Αν θέλει την επικαιροποιημένη, την ενισχυτική αυτή δόση θα έρχεται Τρίτη ή Πέμπτη”.

Εξήγησε ότι “τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν καλύπτουν κάποιον συμπολίτη μας, που θέλει να κάνει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Είναι ενισχυτικά για κάποιον που έχει εμβολιαστεί πλήρως, που έχει κάνει τουλάχιστον τις δύο δόσεις. Αν έχει κάνει τρεις ή και την 4η, μπορεί να κάνει την επαναληπτική του. Και δύο μήνες μετά την τελευταία δόση, μπορεί να το επαναλάβει χωρίς πρόβλημα. Αν και καλό θα ήταν να περίμενε μερικούς μήνες, γιατί τα κλασικό εμβόλια από 3 έως 6 μήνες μας καλύπτουν”.

Μας ενημέρωσε ότι “ξεκινάμε, έχουν γραφτεί μερικοί συμπολίτες μας, γιατί επίσημα ξεκίνησαν την Τετάρτη σε περιοχές της πατρίδας μας. Εχουν γραφτεί περίπου 10 συμπολίτες και πιστεύω ότι σιγά - σιγά θα αυξηθεί ο αριθμός”.

Για το αν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα, μας απάντησε: “Η Επιτροπή Εμβολιασμού συνιστά να το κάνουν και άνω των 60 ετών, αλλά και όλα τα άτομα μικρότερης ηλικίας που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή θέλουν να το κάνουν. Δεν υπάρχει αντένδειξη ούτε υπάρχουν παρενέργειες. Είναι πολύ πιο ελαφριά δόση. Από τα πειραματικά δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας και από τους εθελοντές, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα. Και καλό θα ήταν να γίνει αυτή η δόση, γιατί με αυτόν τον τρόπο έχουμε μια πάρα πολύ καλή κάλυψη”.

Τέλος, ο κ. Κατσαφάδος μας πληροφόρησε πως “αναμένεται ένα πολυδύναμο εμβόλιο για τον κορονοϊό που συζητιέται. Τέλος του έτους - αρχές του 2023 θα κυκλοφορήσει. Θα είναι ένα εμβόλιο που θα μας καλύπτει πλήρως και για πολλές μεταλλάξεις και δεν θα χρειάζεται να το κάνουμε κάθε 3 - 4 - 5 μήνες”.

Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Για τον προσωπικό γιατρό ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας ανέφερε ότι “είναι ένας θεσμός που καλό θα ήταν να λειτουργήσει, γιατί θα προσφέρει πάρα πολλά στους συμπολίτες μας” κι εξήγησε:

“Ο πολίτης θα έχει ένα δικό του γιατρό ο οποίος θα ξέρει το ιστορικό του, θα ενημερώνει τον φάκελό του, έτσι ώστε αν χρειαστεί να πάει σε κάποιον άλλον γιατρό, να μπορεί ο γιατρός που θα πάει, μπαίνοντας μέσα στο σύστημα να δει ακριβώς ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς”.

Μας ενημέρωσε ότι “γράφονται συμπολίτες μας καθημερινά εδώ στο Κ.Υ, υπάρχει ένας διοικητικός υπάλληλος που τους γράφει στον προσωπικό γιατρό. Μπορούν να ‘ρθούν, δηλαδή, με τον ΑΜΚΑ τους και να τους γράψουμε ή μπορούν να γραφτούν και με άλλους τρόπους, με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την Εφορεία, Taxisnet”.

Επιβεβαίωσε πως “έχουμε μερικές προθεσμίες μέχρι τον Οκτώβριο, γιατί από τότε και μετά θα υπάρχει μια ποινή γι’ αυτούς που δεν θα έχουν γραφτεί, όσον αφορά τη συνταγογράφηση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ποινή θα αυξηθεί για όσους δεν θα έχουν γραφτεί από την 1η Ιανουαρίου 2023”.

Εκτίμησε ότι “με τα δεδομένα που έχουμε και με τον ρυθμό που εγγράφονται οι συμπολίτες μας, είμαστε σε καλό δρόμο”, όμως, εξέφρασε επιφύλαξη για τον αριθμό των γιατρών που μετέχουν στο νέο θεσμό, επισημαίνοντας: “Οι γιατροί που ανήκουν στο Σύστημα Υγείας, οι γενικοί και οι παθολόγοι γίνονται προσωπικοί γιατροί. Οπως έχει πει ο υπουργός, σε περίπτωση που δεν φθάσουν, θα πάρουν και άλλες ειδικότητες, πνευμονολόγους, ειδικές παθολογικές ειδικότητες. Πιστεύω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι ιδιώτες θα συνεχίσουν να γράφονται στο σύστημα και υποθέτω θα αρκέσουν. Και η ροή των συμπολιτών μας που γράφονται, δεν είναι αρκετά μεγάλη. Οπότε μέχρι στιγμής υπάρχει μία ισορροπία. Ο Οκτώβριος είναι κοντά, ελπίζω μέχρι τότε να είμαστε σε καλό δρόμο”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER