Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 09:06

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Κλεισμένα μέχρι τέλος του χρόνου τα ραντεβού για μαστογραφία!

Γράφτηκε από την

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη, την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού. Κι επειδή οι σωστές επιλογές μειώνουν δυσάρεστες καταστάσεις, κάθε γυναίκα που φροντίζει το σώμα και την υγεία της και... δεν ξορκίζει τον καρκίνο του στήθους με τον απήγανο, κάνει μαστογραφία κάθε χρόνο και μια φορά το μήνα αυτοεξέταση μαστού, τρέφεται σωστά και ασκείται.

Αλλωστε η σωστή ενημέρωση για την πρόληψη σημαίνει και την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, μια μορφή καρκίνου με αυξημένα ποσοστά. Ετησίως υπολογίζεται πως 4.500 γυναίκες νοσούν, γι’ αυτό και καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να αμελεί τον τακτικό περιοδικό της έλεγχο αφού ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ είναι ο πρώτος στις γυναίκες και η δεύτερη αιτία θανάτου.

 

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δυστυχώς έχει πάψει να λειτουργεί το Ιατρείο Μαστού και μάλιστα πολύ πριν ο Covid-19 αναστείλει τη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων της νοσηλευτικής μονάδας. Είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Ιούλιο 2013 και για πέντε χρόνια, και σε αυτό απευθύνονταν και ανασφάλιστες γυναίκες που ήθελαν να εξετάσουν το μαστό τους. Λειτουργεί, ωστόσο, για όλες τις γυναίκες, κάθε ηλικίας, ασφαλισμένες ή και ανασφάλιστες, κάθε Πέμπτη ο μαστογράφος. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία τηλεφωνικά στο 27213 63691-692-693 (από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ.-1 μ.μ.) ή με αυτοπρόσωπη παρουσία στην Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων. Και επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη και τα ραντεβού κλεισμένα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, κάποια που θέλει να κάνει την μαστογραφία της θα πρέπει έγκαιρα να κλείσει το ραντεβού της, γιατί και ο όγκος δουλειάς και ο κόσμος που πηγαίνει για προληπτικές εξετάσεις στο νοσοκομείο είναι αυξημένος. Εξάλλου, η μαστογραφία συνταγογραφείτε - είτε λοιπόν στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, είτε στην υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού στο νοσοκομείο ή στο γυναικολόγο της, μια γυναίκα μπορεί να πάει για να της γράψουν το παραπεμπτικό τους, αλλά να προσέξει να έχει κλείσει πιο πριν το ραντεβού της για τη μαστογραφία, γιατί και η ισχύ της συνταγογράφησης είναι για ένα μήνα.

 

ΕΥΚΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ

Εκτός από τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη μαστογραφία, κάθε γυναίκα πρέπει, κάθε μήνα, να εξετάζει το μαστό της με τη λογική να γνωρίσει το σώμα της, να γνωρίσει το μαστό της και έτσι οτιδήποτε ξαφνικά εμφανίζεται να το αναγνωρίζει πολύ έγκαιρα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να καθοδηγήσει σωστά το γιατρό, ώστε να βρει τι είναι αυτό. Η αυτοεξέταση είναι απλή και εύκολη διαδικασία, για μια γυναίκα που έχει περίοδο, έχει κύκλο, γίνεται την 8η με 10η μέρα, ενώ μια γυναίκα η οποία είναι εμμηνοπαυσιακή, η αυτοεξέταση γίνεται όποτε την ορίσει αυτή, μια φορά το μήνα. Και επειδή είναι σημαντικό να ξέρει η γυναίκα τι να ελέγχει στο μαστό της και τι να προσέχει, μπορεί να απευθυνθεί στο γυναικολόγο ή την υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού του νοσοκομείου, ώστε να της δείξουν πώς θα κάνει σωστά την αυτοεξέταση κάθε μήνα και να την υιοθετήσει σαν τρόπο συμπεριφοράς.

 

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψη τους στην πρόληψη είναι η διατροφή, η άσκηση και όχι αλκοόλ. Ακόμα και έτσι, όμως, κανένας δεν βεβαιώνει ότι δεν θα εμφανιστεί ποτέ ο καρκίνος, ωστόσο, η πρόληψη βοηθάει να διαγνωστεί έγκαιρα και εύκολα, και να μπορεί να προλάβει τη νόσο σε αρχικό στάδιο - γιατί όσο πιο έγκαιρα τον βρίσκει μια γυναίκα, τόσο πιο γρήγορα σώζεται. Αντίθετα σε παραμελημένες καταστάσεις συνήθως οδηγούνται σε σοβαρές επιπλοκές ή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.