Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 18:30

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Eναρξη λειτουργίας κινητής μονάδας ψυχικής υγείας (βίντεο)

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Eναρξη λειτουργίας κινητής μονάδας ψυχικής υγείας (βίντεο)

 

Την έναρξη λειτουργίας της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας του Νοσοκομείου Μεσσηνίας ανακοίνωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη.

Η λειτουργία της εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014-2020”, στην πράξη με τίτλο “Ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας” με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Είναι προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και όπως ενημέρωσε η κ. Αλειφέρη χρηματοδοτεί μισθοδοσίες και τα έξοδα λειτουργίας και κίνησης.

Η πράξη αφορά στην ανάπτυξη υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον, με την ανάπτυξη ενός νέου κλιμακίου, το οποίο θα απευθύνεται σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, προκειμένου αυτές να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο της κοινότητας, σύμφωνα με τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής.

Η διάρκεια χρηματοδότησης των υπηρεσιών θα είναι έως 18 μήνες.

Βασικός στόχος των δράσεων είναι η αποφυγή των εισαγωγών και νοσηλειών των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, μέσω της έγκαιρης παρέμβασης και της διασφάλισης της συνέχειας στη θεραπεία και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση με βάση τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής.

Η υπηρεσία στελεχώνεται από: Εναν ΠΕ ψυχίατρο, μια ΠΕ ψυχολόγο, μια ΤΕ κοινωνική λειτουργό και μια ΤΕ επισκέπτρια υγείας.

Θα καλύπτει τις περιοχές της Μεσσηνίας σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας κι εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα είναι οι ενήλικοι ασθενείς (ηλικίας 18 και άνω) κάτοικοι του νομού και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η κ. Αλειφέρη πληροφόρησε πως “είμαστε στη διαδικασία σύστασης του μητρώου των ωφελουμένων και η εκτεταμένη ενημέρωση έχει αυτό τον στόχο: Να έρθουμε σε επαφή με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων, με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα τους προέδρους των κοινοτήτων που έχουν γνώση περιστατικών που χρήζουν της βοήθειάς μας, καθώς και με συλλόγους που έχουν αυτή τη δραστηριότητα και μπορούν να συνεισφέρουν. Θα καταρτιστεί το μητρώο και θα αρχίσουν οι επισκέψεις στους ανθρώπους αυτούς, προκειμένου να είναι λειτουργικοί και να ζουν στην κοινότητα, στο χώρο τους”.

Η διοικήτρια ανέφερε ότι “δεν υπάρχει ψυχίατρος στις προκηρύξεις με αποκλειστική απασχόληση στην κινητή μονάδα. Θα την υποστηρίξει ο διευθυντής της Ψυχιατρικής, ο κ. Λαζαρου στο πρώτο στάδιο και αν βρεθεί μόνιμος ψυχίατρος είτε με δελτίο παροχής υπηρεσιών για τη συνέχεια”.

Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχει δυνατότητα ένταξης της δομής στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο και ακόμα μετά το τέλος των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, να μείνει μόνιμη η λειτουργία της με χρηματοδότηση από το νοσοκομείο”.

Στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: Τηλέφωνο 27213 63439, email: kmpsy@nosokomeiokalamatas.gr